Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiManşet

Akbelen’de jandarma şiddetine ‘soruşturmaya gerek yok’ kararı kaldırıldı

0

Akbelen direnişçilerinden Uğur Toprak’ın jandarma tarafından darp edildiğine dair görülen davada verilen “soruşturmaya gerek yok” kararı, Bodrum 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği’nin itirazları haklı bulması sebebiyle kaldırıldı.

Gazete Duvar‘ın aktardığına göre Muğla‘nın Milas ilçesinde bulunan İkizköy‘deki Akbelen Ormanı‘nda, Limak ve IC Holding‘in maden sahası için gerçekleştirdiği ağaç katliamına karşı çıkan Uğur Toprak, 29 Temmuz 2023 tarihinde jandarma tarafından darp edilmişti.

Toprak, darp edilmesiyle ilgili Milas Cumhuriyet Başsavcılığı‘na “işkence, görevi kötüye kullanma, suçu bildirmeme ve görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından suç duyurusunda bulundu. Ancak savcılık, “delil yetersizliği” gerekçesiyle “soruşturmaya yer yok” kararı verdi.

Toprak, bu karara avukatları aracılığıyla itiraz etti. Bodrum 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği, Toprak’ın itirazını haklı bularak Milas Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Soruşturmaya yer yok” kararını kaldırdı.

Mahkeme, Milas Devlet Hastanesi‘nden alınan adli muayene raporunu, görüntüleri ve üç tanık ifadesini değerlendirerek jandarma tarafından kullanılan gücün orantılı olup olmadığının tespit edilmesini ve sonucuna göre karar verilmesini istedi.

Baraj projesi Milas ve Akbelen’i tehdit ediyor
Akbelen’e kıyan YK Enerji’nin ‘yeşil aklama’ çabası neyi gizliyor?
Akbelen’i haberleştiren gazeteci Zeynep Kuray’a da soruşturma
İkizköylülerden yeni yıl mesajı: Akbelen’i madene vermeyeceğiz

‘Sürüklenerek alanın dışına atıldık’

Uğur Toprak, yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“Bölge halkına destek olmak amacıyla İzmir‘den yola çıktık. Alana girerken kimliklerimiz kontrol edildi ve fişlendik. Bir ara bir kadın arkadaşın bağırma sesini duyduk. O tarafa doğru yöneldiğimizde önümüzü jandarma kalkanlarla kesti. Dağılmamıza dair herhangi bir uyarıda bulunmadan kalkanlarla müdahale etmeye başladı. Daha sonra tuttuklarını sağa sola savurmaya başladılar ve engebeli bir alanda beni kayaların olduğu yere doğru savurdular. Suratımı kayaya vurdum. Sonra da gelip sürükleyerek alanın dışına attılar.”

akbelen

Toprak, yüzünün kanlar içinde kaldığını ve ilk müdahalenin alanın dışında bekleyen ambulans tarafından yapıldığını söyledi. Milas Devlet Hastanesi’nden darp raporu aldığını ve TİHV‘e de başvurduğunu aktaran Toprak, elinde video ve fotoğraflar olmasına rağmen savcılık tarafından görmezden gelindiğini belirtti.

Mahkemenin kararını önemli bulduklarını ve iddianamenin hazırlanmasını beklediklerini söyleyen Toprak, jandarma şiddeti hakkındaki suç duyurusunu yalnızca kendi için değil İkizköy halkı için de yaptığını vurguladı. Toprak, “Türkiye’nin dört bir yanında ne yazık ki bu gibi talanlarla karşı karşıyayız. Biz doğadan, yaşamdan, halktan yana olmaya devam edeceğiz. Bugün hala o alanda patlatma işlemleri gerçekleştiriliyor. Yandaş şirketlerin talanına karşı mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Akbelen direniyor: Yeter, düşsünler gayri yakamızdan!

Akbelen’de ne olmuştu?

İkizköylüler ile çevre aktivistleri, dört yıldır Akbelen’i korumak için mücadele ediyor. Ancak tüm tepkilere ve eylemlere rağmen 24 Temmuz’dan itibaren ormanda kesim, jandarma ekipleri ile TOMA’lar eşliğinde yapılmıştı.

Buna karşı çıkmak isteyen çevreciler ve bölge sakinleri, defalarca gözaltına alınmıştı. Ağaç kesimin önünü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 28 Kasım 2020’de verdiği izin açmıştı.

Ormanın 740 dönümlük kısmını açık maden ocağına dahil eden iznin gerekçesi ise Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne yakıt kaynağı sağlamak olarak gösterilmişti.

Ağaç kesimi, ülke çapında tepkilere neden olmuştu. TBMM Genel Kurulu‘nda muhalefetin bölgedeki ağaç kesiminin durdurulması için verdiği genel görüşme önergesi de AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedilmişti.

Akbelen’de mücadelenin sürdürüldüğü konteyner ve çadırlar ise 12 Eylül’de yetkili kurumlarca kaldırılmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.