Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle yağışlar azaldığından kuraklık daha da belirgin hale geldi.
Türkiye’de 2 bin 57 gözlem sisteminden elde edilen en az 30 yıllık kesintisiz yağış ve sıcaklık verileri ile üçer aylık dönemler halinde aylık meteorolojik kuraklık analizleri hazırlanıyor. Buna göre, Marmara Bölgesi’nin tamamında, Ege Bölgesi’nin Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçeleri hariç diğer kesimlerinde, Akdeniz Bölgesi’nin batısı ile doğu kesimlerinde, İç Anadolu Bölgesi’nin ortası ile batısında, Karadeniz‘in batı, orta ve doğu kesimlerinde, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ortası ile kuzey kesimlerinde değişen şiddetlerde kuraklık etkili oldu.
Kuraklık, Marmara ile İç Ege’de ileri düzeylerde hissedildi. Diğer illerde ise kuraklık, orta, hafif ve normal değerlerde verilere yansıdı.
Analizlere göre, “olağanüstü kuraklık”, “çok şiddetli kuraklık” ve “şiddetli kuraklık” diye tanımlanan ileri düzey kuraklık; Marmara ve Ege’de Tekirdağ ve Çanakkale‘nin kıyı kesimleri, İstanbul ve Yalova kıyıları, Edirne ile Burdur ve Uşak çevreleri, Balıkesir, Kütahya ve Bilecik’te, İç Anadolu’da Kırşehir, Çankırı, Konya, Kırıkkale‘de, Karadeniz’de de Sinop ve Trabzon’un iç kesimlerinde etkisini gösterdi.
Karadeniz’de de yağışlar azaldı
Türkiye’de su yılı yağışları, her sene 1 Ekim’den bir sonraki yılın 30 Eylül’e kadar olan dönemi kapsıyor ve bu dönemde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce takip edilerek hesaplanıyor.
2023 su yılının 1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 döneminde Türkiye genelinde kaydedilen yağışlar, “normali” olarak adlandırılan ve 1991-2021 dönemini kapsayan uzun yıl verilerine göre yüzde 40,6, geçen yıla göre yüzde 31 azalma gösterdi. Bölgesel olarak en fazla azalma yüzde 54 ile Marmara Bölgesi’nde gerçekleşti.
Türkiye’nin en yağışlı bölgesi Karadeniz’de de yağış geçen yıla göre yüzde 17,6 azaldı.
Yağış, Ankara’da yüzde 36,3, İstanbul’da 51,8 azaldı
1 Ekim 2022-3 Ocak 2023 tarihlerinde üç büyük şehirde yağışların azaldığı da verilere yansıdı. Ankara‘da yağışlarda normaline göre yüzde 36,4, İstanbul’da yüzde 51,8, İzmir’de yüzde 41,7 düşüş ölçülürken, Türkiye’nin buğday ambarı olarak nitelendirilen Konya‘da da yüzde 50,3 azalma kaydedildi.
Bu dönemde tüm havzalarda yağışlarda da normaline göre azalma gerçekleşti. Yağışlarda en fazla azalma yüzde 64,6 ile Asi havzasında görüldü. Bu azalmayı yüzde 50,5 ile Marmara havzası, yüzde 47,7 ile Susurluk, yüzde 57,7 ile Kuzey Ege, yüzde 43,5 ile Gediz takip etti.
İklim krizi Avrupa’yı da vurdu: Rekor sıcaklıklar
Türkiye‘nin de dahil olduğu Avrupa kıtasında son haftalarda kış koşullarında olağanüstü sıcaklar hüküm sürüyor. Pazartesi günü, Polonya, Danimarka, Çekya, Hollanda, Beyaz Rusya, Litvanya ve Letonya dahil olmak üzere en az sekiz Avrupa ülkesinde ocak ayının en sıcak günü kaydedildi. Başta İsviçre ve Fransa olmak üzere pek çok kayak merkezi yeterli kar yağmaması nedeniyle kapandı.
Kar ve yağmur yağışının yeterli olmadığı kıtada, kuraklık ve susuzluk endişesi büyürken, iklim uzmanları küresel ısınmanın hızı karşısında endişeli. Prof Bill McGuire, yüksek sıcaklıkların daha kötü şeylerin habercisi olduğunu söyledi: “Bununla ilgili en endişe verici şey, – küresel ısınmanın hızı- artık şaşırtıcı değil. Bunun, sonrası için için kışın birkaç ay kasvetli, nemli ve ılıman bir hava ve don, buz veya kar gibi pek az hava olayının olduğu geleceğe küçük bir bakış olduğunu söyleyebiliriz.”