ManşetTürkiye

Yeşiller Başkent’te: Parti için belgeleri ‘kaybeden’ bakanlık şimdi de ‘mail atın’ dedi

0

ANKARA-  Kuruluş evraklarını eksiksiz sunan, kuruluş prosedürlerini eksiksiz tamamlayan ancak İçişleri Bakanlığı’nın çeşitli yöntemlerle partileşmesini resmi onay vermeyerek engellediği Yeşiller, Ankara’ya çıkarma yaptı.

Parti olarak resmiyet kazanmak ve faaliyet yürütmek için bugün saat 10:00’da İçişleri Bakanlığı’na yeniden başvuruda bulunuldu.

Başvurunun ardından Yeşil Gazete‘ye konuşan Yeşiller Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı bu defa dijital ortamdan evrakların gönderilmesi istendiğini belirtti:

“Bize söylenen gerekçe, orada çalışan bir memurun izinde olması…İki buçuk yıldır o memur izinde. Belgeleri bir türlü teslim edemiyoruz veya görüşemiyoruz. Esas nedeni tabii biz de merak ediyoruz. Bunun bir politik nedeni olduğu da belli çünkü bir sürü parti kuruldu biz belgeleri teslim ettikten sonra. Çoğu şu an yok bile, içi boş partiler… Biz belgeleri vermeye çalıştığımızda ya da telefonla aradığımızda ya da gazetecilere telefonu verip buyurun bir de siz sorun dediğimizde, hep işin içine Yeşiller Partisi girdikten sonra yanıt alamadık.

Milletvekillerine konuyu anlattığımızda da ‘Böyle şey olmaz, hemen araştıralım diyorlar, ama hiç bir zaman geri dönmüyorlar. Aynı soruyu soran milletvekilleri de Bakanlıktan herhangi bir yanıt alamadı.

Urbarlı: İçişleri Bakanlığı’nın işi değil

Urbarlı, evrakların İçişleri Bakanlığı’nda takılmasında parti programının etkisi olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi:

“İçişleri Bakanlığı’nın bunlara bakamaz, yetkisi yok. Bakanlık ancak onlara e-devlet üzerinden yolladığımız belgelerin gerçek olup olmadığını kontrol edebilir. Bizim parti programımızda yasalara, anayasaya aykırı bir şey yok. Elbette daha ilerici politikalar savunuyoruz. Herkes AKP’nin çizdiği sınırda politika yapmak zorunda değil. Biz o sınırı genişletmek ve aşmak için siyaset yapıyoruz. Böyle bir amacımız olmasaydı şu an gider AKP’de siyaset yapardık. Bu yüzden İçişleri Bakanlığı yetkisini aşarak inisiyatif kullanıyor olabilir, ama bu bizim boyun eğeceğimiz bir inisiyatif değil çünkü ortada hukuksuz bir durum var.”

‣ ‘İçişleri Bakanlığı Yeşiller Partisi’ne politik blokaj uyguluyor’
‣ Yeşiller Partisi’nin kurulamayışının tarihsel anekdotları
‣ Yargı, Yeşiller Partisi’nin kurulmasını engelleyen Bakanlığı haksız buldu: İşlem hukuksuz, yürütmesinin durdurulmasına…
‣ Yeşiller Partisi’nin kuruluşunu engelleyen İçişleri Bakanlığı’ndan adaletsizlik sarmalı

Bakanlık kaynakları: Kanunda yeri var

Yeşil Gazete’nin ulaştığı bakanlık bürokratları, isimler ve evrakın bu kez neden dijital olarak talep edildiği sorusuna, “Başvuru evraklarının dijital olarak gönderilmesinin kanunda yeri var. Evraklar incelenir, bir karar verilir.” yanıtı verdi.

Yeşiller Eş Sözcüsü Özlem Taşdemir Teke ise, başvuru sırasında neler yaşadıklarını anlattı:

“Girişte niçin geldiğimiz soruldu, yeni parti kuruluşu deyince de partinin adını sordular. Yeşiller Partisi dediğimizde içeride yine memurla görüştüler ve yine memur Saadet hanımın izinde olduğu yanıtını aldık. Böylece evrakımızı bu şekilde teslim edemeyeceğimizi anladık. Bu kez belgelerimizi tarayıp mail halinde atmamızı  atmamızı, inceleyip randevu vereceklerini söylediler. Bu, şimdiye duyduğum bir uygulama değil.

