ManşetTürkiyeYeşillerden

Yeşiller Partisi’nin kuruluşunun engellenmesi Meclis gündeminde

0

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, kuruluşları İçişleri Bakanlığı gerekli evrakları teslim etmediği için bir yıla yakın süredir hukuksuz bir şekilde engellenen Yeşiller Partisi‘ni Meclis gündemine taşıdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu‘nun yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde “Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci maddesinin 3 ve 5’inci fıkralarındaki hükümlere rağmen kuruluş belgelerini 21 Eylül 2020 tarihinde sunan Yeşiller Partisi’ne aradan geçen 11 ayda ‘alındı belgesi’ verilmediği ve böylece partinin tüzel kişilik kazanmasının engellendiği iddia edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu maddenin fıkralarında “Siyasi partiler, aşağıda belirtilen bilgi ve belgelerin İşçileri Bakanlığı’na verilmesiyle tüzel kişilik kazanırlar” ve “Bilgi ve belgelerin alındığı anda, İçişleri Bakanlığınca bir alındı belgesi verilir” hükümleri yer alıyor.

‘Gerekçesi nedir?’

Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bu bilgi ışığında aşağıdaki soruların cevaplanmasını talep etti:

  1. Yeşiller Partisi 21 EEylül 2020 tarihinde gerekli belgeleri ile İçişleri Bakanlığı’na bildirimde bulunmuş mudur?
  2. Parti kuruluş bildirisinin alındığı anda verilmesi gereken ‘alındı belgesi’nin Yeşiller Partisi’ne verilmediği iddiası doğru mudur?
  3. Bildirim anında verilmesi gereken ‘alındı belgesi’ Yeşiller Partisi’nin kuruluş bildirimini yaptığı tarih üzerinden 11 ay geçmiş olmasına rağmen kendilerine verilmemişse neden verilmemiştir ve partinin tüzel kişilik kazanması hangi gerekçelerle engellenmektedir?

Neler yaşandı?

Yeşiller Partisi kuruluşlarını bildirmek amacıyla 21 Eylül’de Siyasi Partiler Kanunu’nun 8’inci Maddesi’nde talep edilen belgeleri İçişleri Bakanlığı’na teslim etti.

Ancak İçişleri Bakanlığı “alındı belgesi” vermeyerek partinin tüzel kişilik kazanmasını sekteye uğrattı.  Partinin kurucu üyeleri ve avukatlarının defalarca telefonla ve bakanlık binasına giderek yetkililerle görüşme talebi, CİMER üzerinden yaptığı başvuru ve resmi yazışmalar yanıtsız kaldı.

Yargıya taşındı

Bu gelişmelerin ardından Yeşiller Partisi durumu yargıya taşıdı. İdari Mahkeme’de açılan davanın reddedilmesi sonrası parti Asliye Mahkemesi’ne yönlendirildi. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı’nda görevli iki bürokrat hakkında da “görevi ihmal” suçlamasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Parti, buna karşı verilen takipsizlik kararına da yine itiraz etti.

Ankara’daki İçişleri Bakanlığı’nı ziyaret eden Yeşiller Partisi, yapılan görüşmede İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Yeşiller Partisi’nin hem Bakanlığı hem de Bakanlık görevlilerini dava etmiş olmasını gerekçe göstererek kuruluşunu beklettiklerini söyledi.

Çifte standart

Öte yandan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın partisinden istifa ederek kurduğu Zafer Partisi, başvuru belgelerinin verildiği aynı gün içerisinde ‘alındı belgesi’ni teslim alabildi.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Koray Doğan Urbarlı “Ümit Özdağ belgelerini teslim ediyor. Bir memur da değil, doğrudan genel sekreter o bizden aylardır sakladıkları alındı belgesini veri veriyor. Bu çifte standarta diyecek şeyiniz var mı Sayın Süleyman Soylu?” tepkisini gösterdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.