İklim krizinin sonuçları Türkiye’nin bir bölgesinde kuraklığı hakim kılarken bir bölgesinde aşırı yağışlara neden oluyor. İstanbul‘un barajlarında kalan su, kentin su ihtiyacı üzerindeki tehlikenin boyutunu gözler önüne sererken Antalya’da evleri sular basıyor. İstanbul’un içme suyunu karşılayan barajlardaki toplam doluluk oranı her geçen gün düşerken bugün İSKİ verilerine göre yüzde 31,5 oranında kalmış durumda.
Antalya‘da 11 Ocak gecesinden bu yana etkili olan yağmur ise kentte hayatı durma noktasına getirdi. Şehirde fırtına hızı zaman zaman 120 kilometreyi geçti. Dağbeli‘de, son 24 saatte metrekareye toplam 173 kilogram yağış düştü. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Antalya’nın batı ilçeleri için ‘turuncu kod‘lu yeni bir uyarı paylaştı. Lara‘da çok sayıda iş yerinin camı kırıldı, yollarda kalan araçlar trafiği kilitledi. Zemin katlardaki evleri su bastı.
‣Ardı ardına sıcaklık rekorları kaydedilirken kışa ne oldu?
İstanbul’un barajları boşalırken Antalya’da sağanak ve fırtına…
Türkiye genelinde ise derin bir kuraklık hakim. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; Türkiye’nin birçok bölgesinde Eylül, Ekim ve Kasım’da şiddetli bir kuraklık yaşandı. Kasım’da bu kuraklık derinleşti. Aralık’ta ise Türkiye son 52 yılın en sıcak Aralık’ını yaşadı. Birçok baraj dip seviyesini gördü ve mevcut durumda İstanbul‘un suyunu karşılayan barajların doluluk oranları gün geçtikçe düşmeye devam ediyor:
Meteoroloji Genel Müdürlüğü‘nün verilerine göre; Eylül, Ekim ve Kasım 2022 Türkiye’nin birçok bölgesinde şiddetli kuraklık hakimdi. Ülkenin su kaynakları 2022’de dip seviyeleri görmüştü.
Antalya için turuncu kodlu uyarı
Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü’nün ‘turuncu kod’ uyarısında bulunduğu 11 ilden Antalya ise 10 Ocak’tan bu yana yağmur ve fırtınanın etkisi altında.
‣Meteorolojiden kuraklık alarmı: Marmara ve İç Ege’de kritik seviyede
‣IPCC Raporu: Acil eylem için zaman daralıyor
Meteoroloji’nin verilerine göre son 24 saatte metrekareye Kumluca‘da 145, Manavgat‘ta 114,2, Kaş‘ta 113, Elmalı’da 110, Döşemealtı‘nda 106, Aksu‘da 91, Serik‘te 90, kent merkezinde ise 81 kilogram yağış düştü. Son 24 saatte fırtınanın hızı ise Kemer‘de 122, Konyaaltı‘nda 100, Finike‘de 88, kent merkezinde 82 kilometreye ulaştı.
DHA‘nın aktardığına göre; Lara Kundu bölgesinde fırtına nedeniyle çok sayıda iş yerinin camı kırıldı. Yoğun sağanak nedeniyle araçlar yollarda kalırken, şehir trafiği kilitlendi.
Şirinyalı Mahallesi‘nde su baskını nedeniyle kapanan yolda mahsur kalan bir okul servisindeki öğrenciler, itfaiye ekipleri tarafından su olmayan bölgeye kucakta taşındı.
Kent merkezinde en çok yağışın düştüğü noktalardan biri de Konyaaltı ilçesi oldu. İlçede bazı kavşaklarda oluşan su birikintilerine giren araçlar yolda kaldı. Caddelerde oluşan su birikintisinde araçlar güçlükle ilerledi. Bazı noktalarda su birikintisinin yüksekliği nedeniyle trafik durdu.
Trafiğin durduğu noktada ise vatandaşlar kendi imkanlarıyla giderleri açmaya çalıştı. Yağmura ve fırtınaya aldırmayan bir turist, Konyaaltı sahilinde spor yaptı. Dev dalgaların oluştuğu sahilde bazıları dedektörle ziynet eşyası ararken, bazıları ise dev dalgaların fotoğrafını çekti.
Antalya’da kar yağışı
Antalya’nın en yüksek noktalarından Saklıkent Kayak Merkezi ve Feslikan Yaylası’na çıkılan yollar dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle gece saatlerinde kapandı.
Beydağları Saklıkent Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Emin Altıner, Saklıkent Kayak Merkezi’nin olduğu bölgede dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışının gece boyu devam ettiğini ve halen sürdüğünü belirterek, sabah saatlerinde kar kalınlığının 45 santimetreye ulaştığını söyledi.
Saklıkent ile birlikte Feslikan Yaylası’na çıkılan ve kar nedeniyle kapanan yollarda gece belediyeye ait ekipler, iki bölgede karla kapanan yolları trafiğe yeniden açtı.
