Yer altı sularının hal-i ahvali: Dereler akmaz kuyular yetmez oldu

Çocukluğunda gürül gürül akan o dere kupkuru kalmış. Mardin’in Akarsu beldesine o güzel ismini veren dere akmaz olmuş şimdi. Mardin Kızıltepe’de çiftçiler küresel pazarın taleplerine yönelik ürünler yetiştiriyor artık. Ama mısıra su yetmiyor. Kışın yetiştirilen buğdaya bile su yetmez olmuş hatta. Kuyular açılıyor bir biri ardına, kimi lisanslı kimi lisanssız. Sayıları beş bini buluyor, belki de daha fazla. Kimse tam olarak bilmiyor. Kuyuların sayısı gibi derinliği de artıyor sürekli. Hep daha derine iniyor kuyular. 650 metre derinliğe ulaşmış, arzın merkezine doğru ilerliyorlar.

Açık Radyo’da iki haftada bir Salı günleri saat 16.00’da yayınlanan Sudan Gelen’e konuk olan Adnan Mirhanoğlu anlattı:

Adnan Mirhanoğlu ile Açık Radyo’da

“Derenin kurumasının nedeni sadece iklim değişikliği değil dereyi besleyen yeraltı sularının büyük ölçekte üretim yapan ve su kuyularını tam kapasite kullanan çiftçiler de.”

Göz göre göre kuruyan, daha doğrusu kurutulan o derenin suyu yetmez oldukça beldenin geçimlik tarımla uğraşan çiftçileri de bir araya gelip kuyu açmak zorunda kalmış. Küçük çiftçi de bu kısır döngünün bir paçası haline geliyor istese de istemese de.

Susuzluk şiddetlendikçe kente göç bazıları için kaçınılmaz oluyor. Yer altı sularının içinde bulunduğu bu kısırdöngü göçün, yoksulluğun ve ekolojik adaletsizliğin de parçası haline işte böyle geliyor…

Kuyuya düşmüş parlayan o şey ay mı, güneş mi? Yoksa ortak geleceğimiz mi? Kuyu derinleştikçe daralan ve kararan geleceğimiz belki de. Kuyuya bir ip atık, derinliğine şöyle bir baktık…

Geleceğimizin garantisi yeraltı sularımızın hali-i ahvalini gelin buradan dinleyin dedik…

Sudan Gelen’in önceki bölümlerini bu bağlantı üzerinden takip edebilirsiniz.

 

 

Akgün İlhan

Akgün İlhan
Akgün İlhanhttps://akgunilhan.blogspot.com
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı’nı 1996’da bitirdi. Önce Hacettepe Üniversitesi Eğitim Programları bölümünde (2002) ve sonra İsveç Enstitüsü bursu ile Lund Üniversitesi Uluslararası Çevre Bilimi (2005) ana bilim dalında yüksek lisanslarını tamamladı. UNESCO Su Bilimleri Bölümü’nde (Paris) tüm dünyada 100’den fazla büyük nehir havzasını kapsayan su yönetimine halk katılımı temalı “Çevre, Yaşam ve Politika için Hidroloji”(HELP) adlı bir projeyi yürüttü. 2005’te Barselona Otonom Üniversitesi (UAB) Çevre Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü’nde (ICTA) Politik Ekoloji dalında başladığı doktorasını Katalan Hükümeti bursu ile tamamladı (2010). Aynı dönemde (2005-2008) Avrupa Birliği fonlu Bütünleşik Sürdürülebilirlik Değerlendirme Yöntem ve Araçları (MATISSE) adlı projede araştırma görevlisi olarak çalıştı. İspanya’da Eco-union adlı STK’da profesyonellere yönelik eğitim programları da veren Akgün (2006-2009), 2012-2018 arasında da Su Hakkı Kampanyası’nda (İstanbul) çalıştı. Çeşitli dergi ve kitaplarda yazıları olan Akgün, ”Yeni Bir Su Politikasına Doğru: Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler” (2011) adlı kitabın yazarıdır. Ayrıca Açık Radyo’da önce Su Hakkı’nı (2012-2018) hazırlayıp sunmuştur. 2018 yılından bu yana ise Sudan Gelen adlı programın yapımcısıdır. Akgün ayrıca 2016 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde ”Çevre ve Turizm” ile ”Sosyal ve Çevresel Perspektiflerden Sürdürülebilirlik” adlı lisans dersleri vermektedir. Akgün aynı zamanda 2019-2020 Mercator-İPM Araştırmacısı olarak Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde çalışmaktadır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

[İklim Masası] COP29 kararları zayıf: “Jeopolitik gelişmeler iklim eylemini yavaşlatıyor”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen İklim Zirvesi’nde (tam adıyla 29....

EN ÇOK OKUNANLAR