Foto GaleriHayvan HaklarıManşet

‘Parlak’ bir yengeçten talihsiz bir foka: İşte yılın yaban hayatı fotoğrafları

0
yaban hayatı fotoğrafları

Londra‘daki Doğa Tarihi Müzesi tarafından düzenlenen Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Atnalı yengecinin “unutulmaz güzellikteki” fotoğrafı, prestijli Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışmasında birincilik ödülünü aldı. Fransız deniz biyoloğu Laurent Ballesta tarafından çekilen fotoğraf, 95 ülkeden 50 bine yakın başvuruyu geride bırakarak ikinci kez ödülün sahibi oldu.

Ziyaretçiler bugünden (13 Ekim) itibaren Doğa Tarihi Müzesi‘nin özel sergisinde bu çarpıcı yaban hayatı fotoğraflarından 100’ünü görebilecek. İşte tüm ihtişamıyla kazanan fotoğraf da dahil, yarışmanın 19 kategorisinden öne çıkan fotoğraflar:

Yılın kazananı: Antik Denizci

yaban hayatı fotoğrafları

Laurent Ballesta‘nın antik denizcisi. Portföy Ödülü kategorisinin kazananı. Laurent Ballesta/Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı – Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı 2023’ün kazananı Antik Denizci fotoğrafı oldu. İlk bakışta neredeyse anlamlandırılamayacak kadar yabancı görünüyor. Ancak üzerindeki üç balık, havada asılı duran bu altın kürenin gerçekten de gezegenimizden bir şey olduğunu doğruluyor.
Sualtı fotoğrafçısı Laurent Ballesta, Filipinler‘deki Pangatalan Adası‘nın koruma altındaki sularında üç altın trevali balığının eşlik ettiği üç omurgalı atnalı yengecini yakalayarak ödülün sahibi oluyor.

Koruma, bu eşsiz türün hayatta kalması için kilit önem taşıyor. Üç omurgalı atnalı yengeci 100 milyon yıldan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor ancak şu anda yaşam alanlarının tahrip edilmesi, yiyecek ve aşıların geliştirilmesinde kullanılan mavi kanı için aşırı avlanma ile karşı karşıya.

Jüri başkanı ve editör Kathy Moran, “Bir atnalı yengecini doğal ortamında böylesine canlı, böylesine unutulmaz güzellikte görmek hayret vericiydi” diyor ve ekliyor:

“Nesli tükenmekte olan ve aynı zamanda insan sağlığı için kritik öneme sahip eski bir türe bakıyoruz. Bu fotoğraf ışıl ışıl parlıyor.”

Laurent, yarışmanın 59 yıllık tarihinde Grand Title ödülüne iki kez layık görülen ikinci fotoğrafçı oldu; ilk kez 2021 yılında Fransız Polinezyası’ndaki Fakarava’da çektiği kamuflajlı orfoz balığı fotoğrafıyla kazanmıştı.

Hayatını okyanusları keşfetmeye adamış bir deniz biyoloğu olan Laurent, daha önce de bilimsel gizemler ve zorlularla dolu dalışların olduğu bir dizi büyük keşif gezisine liderlik etti.

Yılın Genç Yaban Hayatı Fotoğrafçısı ödülü 17 yaşındaki Bechler’e

yaban hayatı fotoğrafları

İsrail‘de yaşayan 17 yaşındaki Carmel Bechler, ‘Baykuşların moteli’ adını verdiği dinamik çekimiyle bu yılki ana gençlik kategorisi ödülünü kazandı. (15-17’ler kategorisinin kazananı.)
Hof HaSharon‘da işlek bir yolun yakınındaki terk edilmiş beton bir binada birkaç peçeli baykuş keşfeden Carmel ve babası, ödülü getiren bu kareyi çekmek için aile arabasını bir siper olarak kullandı.

