Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Baraj projesi Milas ve Akbelen’i tehdit ediyor

0
Milas

Muğla Milas’ta yapılmak istenen Kemikler (Gökçeler) Barajı ve Sulaması, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Beton Santralı Projesi’ne Aralık 2023’te çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı çıkmasının ardından Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) hukuk mücadelesi başlattı.

Cumhuriyet’ten Rıfat Kırcı’nın aktardığına göre Devlet Su İşleri (DSİ) Muğla’nın Milas ilçesinde 2,6 milyon metrekare genişliğinde alana  yapmayı planladığı baraj projesi kapsamında taşocakları, kırma ve eleme tesisi ile beton santrali, orman ve tarım alanlarına inşa edilecek. Proje bedelinin 639 milyon 306 bin lira olduğu belirtiliyor.

MUÇEP’in açtığı dava dilekçesine eklenen raporda proje kapsamında tarım ve orman alanlarının yok olacağı, proje alanının 478 bin metrekaresinin, yani yaklaşık yüzde 18’inin ormanlık alandan oluştuğu ifade edildi.

İnsana, doğaya ve geleceğe sahip çıkan Milaslılar ‘Milas Yurttaş İnisiyatifi’ ile birleşti
Rapor: Milaslılar kömür değil, güvenceli ve yeşil istihdam ile adil geçiş istiyor
Kemerköy Termik Santrali için yaklaşık 100 milyon TL devlet desteği

Projenin 1 milyon 455 bin metrekaresi ise tarım alanlarını kapsıyor. Projenin yapım aşamasında 5 yılda 337 bin 500 ton su kullanılacak. Ancak kullanılacak suyun nereden temin edileceği belirtilmiyor. Proje detayında yapımı planlanan ocaklardan birisi için kullanılacak suyun Yardibi ve Kocadere’den elde edileceği aktarılsa da, bu derelerin yılın beş ayı boyunca kuru halde olduğu ifade ediliyor.

MUÇEP’in paylaştığı dava dilekçesinde yer alan ifadelere göre, “Baraj yapımı gerçekleşirse oluşacak doğal yıkımla birlikte bu müdahaleden etkilenecek alanın sınırları Akbelen Ormanı’na kadar kuzeydoğuda uzanacak, Gökçeler’den Çamovalı’ya, Milas Savran Damlı boğaz üçgenine, Avşar‘dan Güllük Körfezi’ne ve hatta Kıyıkışlacık’a kadar alan etki altında kalacak. Kaybedilecek alanlar sadece baraj su göletinin altında kalacak olan alanlar olmayacak.”

MUÇEP üyesi Neşe Tuncer ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Termik santraller üç Milas kadar su tüketiyor. Santral olmazsa baraj ihtiyacı olmaz. Muğla’nın suyunu tüketen bunlar. Yapılmak istenen baraj Milas’ı bitirecek” dedi.

DSİ’ye dava açıldı: ‘Suyu termik santrallere değil, doğaya ve halka verin!’

You may also like

Comments

Comments are closed.