Köşe Yazıları

Akkuyu ÇED raporunu okumak – Yılmaz Kilim

0

Geçtiğimiz günlerde Akkuyu Nükleer Santrali ÇED Raporu internet üzerinden yayınlandı. ÇED Başvuru Dosyası 2 Aralık 2011 tarihinde sunulmuştu. 4 Eylül 2013 günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda isteyenlerin internetten, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkezinde veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde raporu inceleyerek proje hakkında görüş bildirebileceği yazıyor.

Nükleer santrallerden yayılan radyasyon nedeniyle yakın çevreleri için tehlike oluşturduğunu artık herkes biliyor. Öyleyse duyuru ile başta Büyükeceli, Gülnar, Aydıncık ve Silifke olmak üzere yakın çevrede en çok etkilenecek halkın görüşleri bekleniyor.

Akdeniz Fokları, Caretta Carettalar, Göksu Deltasındaki biyolojik çeşitliliği geçtik de bu kadar geniş bir coğrafyadaki insanlar rapora görüşlerini ve itirazlarını nasıl iletecekler? Herkesin internet erişimi olmadığına göre, 3130 sayfalık raporu bilgisayarına indirip okumasını, anlamasını ve görüş sunmasını beklemek pek de gerçekçi olmasa gerek.

Ama hemen pes etmek de olmaz. Örneğin bir internet kafede raporu indirip, çıktısını alabilirsiniz. Bunun maliyeti ise size 300 TL’den fazla olacaktır.

Bunu fazla bulduysanız ve “neyse ki Bilgi Edinme Hakkı Kanunu var” diye düşünüyorsanız. Bakanlığa bir dilekçe vermeniz yeterli. Doğrudan yaşamınızı ilgilendiren bu projeyle ilgili ÇED Raporunun bir fotokopisini size göndereceklerdir. Yalnız sayfa başına 50 kuruş ödemeniz koşuluyla. Yani 1.565 TL’ye (eski parayla bir buçuk milyara) raporu edinmeniz de mümkün. 20 Milyar Dolarlık yatırımla ilgili raporu incelemek için bunu da çok görmezsiniz herhalde.

Mersin’de yaşıyorsanız başka olanaklara da sahipsiniz. Ne de olsa santralden her durumda en çok etkilenecek olanlar Mersinliler. Örneğin santralin yapılacağı Gülnar’dan Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne giderek raporu okumanız mümkün. Her gün 100 sayfasını okusanız 31 günde raporu inceleyebilirsiniz. Bunun için 3 saatlik yolu çok görmeyip gidiş-dönüş her gün 6 saatinizi yolda geçirmeyi göze alabilirseniz tabii. Anamur için bu 8 saati bulur.

27 yıl geçmiş olmasına rağmen Çerneobil kazasının etkileri bugün sadece Karadeniz kıyılarında değil, İngiltere ve Fransa’da bile yaşandığı bilimsel raporlarda belirtiliyor. Çernobil ve Fukuşima kazalarından da öğrendiğimiz kadarıyla bir kaza olması durumunda başta Mersin, Antalya, Konya, Karaman, Adana olmak üzere bütün Türkiye’nin, hatta Kıbrıs Adasısın ve Akdeniz ülkelerinin etkileneceğini biliyoruz.

Mersin’de yaşamıyor ama nükleer santralin sizi de etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyorsanız raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkezinde incelemek için bi zahmet Ankara’ya kadar gidi verin. 31 gün Ankara’da kalıp raporun incelemesini bitirebilirsiniz.

Bunların hiçbirini de yapamıyorsanız o halde halkın rapora erişim hakkının engellendiğini görmüş olmalısınız.

NOT: Yine de okuyup görüş sunmak isteyenler için Rapora ulaşılabilecek adresler aşağıda olup duyuruda belirtilen zamanla takviminin ne zaman sona erdiği ise belli değildir.

http://www.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/Akkuyu_NGS_CED_Raporu.pdf

https://docs.google.com/file/d/0B6mNa2vHVRuHLW9yeUFGSkt6MFk/edit?usp=sharing

  
Yılmaz KİLİM

 

You may also like

Comments

Comments are closed.