ManşetTürkiyeYeşillerden

‘İçişleri Bakanlığı Yeşiller Partisi’ne politik blokaj uyguluyor’

0

Yeşiller Partisi, Eylül 2020’de kuruluş belgelerini teslim etmesine rağmen İçişleri Bakanlığı’ndan henüz “alındı belgesi” alamadı. Belgeyi vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğratan Bakanlığın Ankara 8. İdare Mahkemesi’ne konuya ilişkin belgeleri vermemesi sebebiyle işlemin iptal ve yürütmenin durdurulması isteniyor. Mahkemeden bugün gelen kararda ise iki ayrı talebe yer veriliyor. 

Partinin  5 Ocak 2021’de yaptığı başvuruya Bakanlık tarafından yanıt verilmemesine ilişkin bugün verilen kararda Mahkeme tarafından Yeşiller Partisi’nden “parti kurmaya ilişkin başvuru dosyasının bir örneğinin gönderilmesi” istendi. 

Yeşiller Partisi’nin kuruluşuna İçişleri Bakanlığı engeli

Diğer talep ise başvuru dosyasının İçişleri Bakanlığı’na sunulmasından sonra yasal şartların yerine getirilmediğinden bahisle herhangi bir işlem tesis edilip edilmediğinin sorulması oldu. 

Yeşiller Partisi’nin kurulamayışının tarihsel anekdotları

‘Bu politika parti kapatmaktan farksız’

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Özlem Teke, mahkemenin üçüncü kez Bakanlığa süre vermesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek karara ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Aslında belgeleri teslim ettiğimiz ilk anda başlayan, belirsizlik ve kaos üzerinden yıldırma çabalarını bu kez yargı üzerindeki güçlerini kullanarak devam ettiriyorlar. Mahkemenin istediği belgeleri vermediler, bizden isteniyor bu belgeler. İlk altı aylık süreçte tüm iletişim kanallarını kapatarak, şimdi de mahkeme sürecini kitleyerek yürüttükleri bu politika aslında parti kapatmaktan farksız. Parti kurmak Anayasal bir hak, Bakanlığın böylesi bir tutumu da anayasaya, bireysel hak ve özgürlüklere aykırı.”

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Özlem Teke

Politik blokaj

Kararla ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı, kararı “İçişleri Bakanlığı tarafından uygulanan politik blokaj” olarak değerlendirdi. Urbarlı şunları söyledi:

“Temelde iki karar var gözüküyor. İlki Yeşiller Partisi‘ne, ikincisi de İçişleri Bakanlığı’na yönelik! Fakat gelin biraz daha yakından bakalım. Bu karardan 3 tane daha var. Yani mahkeme İçişleri Bakanlığı’na üçüncü kez 15 günlük bir süre veriyor ve soruyor: Yeşiller Partisi’ni neden engelliyorsunuz?Fakat bakanlık yanıt vermiyor. Hukuk gerekeni yapamıyor, adaletsiz oluyor.”

Yeşiller Partisi’nin kuruluşunun engellenmesi Meclis gündeminde

‘Yeter artık. Bizimle dalga geçmeyin!’

“Bana, bunu okuyan sana ya da bir başkasına değil üçüncü 15 günlük süreyi, ikinci 15 günlük bir süre bile verilmezken İçişleri Bakanlığı’na müthiş bir istisna yaratılıyor” diyen Urbarlı, şunları aktarıyor:

“Fakat değil 3, 33 de olsa sonuç değişmeyecek. Bakanlık yaptığı işi savunamayacak. O zaman bu karar nedir? Bir de ilk karar var. Verdiğimiz belgeleri bizden istiyor mahkeme! Neden? Çünkü geçen kararda Bakanlık’tan istedi ama alamadı. Şimdi 21 Eylül 2020’de verdiğimiz belgeleri bizden talep ediyorlar. Yoksa İçişleri Bakanlığı belgeleri kayıp mı etti? Yeter artık. Bizimle dalga geçmeyin!”

Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri: Mücadele asıl şimdi başlıyor

Ne olmuştu?

Yeşiller Partisi tarafından 22 Mart’ta siyaset yapma ve örgütlenme hakkına sahip çıkmak ve partinin kuruluş sürecini tamamlamak üzere Bakanlığa dava açılmıştı. 

Ayrıca partinin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebinin, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ve resmi yazışmaların yanıtsız bırakıldığı da daha önce aktarılmıştı. 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.