Barış Akademisyenleri Antalya grubundan Adalet Yürüyüşü açıklaması – Bülent Şık

Bu yazı bianet.org/ dan alınmıştır

Adalet yürüyüşüne barış talebimizi de katmak ve açlık grevindeki Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın artık çok ciddi bir noktaya gelen sağlık durumlarına dikkat çekmek amacıyla Barış Akademisyenleri (BAK) Antalya grubu olarak 30 Haziran akşamı yola çıktık.

Sabah yürüyüş yerine vardık. Yürüyüş esnasında Kemal Kılıçdaroğlu ile bir süre birlikte yürüdük. BAK Antalya olarak yürüyüşte dile gelen adalet talebinin barış talebi ile birlikte ele alınması gerektiğini, adalet yürüyüşünün sönümlenmemesi gerektiğini, geniş bir toplumsal kabul görecek somut taleplere dönüşmesini çok önemli gördüğümüzü dile getirdik.

Barış Akademisyenleri (BAK) Antalya grubu olarak yürüyüşe katılma gerekçemiz ve yürüyüşten beklentilerimizi anlatan basın açıklamasını paylaşmak isterim.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için

“Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi geri dönüşsüz bir noktaya doğru gidiyor. Hükümet bu insanların taleplerine kulaklarını tıkamaktan vazgeçmeli, grevi sonlandırmalarını sağlayacak adımları çok geç olmadan mutlaka atmalıdır. Siyasal iktidar bu iki insanın ölümüne gözünü yummamalıdır; böyle bir tavır bir kabul edilemez. 

“Adalet ve barış bir arada düşünülmeli”

“Bu yürüyüşün ana talebi adalet. Ancak sadece adalet talebi ile sınırlı bir toplumsal hareketliliğin zamanla adaletsizliği daha da pekiştireceği kaygısını taşıyoruz. Adalet ve barış bir arada düşünülmesi, ele alınması gereken iki önemli meseledir bu topraklarda. Adalet sistemini düzeltme ve Kürt sorununu çözerek toplumsal barışı sağlama iddiası ile ortaya çıkamayan bir muhalefetin mevcut iktidarın yıkıcı politikaları karşısında durabilmesi olanaksızdır.

“Bu çerçevede mevcut siyasal durumdan rahatsız irili ufaklı pek çok bileşeni bir araya getirebilecek bazı somut hedefler koymanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Örneğin özgürlükçü bir yeni anayasa taslağının ortaya konması, Kürt sorununa demokratik çözüm sağlayacak bir tartışma sürecinin yeniden başlatılması, parlamenter sistemin yeniden inşa edilmesi gibi somut hedefler geniş bir toplumsal katılım sağlayacak şekilde formüle edilebilir ve edilmeli de.

“Adalet yürüyüşü bir umut dalgası yaratabilir”

“Adalet yürüyüşü bittiğinde bugünden yarına hemen bir şeyler değişmeyecek ama değişim imkânlarına işaret etmek bile bazen büyük bir umut dalgası yaratabilir inancındayız. Ankara’dan İstanbul’a uzanan bir adalet yürüyüşünün İstanbul’dan Edirne’ye uzanan bir barış yürüyüşüne dönüşmesi iktidarın yıkıcı politikalarına karşı büyük bir siyasal umut doğuracaktır.

“Bu toplum şiddete ve acıya mahkûm değildir”

“Biz KHK ile işten çıkarıldık, AKP iktidarı bizleri birer medeni ölü haline getirmek için her şeyi yapıyor ama her ne olursa olsun biz barış talebimizin arkasındayız ve onu canlı tutmak için üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Kimsenin anası ağlamasın, hiç kimsenin anasının ölüsü sokakta kalmasın, kimse evladına yanmasın, çocukların ölüsü buzdolaplarında saklanmasın istiyoruz. Bu toplum şiddete, acı ve yıkıma mahkûm değildir, mahkûm edilmemelidir. Barışı sağlamak mümkündür. Adalet ve barış bir arada düşünülmelidir.”

Bu yazı bianet.org/ dan alınmıştır

 

Bülent Şık

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Balık ekmek yemekle olmaz, Marmara’nın suyunu için!-Mehveş Evin

Ne yazık ki müsilaj felaketini balık yemek, denize girmek, denizin yüzeyini temiz görmeye indirgemek, bu büyük ekolojik krizi durdurmanın önündeki en büyük engel.

Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorununa bir çözüm: Agroekoloji – Bülent Şık

Agroekolojik yöntemler sulardaki nitrat kirliliğini azaltıcı bir sonuç doğurur ve bu da içme suyu kaynaklarının korunması anlamına gelir.

Örgütlü sessizlik – Arat Dink

Zeki Tekiner, dört ay önce başka bir silahlı saldırıdan şans eseri ölümcül bir yara almadan kurtulmuştu. Vali’yi olayın siyasi boyutu olduğuna ikna edememişlerdi. Dostları Nevşehir’den bir süre uzaklaşmasını istediler. O, “Bana Nevşehirliden zarar gelmez” dedi, kaldı. Su, tanıdık akıyor, değil mi?

Marmara Denizi’ndeki müsilaj kirliliğinde kömürlü termik santrallerin etkisi incelenmeli- Pelin Cengiz

İstediğiniz kadar yüzey temizliği yapın, bir yeri temizlerken diğer taraftan atık devam ediyorsa buna temizlik denir mi?

Marmara’nın ölümü: İstanbul kolera salgınına hazır mı – Bülent Şık

Denizdeki müsilajin kolera salgını getirmesi mümkün. Ama her şeye rağmen devam etmekten ziyade durmayı, onarmayı öne çıkarmalıyız. İnsan, bitki, hayvan ve çevre sağlığını bir bütünün birbiriyle ilişkili parçaları olarak görmeye çalışarak çözümler arayacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR