Dış KöşeKadınManşet

İran’da protestolara destek veren iki kadın oyuncu gözaltına alındı

0

İran‘da Mahsa Amini‘nin gözaltında hayatını kaybetmesi üzerine başayan hükümet karşıtı protestolara destek veren kadın oyuncular Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi gözaltına alındı. İran’ın resmi haber ajansı IRNA‘nın verdiği bilgiye göre, savcılık iki oyuncuyu “İran yetkililerine karşı komplo kurmakla” suçladı.

Başörtüsünü çıkararak protestolara destek veren Ghaziani, gözaltına alınması öncesi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bu benim son paylaşımım olabilir. Şu andan itibaren başıma ne gelirse gelsin, bilin ki her zaman olduğu gibi son nefesime kadar İran halkının yanındayım” demişti.

Ghaziani’nin videoda konuşmadan kameraya baktığı, daha sonra da arkasını dönerek saçını at kuyruğu şeklinde bağladığı görülüyor.

İran hükümeti baskıyı artırıyor

Ghaziani geçen hafta yaptığı bir paylaşımda da, “50’den fazla çocuğu öldürdüklerini belirterek” İran yönetimine “çocuk katili” diye seslenmişti.  İran devlet medyası Ghaziani’nin “ayaklanmaları teşvik etmek ve desteklemek ile muhalefet medyasıyla temas kurmak” suçlamalarıyla gözaltına alındığını belirtti. Riahi de daha sonra aynı soruşturmada gözaltına alındı.

Rejim karşıtı protestolar üçüncü ayına girerken, İran hükümetinin daha önce de ünlü isimler üzerinde baskı kurduğu ve zorla itiraf aldığı biliniyor. Son olarak hafta sonunda İran’ın en tanınan futbol takımlarından Persepolis FC‘nin teknik direktörü Yahya Golmohammadi de yorumları nedeniyle ifade vermek için savcılığa çağrıldı.

İran’ın Boks Federasyonu Başkanı Hossein Soori de “Artık çok kolay insan kanı döken ülkeme hizmet edemem” diyerek bir turnuva için gittiği İspanya’dan geri dönmeyeceğini açıklamıştı.

İran: Protestolarda 43’ü çocuk, 342 insan öldü, beş protestocuya idam cezası verildi
[Yeşil Gazete TV] Morlu Yeşilli – İranlı Jina Omid anlattı: Bu bir protesto değil, bu bir devrim!

Ne olmuştu? 

Tahran‘da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin, 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı üç aydır süren protestolara  yol açmıştı.

Resmi kaynaklardan, olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılıyor. ancak ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, 19 Kasım’da yaptığı açıklamada, gösterilerde 378 kişinin öldüğünü duyurdu. İran medyasına yansıyan haberlere göre, gösteriler sırasında 50 civarında güvenlik görevlisi yaşamını yitirdi. Protestolara katılan beş kişi hakkında da idam cezası verildi.

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.