İsrail dünyadaki en yoğun peçeli baykuş nüfusuna sahip. Ulusal bir proje kapsamında tarım alanlarının yakınına yuvalar yerleştirilerek baykuşların tarım arazilerinin yakınına yuva yapması sağlandı. Baykuşlar tohumları ve ekinleri yiyen kemirgenleri avladıkları için, bu düzenleme çiftliklerde böcek ilacı kullanımını da azalttı. Moran ise fotoğrafla ilgili şu yorumda bulunuyor:

“Bu fotoğrafın içerik ve kompozisyon açısından çok fazla katmanı var. Aynı anda hem ‘habitat tahribatı’ hem de ‘adaptasyon’ diye bağırıyor ve şu soruyu akla getiriyor: ‘Eğer vahşi yaşam bizim çevremize uyum sağlayabiliyorsa, biz neden onlarınkine saygı gösteremiyoruz?”

Eline ilk kez 11 yaşında fotoğraf makinesi alan Carmel, “doğal dünyanın güzelliğinin her yanımızda, hatta hiç beklemediğimiz yerlerde bile olduğunu, sadece gözlerimizi ve zihnimizi açmamız gerektiğini” göstermeyi umduğunu dile getiriyor.

Kazanan üç fotoğrafta da objektife ilginç hayvan davranışları yansıdı

yaban hayatı fotoğrafları


Bertie Gregory‘den Balinalar Dalga Yapıyor. Davranış kategorisinin kazananı: Memeliler kategorisi. – Bertie Gregory/Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı
Doğa Tarihi Müzesi (NHM) de hayvanların iç dünyalarını normalde asla bilemeyeceğimiz bir şekilde ortaya koyan fotoğrafları ödüllendiriyor.
Antarktika’da bir Weddell fokunu ‘dalgayla yıkamaya’ hazırlanan bir orka (katil balina) sürüsünün drone ile çekilen bu fotoğrafı dram dolu. Fotoğraf, İngiliz fotoğrafçı Bertie Gregory’ye ‘memelilerin davranışları’ kategorisinde birincilik ödülü kazandırdı.

Bertie Gregory, dondurucu koşullarda şiddetli rüzgarlarla mücadele ederek geçirdiği iki aylık orkaları arama serüvenini “Uyanık olduğumuz her dakikayı teknenin çatısında tarama yaparak geçiriyorduk” diye anlatıyor.

Fotoğraftaki orkalar, buza doğru hücum ederek fokları avlamakta uzmanlaşmış bir sürüden ve foku suya sürükleyen bir dalga yaratıyorlar. Öte yandan artan sıcaklıkların buz kütlelerini eritmesiyle birlikte foklar karada daha fazla zaman geçirmeye başladı ve eriyen buzullarla birlikte ‘dalga yıkama’ davranışı da yok olabilir.

Hadrien Lalagüe’nin yılan gösterisi için sessizlik…

yaban hayatı fotoğrafları

Davranış kategorisinin kazananı: Kuşlar kategorisi – Hadrien Lalagüe/Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı-
‘Kuşların davranışları’ kategorisinde Fransız fotoğrafçı Hadrien Lalagüe son derece gösterişli bir anı yakaladığı fotoğrafıyla yer aldı.

Mükemmel bir hizada, bir sıra boz kanatlı borazan kuşu, Guyana Uzay Merkezi‘ni çevreleyen yağmur ormanında bir boanın kayarak geçişini izliyor. Bu görüntüyü elde etmek için bir kamera kapanı ve altı ay boyunca sabırla çalışmak, ekipmanı yüksek neme, plastik parçalayan karıncalara ve kaçak avcıların verdiği zararlara karşı korumak gerekti.

Adını yüksek sesle ötüşlerinden alan borazan kuşları zamanlarının çoğunu orman zemininde olgun meyveler, böcekler ve ara sıra küçük yılanlar yiyerek geçiriyor. Üç metreden daha uzun olan boa yılanı onları bir öğün haline getirebilirdi.

yaban hayatı fotoğrafları

Sriram Murali’den harika ışıklar, Davranış ödülünün sahibi: Omurgasızlar kategorisi. – Sriram Murali/Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı
Hindistan’ın Anamalai Kaplan Koruma Alanı’ndaki ormanın ışıltısını gösteren bu muhteşem görüntü bizi çok özel bir omurgasızın dünyasına götürüyor: Ateş böceği.

