ManşetDünyaİklim Krizi

İklim Krizi: İtalya’nın en uzun nehri Po kuruyor, tarım alanlarını deniz suyu basıyor

0

İtalya‘nın en uzun nehri olan Po Nehri‘nin geniş bölümlerinde su seviyesi şimdiye dek rastlanmamış oranda düştü. Nehrin geniş kesimleri kumla kaplanmış plaja dönüşürken, İkinci Dünya Savaşı‘ndan kalma bir tank ile bir ortaçağ kasabasının sular altındaki kalıntıları da ortaya çıktı.

Po Nehri Bölgeler Arası Topluluğu(AIPO) başkanı Alessio Picarelli, Boretto‘daki bir izleme istasyonundan, Po’nun sıfır gösterge yüksekliğinin 2,9 metrenin altında, yani mevsimsel ortalamanın çok altında olduğunu gösteren sonuçlar aldıklarını açıkladı.

Po Nehri, ülkenin kuzeybatısındaki karlı Alpler‘den doğudaki Po Deltası‘na yaklaşık 650 km akıyor ve ardından Adriyatik Denizi‘ne dökülüyor. Akış yolu boyunca da büyük bir su yolu olarak çiftçilerin nesiller boyu üretim yaptığı kuzey İtalya’nın geniş verimli ovalarını besliyor. İtalya’nın “ekmek sepeti” olarak adlandırılan, ekinlerle kaplı bu düzlükler, ülkenin GSYİH’sinin yaklaşık yüzde 40’ını sağlıyor.

Rebecca Ann Hughes

Ancak son dönemde Po Nehri’nin normalde hayat veren suları, susuzluğun yanı sıra beklenmedik bir tehdit haline gelmiş durumda. Nehirdeki düşük su seviyeleri, deniz suyunun da yukarı doğru geri çekilmesine neden oluyor.

Euronews‘in aktardığına göre, bölge parkını koruyan konsorsiyumun yöneticisi Giancarlo Mantovani, bunun ciddi bir tehdit olduğunu, nehir suyunun azalmasıyla oluşan boşluğun deniz suyuyla dolduğunu ve bazı bölgelerde akıntıya karşı suyun geri aktığını anlatıyor. Bölgedeki çiftçiler için bu, toprağa sızan ve ekinlere zarar veren tuzlu su anlamına geliyor.

Mantovani, “Hendeklerin ve su yollarının kuruması, buradaki biyolojik çeşitlilik için ciddi bir sorun” diyor.

İklim değişikliğinin sonucu

AIPO’nun normalde yalnızca ağustos ayında ölçebileceği rekor düşüklükteki su seviyeleri, kısmen kuzey İtalya’nın çektiği yağış eksikliğinin bir sonucu. Mantovani, “Normalde bir veya iki haftada bir yağmur yağması gerekir, ama üç aydır yağmur yağmıyor” diye konuşuyor.

Geçen kış bölgenin aldığı kar yağışı da mevsimsel ortalamanın yüzde 50 altında gerçekleşti. Bu, 20 yılın en düşük seviyesi. Nehri beslemek için rezervuar görevi gören Alpler‘in buzulları da her yıl küçülüyor. Po Nehri’nin doğduğu, Fransa sınırına yakın bir dağ olan Monte Viso’da, permafrost eriyor ve kayaların parçalanmasına neden oluyor.

İklim değişikliğine bağlı bu sonuçlar, ısınan gezegenin İtalya’nın verimli tarım alanlarını ve besin açısından zengin Delta’sını tuzlu bir çorak araziye dönüştürebileceği ve yüz binlerce geçim kaynağını riske atabileceği konusunda şimdiden sert bir uyarı niteliğinde. Mantovani, “Bu, 360 derecelik bir felaket” diyor.

Tarımsal üretimin yüzde 30’undan fazlasını tehdit ediyor

SeanShot/Getty Images/iStockphoto

Uzmanlar ise Po Nehri’ni sömürülecek büyük bir rezervuar olarak görmek yerine, ekolojik bir sistem olarak su yolunun acilen korunması ve muhafaza edilmesi çağrısında bulunuyorlar. Çiftçiler şu anda mahsulleri sulamak için su fıskiyeleri kullanıyor ve bu da buharlaşma yoluyla büyük miktarda su kaybına neden oluyor. Bunun yerine, ulusal bir çevre derneği olan Legambiente, damlama sulama yapılmasını, Coldiretti de tarımsal kullanım için nehir suyu yerine yağmur suyunun kullanılmasını öneriyor.

Delta’da, denizden tuzlu su akışını önlemek için nehrin kollarına iki bariyer yerleştirildi. Mantovani, “Bu engeller deniz suyunun yönünü değiştirmemize ve dağlardan gelen tatlı su kapkalrile rezervler oluşturmamıza izin veriyor” diyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.