DünyaKadınManşet

Yeni Zelanda’da şiddet mağdurlarına on gün ‘hayata yeniden başlama’ izni

0

Yeni Zelanda, ev içi şiddet mağdurlarına, eşlerini terk etmeleri, taşınmaları ve kendileri ile çocuklarını korumaları için on günlük ücretli izin veren yasayı kabul etti. Tasarı geçen çarşamba 57’ye 63 oyla kabul edilirken milletvekilleri yasayı alkışlarla karşıladı. 

Guardian, “büyük kazanım” olarak haberleştirdiği yasanın, siyasete atılmadan önce bir kadın sığınağında çalışan Yeşiller Partisi‘nden Jan Logie‘nin yedi yıllık çalışmasının sonucu olduğunu yazdı.

‘Toplumu da dahil ediyor’

Yasanın geçmesinin ardından Logie, yasanın ülkedeki korkunç ev içi şiddet rakamlarının üstesinden gelmenin ilk adımı olduğunu, diğer ülkelere de örnek olmasını umduğunu söyledi.:

Bu inisiyatifin amacı kısmen toplumu da (şiddet olaylarında yapılacak olana) müdahil etmek. Sorumluluğu yalnızca polise bırakmıyoruz, hepimiz kurbana yardım etmede hepimize bir rol düşüyor. Bu aynı zamanda da kültürel normları değiştirmek ve “Hepimizin bunda payı var ve bundan razı değiliz” demekle ilgili bir şey.

Yasa gelecek Nisan itibarıyla yürürlüğe giriyor. Şiddet mağdurlarının kanıt sunma zorunluluğu bulunmuyor. Şiddet gören kişi aynı zamanda güvenlik amacıyla çalıştığı ofisin yerini değiştirmeyi, e-posta adresinde değişiklik yapmayı ve şirketin internet sayfasındaki künyesinden çıkarılmayı talep edebilecek.

‘İyi bir haber’

Yeni Zelandalı şiddet karşıtı sivil toplum örgütleri, yeni yasayı memnuniyetle karşıladı ve atılacak daha büyük adımlar için bir başlangıç olarak yorumladı. Kadın Sığınağı örgütünden Ang Jury, yeni yasanın sihirli değenek olmadığını, ancak doğru yönde atılmış, önemli bir adım olduğunu belirtti:

Kadınların ekonomik durumlarının, neyi yapıp yapmayacaklarına karar vermelerinde önemini biliyoruz. Eviyle ilgili sorunlarla boğuşurken işinde kalabiliyor ve işverenine güvenebiliyorsa bu, iyi haber demektir.

Filipinler’de de var

Yeni Zelanda gelişmiş ülkeler arasında ev içi şiddet istatistiklerinin en yüksek olduğu ülke. Her dört dakikada bir polisin eviçi şiddete karşı eyleme geçtiği Yeni Zelanda’da kadına yönelik şiddetin maliyeti yıllık yaklaşık 7 milyar dolar.

Hali hazırda benzer bir yasanın yürürlükte olduğu tek ülke Filipinler. 2004 tarihli Kadın ve Çocuğu Şiddete Karşı Koruma Yasası, şiddet görenlere on gün taşınma ve yeniden hayatını kurma izni veriyor.   

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.