İklim KriziManşet

[İklim Krizi] Türkiye’de dışarıda geçirilebilecek gün sayısı azalıyor

0
İklim krizi
Fotoğraf: Alvin Balemesa / Unsplash

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar, iklim değişikliğinin Türkiye dahil dünya genelinde dışarıda geçirilebilecek gün sayısını olumsuz etkileyebileceğine dair yeni bulgular ortaya koydu. Araştırma, çeşitli iklim modelleri kullanarak 1980’den 2100’e kadar süren bir zaman dilimi içerisinde ülkeler bazında dışarıda geçirilecek gün sayısındaki değişimleri inceliyor.

AA’nın aktardığına göre Prof. Dr. Elfatih Eltahir ve ekibinin liderliğinde, “İklim Değişikliğinin Dışarıda Geçirilebilecek Günler Üzerindeki Etkisinde Kuzey-Güney Eşitsizliği” başlıklı çalışmalar kapsamında yapılan çalışma, 50 farklı iklim modelinin tarihsel sıcaklık verileri ve tahminleri temel alınarak gerçekleştirildi. 10 ile 25 derece arasındaki sıcaklıklar, ideal dışarıda geçirilecek günler için belirlenen kriter olarak kullanıldı.

Çalışma, ılıman iklim koşullarına sahip ülkelerde dışarıda geçirilen gün sayısının azalacağını; ancak kuzey ülkelerinde bu sayının artacağını öngörüyor. Türkiye için yapılan tahminlere göre, dışarıda geçirilebilecek gün sayısı 2100 yılına kadar kötü senaryoda 14 gün, iyi senaryoda ise 5 gün azalacak.

Araştırmacılar, elde ettikleri verileri web adresinde interaktif bir platformda sunuyor. Bu site aracılığıyla ziyaretçiler, kendi sıcaklık ve hava durumu tercihlerine göre yaşanacak değişiklikleri görebiliyor. Site, küresel ısınmanın şiddetlenmesi ve ısınmanın beklenenden az artması gibi iki farklı senaryoyu da içeriyor.

Dünya iklim kriziyle mücadelede bir ileri iki geri
Sıcaklıklar arttıkça gıda fiyatları her yerde artacak
İklim krizi hakkında bilmeniz gereken 4 mühim mesele

Prof. Dr. Elfatih Eltahir, insanların günlük yaşamlarında güzel havalara göre plan yaptığını ve iklim değişikliğinin bu alışkanlıkları nasıl değiştireceğine odaklandıklarını belirtiyor. Eltahir, “İnsanlar gündelik yaşamda planlarını güzel havalara göre yapıyor,” diyerek, araştırmanın günlük yaşam üzerindeki etkilerini vurguluyor. Ayrıca, çalışmanın Türkiye‘nin turizm sektörü üzerindeki potansiyel etkilerine de değiniyor ve ilkbahar ile sonbahar aylarının gelecekte daha tercih edilir hale gelebileceğini öne sürüyor.

Sitede, 10 derece ile 25 derece arasında ve yağış almayan gün filtreleri birlikte seçildiğinde Türkiye’de dışarıda geçirilen gün sayısı halihazırda yılda ortalama 139 olarak görülüyor. Bu sayının 2100 yılına kadar kötü senaryoda 14 gün, iyi senaryoda ise 5 gün düşeceği tahmin ediliyor.

İklim krizi bazı ülkelerde ‘uygun gün’ sayısını bir ay kadar düşürebilir

Bir diğer Akdeniz ülkesi olan Yunanistan’da aynı filtreler seçildiğinde, dışarıda geçirilebilecek gün sayısı kötü senaryoda 30, iyi senaryoda ise 24 gün düşüyor. Türkiye’nin kuzey komşularından olan Rusya’da tam tersi bir durum var. Ülkede iklim krizinin şiddetlendiği senaryoda dışarıda geçirilen gün sayısında 14, iklim krizinin beklenilenin altında seyrettiği senaryoda ise 8 gün artış olacağı tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan’da dışarıda geçirilebilecek gün sayısında iklim krizinin şiddetlendiği senaryoda 71, iyi senaryoda ise 26 gün düşüş öngörülürken Brezilya’da kötü senaryoda 44, iyi senaryoda 21 gün; Hindistan’da kötü senaryoda 61, iyi senaryoda 25 gün; Çad’da kötü senaryoda 42, iyi senaryoda 20 gün; Güney Afrika’da kötü senaryoda 14, iyi senaryoda 4 gün; Avustralya‘da kötü senaryoda 14, iyi senaryoda 4 gün düşüş bekleniyor. ABD verilerini eyaletlere göre gösteren haritada orta enlemler baz alındığında, dışarıda geçirilecek gün sayısının kötü senaryoda ortalama 6, iyi senaryoda ortalama 4 gün düşeceği tahmin ediliyor.

Dışarıda geçirilebilecek gün sayısının artmasının beklendiği ülkelerden Almanya‘da iklim krizinin şiddetlendiği kötü senaryoda 27, iyi senaryoda ise 13 gün artış olacağı öngörülüyor. İsveç’te kötü senaryoda 34, iyi senaryoda 15 gün; Kanada’da kötü senaryoda 17, iyi senaryoda 12 gün; Japonya’da ise kötü senaryoda 13, iyi senaryoda ise 6 gün artış bekleniyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.