İklim KriziManşet

2022, İtalya’da 1800’lerden bu yana kaydedilen en sıcak yıl oldu

0

İtalya Ulusal Araştırma Konseyi, (CNR) 2022’nin, ülkede ölçümlerin tutulmaya başlandığı 1800’lerden bugüne kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu açıkladı.

Konsey’de iklim bilimci olarak görev yapan Bernardo Gozzini, geçen ilkbahardan başlayarak tüm yaz boyunca ve şu andaki kış koşulları da dahil olmak üzere hep rekor seviyeler gördüklerini; bu aralık ayında kaydedilen yüksek sıcaklıkların da geride kalan 11 aylık dönemle uyumlu olduğunu söyledi.

Yeni ‘rekor’ yıl bitene kadar resmileşmeyecek ancak İtalya Meteoroloji Kurumu (LaMMA) yetkilileri, ortalama sıcaklıkların daha önce İtalya’da kaydedilen en sıcak yıl olan 2028’in altına düşmesinin, artık istatistiksel olarak imkansız olduğunu kaydetti.

25 Aralık (Noel) 2022’de Roma’da, bir termometre 16 santigrat dereceyi gösteriyor.

LaMMA ilk olarak temmuz ayında bu yılın kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda olduğunu bildirmeye başlamıştı. Ekim ayında, kuzey ve orta İtalya’daki sıcaklıkların normalden 3,2 santigrat derece daha yüksek olduğu da raporlanmıştı.

Örgüt, İtalya dahil, güney ve orta Avrupa’nın çoğunda aralık ayı sonları itibarıyla ortalamadan 5 ila 7 santigrat derece daha yüksek sıcaklıklar kaydedildiğini de açıkladı.

Gozzini de yılbaşı gecesinde İtalya genelindeki sıcaklıkların da ortalamanın 5-6 derece üzerinde seyretmesinin beklendiğini bildirdi.

NRC’ye göre, küresel düzeyde 2016, kaydedilen en sıcak yıl olmaya devam ediyor ve onu 2020, 2019 ve 2022 izliyor.

İklim Krizi: İtalya’nın en uzun nehri Po kuruyor, tarım alanlarını deniz suyu basıyor
İtalya’da kuraklık OHAL’i ilan edildi
İtalya’daki Alp gölleri tüm zamanların en düşük seviyesinde
İtalyan Alplerinde buz kütlesi çöktü: Altı kişi öldü, kayıplar var

En kurak yazlardan biri yaşandı

Bu yıl İtalya başta Po olmak üzere büyük nehirlerinin çoğunda su seviyelerini dörtte üç oranında azaltan ve tarımsal üretimi üçte bir oranında düşüren küresel ısınmaya bağlı aşırı sıcak ve yağış azlığı nedeniyle uzun bir kuraklıkla boğuştu. Kavurucu sıcaklıklar yüzlerce ölüme neden oldu. Uzmanlar, bunun son 70 yılın en şiddetli kuraklığı olduğunu kaydetti.

Temmuz ayında da mevsim dışı yüksek sıcaklıklarla birleşen yağış eksikliği, ülkenin kuzeyindeki Dolomitler sırasında, bir buzulun çökmesine neden oldu.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.