KentManşetTürkiye

Yurttaşlar tepkili: Rezerv alan ilan edilen bölgeye 72 katlı rezidans projesi

0

Taşyapı İnşaat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘ndan aldığı onayla Şişli, Merkez mahallesinde 72 katlı bir rezidans ve alışveriş merkezi yapmaya hazırlanıyor.

Cumhuriyet‘ten Cengiz Karagözün haberine göre; iktidara olan yakınlığıyla da bilinen şirkete ait projenin inşa edileceği 10619 ada, 3 parselde bulunan arazi, Ocak 2021’de rezerv alan olarak ilan edilmişti.

İtirazlar sonucunda İstanbul 8. İdare Mahkemesi bakanlığın bu kararını iptal etti.

Konuya ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda ise arazinin yeni bir yerleşim alanı olarak kullanılamayacağı, davaya konu işlemin şehircilik ilkelerine, kamu yararına ve afet riski altındaki alanların dönüştürülmesini de kapsayan 6306 sayılı kanuna uygun olmadığı sonucuna varıldığı ifade edildi.

Arazi 8 Ağustos 2022’de ikinci kez rezerv yapı alanı ilan edildi.

Yapılması planlanan projeye tepkili çevre sakinleri, “Şişli’nin rezidansa değil, deprem toplanma alanına ihtiyacı var” yazılı pankartları ilçenin pek çok noktasına astı.

‘Afet anında toplanma alanları yetersiz’

Şişli Kent Konseyi Genel Sekreteri Nevin Kaplan, söz konusu arazi üzerinde planlanan rezidans projesinin, hem çevresel hem de kültürel açıdan Şişli’ye olumsuz etkileri olacağını vurguladı.

Projenin trafiği artıracağı gibi otopark sorununu da perçinleyeceğini, arazinin geçici deprem toplanma merkezi yapılmasını talep ettiklerini aktaran Kaplan, şunları söyledi:

“Ülkemizde 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden 10 kent olumsuz etkilendi. Binlerce bina yıkıldı, 50 bini aşkın yurttaşımız da yaşamını yitirdi. İlçemizde nüfusa kayıtlı 276 bin 528 kişi var. İstanbul’da yaşanabilecek depremde ilçemizde bulunan yoğun ve eski yapı stoğu, açık alan yetersizliği ve ilçemizin gündüz yaklaşık üç milyon kişiye ev sahipliği yapmasını da göz önünde bulundurursak afet anında risk taşımayan güvenli alanlar olarak belirlenen toplanma alanlarının ilçemizde yetersiz kaldığı ve bu alanın geçici barınma alanı olarak belirlenmesi talebimizi yetkililere ilettik.”

Şişli Kent Konseyi öncülüğünde, dün (3 Ocak) Nazım Hikmet Kültür Merkezi‘nde bir araya gelen bölge halkı, planlanan projenin olumsuz etkilerini değerlendirdi.

Ne olmuştu?

6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 28 Şubat’ta İstanbul‘da deprem riski teşkil eden 1.5 milyon konutun taşınacağı rezerv alanı açıklamıştı.

‣ Rezerv alanlar kim(ler) için?

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren ”Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilmişti.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’daki “rezerv yapı alanı” tanımında değişikliğe gidilmişti.

‣ Yeni kentsel dönüşüm yasası çıktı: Rezerv yapı alanındaki tanım değişikliği ne anlama geliyor?

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 9 Kasım’da yürürlüğe girmesinin ardından ilk rezerv yapı alanı ilanı yapılmıştı.

Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerinde 207 hektarlık büyüklüğe sahip alan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından rezerv yapı alanı olarak belirlenmişti.

‣ İlk rezerv yapı alanı ilanı Antakya ve Defne’de: 50 bin kişi mülksüzleşebilir
‣ Hatay’daki mülk sahipleri endişeli: Sit alanı, riskli ve rezerv alan bilinmezliği…
‣ Samandağ’da rezerv alanı protestosu: Dededen kalma malları gasp etmek istiyorlar

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.