Doğa MücadelesiEkolojiFoto Galeriİklim KriziManşet

Çanakkale alev alev: Ekiplerin yangınla mücadelesi 27’inci saatte devam ediyor

0

Dün (22 Ağustos) saat 11.30 sularında bilinmeyen bir nedenle Çanakkale’nin Damyeri mevkiisinde başlayan yangın, birçok köyde hasara yol açtı. Gece boyunca süren çalışmalar sonucunda yangın kısmen kontrol altına alındı. Zaman zaman rüzgarın şiddetlenmesi ile yangının şiddeti artıyor.

Fotoğraf: Depo Photos

Havadan uçak ve helikopterlerin de destek verdiği yangına karşı mücadelenin kent merkezine yakın noktada etkili olması üzerine bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi.

Fotoğraf: DHA

Gün boyu devam eden müdahalelere rağmen rüzgarın hızının saatte 70 kilometreye ulaşması, ekiplerin müdahalesini güçleştirdi.

Fotoğraf: DHA

Çanakkale’de büyük tedirginliğe yol açan yangının söndürülmesi için ekipler gece boyu alevlerle mücadeleye devam etti.

Fotoğraf: DHA

Akşam saatlerinde rüzgarın hızının düşmesi ile ekipler, yangının ilerlediği noktalarda set oluşturarak yayılımını engellemek için çalışmalarını sürdürdü.

Fotoğraf: DHA

Dört gece görüşlü helikopter yangına müdahalesini sürdürürken, havanın aydınlanması ile diğer helikopterler de müdahale için harekete geçti. Dört helikopterin havadan destek verdiği ekipler iş makineleriyle sabahın ilk ışıklarına kadar yangının etkili olduğu noktalarda alevleri söndürebilmek için çaba gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Ekiplerin yoğun müdahalesinin ardından Mehmet Akif Devlet Hastanesi yakınlarındaki ormanda alevler söndürülerek, yangının hastane ve yerleşim alanlarına sıçraması engellendi.

Fotoğraf: DHA

Takviye ekiplerin gelmesiyle birlikte sabahın ilk ışıklarıyla alevlere müdahaleler yoğunlaştı. 2 bin 659 personel; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile belediyeler ve özel idarelere ait sekiz uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 iş makinesi ile yangının söndürülmesi için çalışmalara yeniden başladı.

Fotoğraf: DHA

Yangına müdahalenin devam ettiği kentte olası tüm tedbirler de en üst seviyede tutuluyor. Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Ekiplerin rahat hareket edebilmesi için Çanakkale-Çan karayolunda da sivil araç geçişine izin verilmediği bildirildi.

Fotoğraf: DHA

Gece boyu devam eden çalışmalar sırasında yerleşim alanlarını tehdit eden yangın nedeniyle bölgedeki dokuz köy tahliye edildi. Dokuz köydeki 337 hanenin boşaltılması ile buralarda yaşayan 1,251 kişi de kentteki çeşitli kamu kurumlarının misafirhaneleri ile KYK yurtlarına yerleştirildi.

Fotoğraf: DHA

Dünden bu yana devam eden yangın sırasında evlerinde veya müdahale sırasında 81 kişi dumandan etkilendi. Hastanelere kaldırılan ve oksijen takviyesi yapılan 9 kişi taburcu edilirken, tedavisi devam eden 72 kişinin sağlık durumlarının ise iyi olduğu bildirildi.

Fotoğraf: DHA

Yangının tehdit ettiği bir başka nokta olan Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evi de ekipler tarafından boşaltıldı. Merkezde kalan 72 yaşlı da tahliye edilerek Terzioğlu Kredi Yurtlar Kurumu Misafirhanesi‘ne yerleştirildi.

Fotoğraf: Efekan Akyüz / Depo Photos

Yangından etkilenen hayvanlar, veterinerlerin gözetiminde Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde geçici süreliğine misafir edilmek üzere yangın bölgesinden tahliye ediliyor.

Comments

Comments are closed.