Vali Yardımcısı Suat Seyitoğlu, Antalya Uluslararası Havalimanı’nın açık olduğunu söyledi. İptal edilen uçuş olmadığını belirten Seyitoğlu, “Şu an pistlerimiz normal seviyede çalışıyor. Şiddetli yağış, fırtına ve şimşek çakmaları nedeniyle dün gece 4 civarında uçak Antalya Havalimanı’na iniş yapmaktan vazgeçerek geri dönüş yaptı” dedi. Seyitoğlu, inemeyen uçakların şimşek çarpmalarına maruz kaldığını, havalimanında pistler açık olmasına rağmen kendi istekleri doğrultusunda inişlerini iptal ettiklerini açıkladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Ulaşım A.Ş., kent merkezinde etkili olan yağış nedeniyle, raylı sistem seferlerinde aksamalar yaşanabildiği duyurusunda bulundu.
Kumluca ilçesine bağlı Kuzca Mahallesi Söğüt Cuması Yaylası‘nda kar yağışı etkili oldu. Salı (10 Ocak) öğleden sonra başlayan yağmur, çarşamba (11 Ocak) akşamı yüksek kesimlerde kar yağışına dönüştü.
‘Ocak yarısında Toroslarda kar yoktu’
Kuzca Mahalle Muhtarı Ali Okur, “Dün akşam Söğüt Cuması Yaylası’nda kar yağışı başladı. Çok mutlu olduk. Ocak ayı yarı oldu. Toroslarda hala kar yoktu. Kar demek, su demek. Kar demek, bereket demek. Yaklaşık beş santim kar yağdı. İnşallah gerisi gelir” dedi. Elmalı ilçesinin yüksek kesimlerinde de kar yağışı etkili oldu.
Şiddetli yağış ve fırtına, Kemer’de hayatı olumsuz etkiledi. İlçenin bazı bölgelerinde ağaçlar devrildi, yola kaya parçaları düştü. Kemer Belediyesi fen işleri, temizlik, park ve bahçeler müdürlükleri ekipleri, Kesme Boğazı mevkisinde dağdan yola düşen kaya parçalarını kaldırarak kapanan yolu tekrar trafiğe açtı.
Kemer Belediye Başkan Vekili Recep Yılmaz, belediye olarak tüm tedbirleri aldıklarını belirterek, herhangi bir olumsuzluk yaşayan vatandaşların belediyeyi arayabileceklerini ifade etti.
Antalya’da Elmalı-Korkuteli, Elmalı-Seki, Sütleğen-Elmalı, Tefenni yolunda kar yağışının etkili olduğu, Burdur’un Çeltikçibeli‘nde karla karışık yağmur, Isparta’nın Eğirdir-Sütçüler yolunda da kar yağışının etkili olduğu belirtilerek, bu yolları kullanacakların dikkatli olması istendi.
Dereler taştı, ekinler su altında kaldı
Manavgat‘ın Beşkonak Orman Sahası’nda bulunan Sağirin Mahallesi yakınlarındaki bazı enerji nakil hatları devrildi. Beşkonak bölgesinde bulunan kırsal mahallelere elektrik verilemezken, arızanın giderilmesi için çalışma başlatıldı. Bölgeye Alanya’dan da takviye ekiplerin gönderildiği öğrenildi. Antalya’da saatteki hızı 122 kilometreye ulaşan fırtına ile sağanak, Aksu ilçesinde de etkili oldu. Sağanak nedeniyle çok sayıda dere taştı, ekili alanlar su altında kaldı.
Turizm bölgesi Kundu‘daki beş yıldızlı bir otelin çatısının dış kaplaması fırtına nedeniyle uçtu. Oteller bölgesindeki alışveriş mağazaları da zarar gördü. Fırtına nedeniyle bazı iş yerlerinin camları patladı. İlçede oluşan hortum ise domates ve çilek seralarına zarar verdi.
Antalya’yı Konya’ya bağlayan Akseki- Seydişehir kara yolunun bin 825 metre rakımlı Alacabel mevkisinde, saat 2.00 sıralarında başlayan kar yağışı sürüyor. Kar kalınlığı yer yer 10 santimetreye ulaştığı bölgede, ulaşım kontrollü sağlanıyor.
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü de bölgedeki kayak merkezlerinde an itibariyle ölçülen kar yüksekliklerini Antalya- Saklıkent 48 cm, Isparta- Davraz 55 cm ve Burdur- Yeşilova- Salda 36 cm olarak açıkladı.
Narenciyeler sular altında kaldı
AFAD İl Müdürü Necmi Erçin, Antalya’nın sahil kesiminde yağmur, yüksek kesimlerde ise kar şeklinde olan yağışların şu ana kadar büyük bir sıkıntı vermediğini, su baskınları dışında ciddi bir ihbarın gelmediğini söyledi.
Antalya’da dünden bu yana süren sağanak nedeniyle Konyaaltı ilçesindeki bazı narenciye bahçelerini su bastı. Fırtına ve yağmur nedeniyle ağaçlardan dökülen narenciyeler, biriken suya karıştı.
Öte yandan Antalya Dağbeli mevkisinde, son 24 saatte metrekareye toplam 173 kilogram yağış düştü. Bu miktarın, dünden bugüne bölgede ve Antalya’da gerçekleşen en yüksek yağış değeri olduğu kaydedildi.