Sriram Murali, memleketi Tamil Nadu yakınlarındaki ormanlarda 16 dakika boyunca ateşböceklerinin ışıklarını göstermek için elli adet 19 saniyelik pozlamayı birleştirdi.

Aslında böcek olan ateşböcekleri, biyolüminesans kullanarak eşlerini cezbetmeleriyle ünlüdür. Performans alacakaranlıkta, sadece birkaç tanesiyle başlıyor, ardından frekans artıyor ve ormanda bir dalga gibi hep birlikte titreşiyorlar.

Karanlık, bu sürecin başarısı için gerekli bir etken. Ancak ışık kirliliği ateş böcekleri de dahil birçok gece canlısını olumsuz yönde etkiliyor.

Küçükten büyüğe: Doğal dünyadan diğer olağanüstü portreler

yaban hayatı fotoğrafları

Agorastos Papatsanis’ten sonbaharın son nefesi. – Bitkiler ve Mantarlar kategorisinin kazananı Agorastos Papatsanis/Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı –
Ormanda sporlarını bırakan bir mantarın bu büyülü görüntüsü ancak bazı sıra dışı tekniklerle elde edilebildi.

Uzun zamandır mantarlarla ilgilenen Yunan fotoğrafçı Agorastos Papatsanis, fotoğraf makinesinin ıslanmasını önlemek için gümüş bir fotoğraf şemsiyesi kullandı ve flaşını plastik bir torbayla örttü.

Şapkalı mantarlar, şapkalarının altındaki solungaçlardan sporlar salgılar. Milyarlarca küçük spor hava akımında genellikle görünmeden- seyahat eder. Bazıları nemin ve yiyeceğin olduğu yerlere inerek orman tabanının altında ağlar oluşturmalarını sağlar.

Tehdit altındaki yaşamlar

yaban hayatı fotoğrafları

Vishnu Gopal’dan Ormanın Yüzü. Hayvan Portreleri kategorisinin kazananı – Vishnu Gopal/Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı-

Ormanın karanlığı içerisinde objektife bakan bu gözler, Hintli fotoğrafçı Vishnu Gopal tarafından Tapiraí, São Paulo‘daki bataklıklı Brezilya yağmur ormanından çıkarken ustaca kaydedilen bir ova tapirine ait.

Ova tapirleri meyve ve bitki örtüsüyle beslenmek için ormana muhtaç ve buna karşılık tapirler de tohum dağıtıcı olarak görev alıyor. Bu önemli ilişki habitat kaybı, yasadışı avlanma ve trafik kazaları nedeniyle tehdit altında.

Son nefes

yaban hayatı fotoğrafları

Lennart Verheuvel‘den Son Nefes. Okyanusların kazananı: Lennart Verheuvel/Yılın Vahşi Yaşam Fotoğrafçısı
Hollandalı fotoğrafçı Lennart Verheuvel karaya vurmuş bir katil balinanın (orka) son anlarını gösteriyor.

Dalgaların arasında yan yatan bu katil balinanın yaşamak için sadece kısa bir zamanı kalmıştı. Başlangıçta kurtarılan katil balina kısa süre sonra tekrar sahile vurdu ve öldü.

Daha sonra yapılan bir araştırma, sadece ciddi şekilde yetersiz beslendiğini değil, aynı zamanda son derece hasta olduğunu da ortaya koydu.

Araştırmalar, Avrupa sularındaki orkaların dünyanın en yüksek poliklorlu bifenil konsantrasyonlarına sahip olduğunu gösteriyor. Yasaklanan bu kimyasallar deniz besin ağlarında uzun yıllar kalabiliyor, bağışıklık sistemlerini zayıflatıyor ve balinalar, domuz balıkları ve yunusların üremelerini tehdit ediyor.

More in Foto Galeri

You may also like

Comments

Comments are closed.