Yani Yeşiller’e yönelik engellemeler devam ediyor. Avukatımızla süreci değerlendireceğiz. Yargı süreci de devam ediyor.”

Taşdemir Teke: Siyasi blokaja maruz kalıyoruz

Yeşiller Partisi’nin resmi olarak faaliyet göstermesiyle ilgili bakanlığın nedene bir engelleme tavrı içinde olabileceği sorusuna Teke Taşdemir şöyle yanıt verdi:

“Keşke bunun yanıtını kendileri verse çünkü bunun biz CİMER üzerinden de sorduk. Dava açarak da bu soruyu yönelttik ama herhangi bir yanıt alamıyoruz. Belgelerimize ne olduğu da belli değil. Belgelerimizi teslim almadığını iddia ediyor Bakanlık, mahkemeye biz belgelerimizi de sunmuştuk tekrar şimdi sunduk. Vermeye çalışıyoruz, yine almıyorlar. Siyasi bir blokaja maruz kalıyoruz. Bunun birçok nedeni olabilir. Türkiye’nin siyasi iklimi, nedenlerden biri olabilir. Seçim öncesi siyasi alanın daraltılmasıyla ilgili bir durum olduğunu düşünüyorum. Yeşiller Partisi’nin programı, tüzüğü her şey aslında bir neden olabilir. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliğine alerjik bir iktidarla karşı karşıyayız. Feminizm vurgusu partinin programında, tüzüğünde her yerde baskın bir şekilde var. Demokrasiden, eşitlikten, çoğulculuktan, özgürlüklerden bahsediyoruz, bunların altını çiziyoruz. Ekolojik sorunlar çok yoğun olarak yaşanıyor. Yeşiller Partisi’nin en önemli politik alanı bu, iktidarın da bu konudaki politikaları ortada. Ülkenin her yeri maden sahalarına çevrilmiş durumda, hafriyat ekonomisi yoğun bir şekilde sürüyor. Kentlerden kırlara kadar dağlardan ormanlara kadar her yer tahribat altında. Böyle bir eksende, Avrupa’da da Yeşiller’in yükselişini de birlikte değerlendirdiğimiz zaman bu tarz politikaları ön plana çıkarmaya çalışan bir Yeşiller Partisi’nin varlığından iktidarın hoşlanmayacağınız hepimiz düşünebiliriz.”

Belgelerin İçişleri Bakanlığı’na teslim etmesinin üzerinden iki yıl, Bakanlığın ‘Evrakı inceliyoruz’ demesinin üzerinden bir buçuk yıl, dava açılan mahkemeye ‘Bize gelen evrak yok’ demesinin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Önce gerekçesiz “alındı belgesi” vermeyen bakanlık, sonra dava açılmasını gerekçe göstererek süreci uzattı. Son olarak da kendisine teslim edilen belgeler için “bizde yok” dedi.

Süreç bakanlıkta tıkanıyor

Siyasi Partiler Kanunu’na göre her Türk vatandaşı parti kurabiliyor ve bunun için izin alma zorunluluğu bulunmuyor. Kanun’un 8.maddesinde parti kuruluşu için şu ifadeler kullanılıyor:

”Siyasi partiler, milletvekili seçilme yeterliğine sahip en az otuz Türk vatandaşı tarafından kurulur.

Siyasi partilerin genel merkezi Ankara’da bulunur. Siyasi partiler, aşağıda belirtilen bildiri ve belgelerin, İçişleri Bakanlığı’na verilmesiyle tüzelkişilik kazanırlar. Bildiride, kurulacak siyasi partinin adı, genel merkez adresi, kurucuların adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, öğrenim durumları, meslek veya sanatlarıyla ikametgahlarının belirtilmesi ve bu bildirinin bütün kurucular tarafından imzalanması ve bildiriye beşer adet olmak üzere kurucuların nüfus kayıt örnekleri, adli sicil belgeleri ve kurucuların ayrı ayrı düzenledikleri siyasi parti kurucusu olabilme şartlarını taşıdıklarını belirten imzalı beyannameler ile kurucular tarafından imzalanmış parti tüzüğü ve programının eklenmesi şarttır. Bilgi ve belgelerin alındığı anda, İçişleri Bakanlığınca bir alındı belgesi verilir. İçişleri Bakanlığı, kuruluş bildirisi ve alındı belgesinin onaylı birer örneği ile bildiri eklerinin birer takımını üç gün içinde Cumhuriyet Başsavcılığı ile Anayasa Mahkemesine gönderir.”

