ManşetDünyaEnerji

Belçika nükleer enerjiyi bırakma kararından Ukrayna’nın işgali sebebiyle vazgeçebilir

0

2025 yılına kadar tüm nükleer santrallerini kapatma kararı alan Belçika‘da Başbakan Alexander De Croo, Rusya‘nın Ukrayna‘ya saldırısı nedeniyle hükümetin nükleer enerjiden çıkma kararının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Belçika, 2025 yılına kadar ülkede faaliyet gösteren yedi nükleer reaktörü kapatma kararı almış, santrallerin kapatılmasının ardından elektrik üretim açığının doğal gaz santralleri ile kapatılacağı ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılacağı belirtilmişti.

Ülkenin Yeşil Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki çatışmanın yol açtığı pozisyon değişikliğinde Belçika’nın kalan nükleer santrallerinin ömrünü uzatma konusunda açık fikirli olması gerektiğini söyledi.

Belçika sözünü tuttu: 2025’te nükleerden çıkıyor

Straeten, Twitter paylaşımında şunları söyledi: Enerjide konusunda büyük bir atılım gerekiyor: Daha düşük enerji faturaları: (%6 oranında gaz+elektrik KDV’si), daha fazla yenilenebilir enerji ve nükleer konusunda açık fikirlilik. Bu üç adım, enerjinin kontrolünü yeniden ele almak için birbirinden ayrı düşünülemez.”

Straeten, paylaşımının devamında “Nükleerden çıkış planımız hazır fakat Ukrayna’yı düşündüğümüzde gözden geçirilmeli” dedi.

Belçika’nın en yeni iki nükleer santrali, Fransız kamu kuruluşu Engie tarafından işletiliyor ve ülkenin elektrik üretiminin neredeyse yarısını oluşturuyor. Öte yandan Engie, Rus doğalgazının kesilmesinin önümüzdeki kış fiyatların yükselmesine neden olacağı konusunda uyardı.

Belçika hükümeti kararını, mart ortasında şebeke operatörü Elia‘nın nükleer santralleri kapatmanın potansiyel etkileri hakkında bir raporu sunmasından sonra verecek. Belçika ilk planı uygulamaya devam ederse, ilk reaktörünün hizmet dışı bırakılması ekim ayında başlayacak.

Rusya’nın işgali, Avrupa ve ABD’yi fosil yakıt konusunda yeniden düşünmeye zorluyor

Avrupa Birliği‘nin enerjide Rus etkisini ortadan kaldırmak için planı ise doğal gaz arzını çeşitlendirmek ve yenilenebilir kaynakları artırmak için yatırımları artırmak gibi eylemleri içeriyor. Avrupa‘nın şu anda denizaşırı ithalatını kolayca büyütmek için yeterli LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) tesisinden yoksun olmasının yanı sıra yıl içinde Rus gazı dışındaki çözümlerin, ABD ve Batı Asya ülkelerindeki kaynaklarında aranması bekleniyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.