Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Akbelen direniyor: Yeter, düşsünler gayri yakamızdan!

0
Akbelen - Fotoğraf: Hakan Tosun
Fotoğraf: Hakan Tosun

Video haber: Hakan TOSUN

*

MUĞLA – İkizköy‘deki Akbelen Ormanı‘ndaki ağaçları, Limak ve IC-İçtaş‘ın iştiraki YK Enerji‘nin kömürlü termik santrali için kesilip dinamitler patlatılırken yurttaşlar direnişlerini sürdürüyor.

İkizköylü İlkay Demir, dikenli terlerin çekildiği orman sınırından sesleniyor. Demir, ağaçta kalan zeytinlerinin bazılarını topladığını ancak ertesi gün geldiğinde dikenli teller çekilen alana geçmesine izin verilmediğini belirtiyor. Şirketin toplanmasına izin verilmeyen zeytinler dalında kaldı. Patlayan dinamitlerle evleri sarsılan İkizköylüler anlatıyor:

Ne olmuştu?

İkizköylüler ile çevre aktiviteleri, dört yıldır Akbelen’i korumak için mücadele ediyor. Ancak tüm tepkilere ve eylemlere rağmen 24 Temmuz’dan itibaren ormanda kesim, jandarma ekipleri ile TOMA’lar eşliğinde yapılmıştı.

Buna karşı çıkmak isteyen çevreciler ve bölge sakinleri, defalarca gözaltına alınmıştı. Ağaç kesimin önünü, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 28 Kasım 2020’de verdiği izin açmıştı.

Ormanın 740 dönümlük kısmını açık maden ocağına dahil eden iznin gerekçesi ise Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne yakıt kaynağı sağlamak olarak gösterilmişti.

Ağaç kesimi, ülke çapında tepkilere neden olmuştu. TBMM Genel Kurulu‘nda muhalefetin bölgedeki ağaç kesiminin durdurulması için verdiği genel görüşme önergesi de AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedilmişti.

Akbelen’de mücadelenin sürdürüldüğü konteyner ve çadırlar ise 12 Eylül’de yetkili kurumlarca kaldırılmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.