Yeşiller’in bu gereklilikleri eksiksiz yerine getirmesine rağmen İçişleri Bakanlığı süreci Siyasi Partiler Kanunu’na göre yürütmüyor. Yani süreç Bakanlık’ta tıkanıyor.

Mahkeme kararı da yetmedi

Yeşiller Partisi, 22 Mart’ta partinin kuruluş sürecini tamamlamalarını, “alındı belgesi” vermeyerek engelleyen İçişleri Bakanlığı’na dava açmış, Ankara 8. İdari Mahkemesi, belgeyi vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğratan Bakanlıktan gerekçeli yanıt ve savunma istemiş, ancak herhangi bir cevap alamamıştı. Bunun üzerine mahkeme Yeşiller Partisi’nden “parti kurmaya ilişkin başvuru dosyasının bir örneğinin kendilerine gönderilmesini” istedi. Dosyanın mahkemeye ulaştırılması üzerine, bakanlığın
işleminin hukuka aykırı olduğu ve yürütmesinin durdurulması kararı
oybirliğiyle alındı.

Kimler geldi kimler geçti?

İçişleri Bakanlığı Yeşiller’in kuruluş başvurusuna “Alındı” belgesi vermemek için direnirken, onlarca yeni parti kuruldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın son kayıtlarına göre sadece 2021 yılında 21 yeni siyasi parti kuruldu.

Yeşiller’in partileşememesi Meclis gündemine de getirildi. DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Bakan Soylu’ya “Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci maddesinin 3 ve 5’inci fıkralarındaki hükümlere rağmen kuruluş belgelerini 21 Eylül 2020 tarihinde sunan Yeşiller Partisi’ne aradan geçen 11 ayda ‘alındı belgesi’ verilmediği ve böylece partinin tüzel kişilik kazanmasının engellendiği iddia edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

‣ Yeşiller Partisi’nin kuruluşunun engellenmesi Meclis gündeminde
‣ Kuruluşları dokuz aydır hukuksuz şekilde engellenen Yeşiller Partisi kampanya başlattı

Yeşiller: Buradayız!

Yeşiller bugün yeniledikleri başvuru öncesinde bir açıklama yaparak şu ifadeleri kullanmıştı:

“Madem iki yıldan fazla süredir İçişleri Bakanlığı’nın bir odasında bekleyen 400’e yakın sayfanın yok olduğunu söylemeye başladı İçişleri Bakanlığımız, o zaman biz de ellerini rahatlatmak için bir 400 sayfa ile daha Bakanlık kapısındayız. Artık Anayasa‘nın 68. Maddesi’nin bize verdiği hakla aramıza girmesi için Bakanlığın bir mazereti kalmadı. Bizi haklı bulan mahkemeler ile
İçişleri Bakanlığı’nı reddedemeyen mahkemeler arasında davamızın gidip
gelmesinin, hukuk sisteminin daha fazla meşgul edilmesinin mazereti
kalmadı.

21 Eylül 2020’de kurulsaydık Türkiye’nin 92. partisi olacaktık. Zararı yok. 9 Aralık 2022’de kurulup Türkiye’nin 123. partisi olmamızın önünde bir mazeret kalmadı.

İki seneden fazla bir süredir Yeşiller Partisi’ne yaşatılan mağduriyet sadece kurucularımıza ya da üyelerimize yaşatılmadı. Seçme hakkı elinden alınan tüm seçmenlere yaşatıldı. Fikrimizle iyiye götürmek istediğimiz Türkiye’ye ve hatta dünyaya yaşatıldı. Artık bu mağduriyetin bitme vakti geldi. Mağduriyet bitsin diye “Yine Buradayız!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.