İklim KriziManşet

İtalyan Alplerinde buz kütlesi çöktü: Altı kişi öldü, kayıplar var

0
Fotoğraf: Alpine Rescue Services/Reuters

İtalya’nın kuzeydoğusunda bulunan Alp Dağları’nda buz kütlesi çöktü. Olayda altı kişi can verdi. Öte yandan buz kütlesinin çöktüğü Marmolada mevkinde hiking yapan 15 kişiden ise henüz haber alınamadı. 

Guardian’ın aktardığına göre; yetkililer, Dolomites‘teki Marmolada Dağı’ndaki popüler patikada buz, kar ve kaya düşmesinden sonra on beş dağcının hala kayıp olabileceğini söylüyor.

İtalya’da tarihi kuraklık: Acil durum ilan edildi

Fotoğraf: ANSA/Andrea Solera

İtalya’nın Dolomites bölgesinde en az altı kişinin hayatını kaybettiği buzul çökmesinden kurtulanlar için ise arama çalışmaları ise sürüyor.

İtalyan haber ajansı ANSA’nın aktardığına göre; hayatını kaybeden kişilerin arasında bir Çek olduğu belirtilirken yaralılar arasında da bir Alman olduğu aktarıldı. Öte yandan arama çalışmalarının devam ettiği kayıp dağcılar arasında İtalyanlar, Almanlar, Rumenler ve Çekler olduğu bildirildi. 

Fotoğraf: ANSA

Yetkililer, dün öğle saatlerinin ardından büyük bir buzul kütlesinin çöktüğü olayda dokuz kişinin yaralandığını bildirmişti. Yaralananlardan ikisinin ise durumunun ağır olduğu belirtiliyor.

Acil müdahale ekibinden Michela Canova AFP’ye verdiği demeçte olay sırasında etkilenen dağcıların toplam sayısının bilinmediğini aktardı. 

 İklim Krizi: İtalya’nın en uzun nehri Po kuruyor, tarım alanlarını deniz suyu basıyor

Fotoğraf: Facebook/Carlo Budel

Ayrıca arama kurtarma çalışmaları sırasında beş helikopter de kullanıldı. Ancak daha fazla buz kütlesinin çökmesine sebep olma ihtimali nedeniyle helikopterlerin devreden çıkarıldığı bildirildi. 

Kurtarma görevlisi Luigi Felicetti İtalyan televizyonuna olayın yaşandığı bölgeden izlenimini şu sözlerle aktardı:

“Ölü (insanlar), devasa buz ve kaya parçaları gördük.”

Fotoğraf: ANSA

Çökmenin öncesinde zirvede rekor sıcaklık!

Yaklaşık 3 bin 300 metre yüksekliğindeki Marmolada, doğu Dolomites’deki en yüksek zirve.  

 Arama kurtarma ekibinden Walter Milan, buz kütlesinin çöküşünün kesin nedeninin henüz belli olmadığını ancak söz konusu çökmenin sebeplerinden biri olarak İtalya’da Haziran sonundan itibaren hakim olan yoğun sıcak dalgasına işaret etti. 

Olay olmadan önceki gün, 2 Temmuz Cumartesi günü, Marmolada’da sıcaklık rekoru kırılmıştı: 10 derece.

Fotoğraf: ANSA/Renato Colucci

Milan, son günlerde zirvedeki sıcaklıkların 10C’yi aştığını belirterek, “Sıcaklık olağandışı” dedi ve ekledi:

“[Zirvede] bu ısı aşırı. Anormal bir şey olduğu çok açık.”

İtalya’nın devlete bağlı CNR araştırma merkezindeki uzmanlar, buzulun gelecek 25 ila 30 sene içerisinde yok olacağını ve hacmini büyük bir kısmının ise zaten çoktan yok olduğunu aktardı. 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.