DünyaEnerjiManşet

Belçika, enerji krizi nedeniyle nükleer santralleri kapatmaktan vazgeçti

0

Belçika‘da hükümet ortağı siyasi partilerin temsilcileri, ülkenin enerji stratejisini belirlemek üzere hafta sonu bir toplantı yaptı.

Toplantı bitiminde açıklama yapan Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Rusya-Ukrayna savaşının, belirsizlikleri artırdığını söyledi. De Croo, ülkedeki nükleer santrallerin 2025 yılında kapatılması kararından vazgeçtiklerini belirterek, “İki nükleer reaktörün faaliyet süresinin 10 yıl uzatılmasına karar verdik” dedi.

Belçika, geçen yılın sonunda ülkedeki yedi nükleer reaktörün 2025 yılına kadar kapatılmasına karar vermiş; De Croo ülkedeki yenilenebilir enerji yatırımlarına da hız vereceklerini belirtmişti. Ancak Rusya‘nın Ukrayna‘ya saldırısı üzerine çıkan enerji krizi nedeniyle, Başbakan hükümetin nükleer enerjiden çıkma kararının gözden geçirilmesi gerektiğine işaret etmiş; ülkenin Yeşil Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten  de “Nükleerden çıkış planımız hazır fakat Ukrayna’yı düşündüğümüzde gözden geçirilmeli” demişti.

Başbakan De Croo, yeni gelişmeler ve enerji arzının kısılması ve fiyat artışları nedeniyle yeni bir destek paketi de hazırladıklarını anlattı; bu kapsamda ısı pompaları ve güneş panelleri gibi ürünlerdeki KDV oranını yüzde 6’ya düşüreceklerini aktardı.

İki santralde yedi reaktör çalışıyor

Belçika’da, Hollanda sınırına yakın Doel Nükleer Santrali’nde dört,  Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange Nükleer Santrali’nde de üç adet olmak üzere toplam yedi reaktör bulunuyor.

Bu reaktörlerin ürettiği elektrik, normal şartlarda ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyor.

Son karar doğrultusunda ülkenin 1985 yılında inşa edilen Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet süreleri 10 yıl daha uzatılacak. Bu biner megavatsaatlik reaktörler 2036’ya kadar çalışmaya devam edecek.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.