ManşetTürkiye

Yargıda kriz, TBMM’de nöbet: Yargıtay hakkında suç duyurusu

0

Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi‘nin  tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması sonrası İstanbul Barosu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay 3. Dairesi’nin AYM kararını tanımamasına ilişkin yapılması planlanan TBMM Danışma Kurulu‘nun ise toplanmayacağı bildirildi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kurul’un toplanmayacağını bildirerek, partisinin TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlayacağını duyurdu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve parti sözcüsü Sera Kadıgil de basın toplantısı düzenledi. Baş, AYM kararını uygulamayanlara “Siz kimsiniz” diye seslendi.

‣Yargıtay’ın kararına tepkiler yağıyor: Bu açık darbe girişimidir! 
Yargıtay’ın Atalay mütalaası: Dokunulmazlıktan yararlanamaz
Can Atalay’ın avukatları: AYM kararı mahkemesini arıyor, artık dilekçe vermeyeceğiz!
Mahkeme, AYM’nin hak ihlali kararına rağmen Atalay’ın dosyasını Yargıtay’a gönderdi

İstanbul Barosu, Yargıtay hakkında suç duyurusunda bulundu

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı ve üyeleri hakkında “yargıya duyulan güveni zedeleme“, “görevi kötüye kullanmak” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçunu işledikleri gerekçesiyle Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararında belirtildiği şekilde ve yeniden yargılama yapmaya yetkili makam olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne dosyayı iade etmesi gerekirken Türk Hukuk sisteminde yeri olmayan Anayasa Mahkemesi kararına ‘UYMAMA’ şeklinde bir karar vermiştir. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa’nın 153/6 maddesinde yer alan ‘Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete‘de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ şeklindeki açık hükmüne rağmen bu kararı vermesi TCK’nın 257.maddesi bağlamında görevin kötüye kullanması ve TCK’nın 109. maddesi bağlamında kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu oluşturacak niteliktedir.”

Saraç tarafından Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na verilen suç duyurusu dilekçesi, ayrıca disiplin yönünden de takdir ve ifası için Yargıtay Yüksek Disiplin Kurulu ile Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanlığı’na gönderildi.

CHP eyleme başlıyor

Öte yandan kararla ilgili olarak saat 17.00’da toplanması beklenen TBMM Danışma Kurulu‘nun toplanmayacağını duyuruldu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Meclis Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş tarafından yapılacağı bildirilen ve saat 17.00’da toplanması beklenen Danışma Kurulu toplantısının yapılmayacağını öğrendim” dedi ve ekledi:

“Bu durumda dün gerçekleştirdiğimiz olağanüstü grup toplantısında aldığımız karar gereği, yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu’nu terk etmeme eylemine başlıyoruz.”

Can Atalay için adalet talebi sürüyor: Mahkeme Başkanı hakkında suç duyurusu

Can Atalay’ı AYM kararına rağmen serbest bırakmayan mahkeme önündeki nöbete engelleme

AYM’nin Can Atalay gerekçeli kararı Resmi Gazete’de: Avukatlar tahliye için nöbette

TİP: Kabul edersek taş devrine döneceğiz

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve Parti Sözcüsü Sera Kadıgil de Yargıtay’ın kararıyla ilgili bugün (9 Kasım9 basın toplantısı düzenledi. Erkan Baş, AYM’nin 153. maddesindeki kesinlik hükmünü hatırlatarak herkesi bağladığını belirterek AYM kararını uygulamayanlara “Siz kimsiniz” diye seslendi.

Ayrıca Erkan Baş, Yargıtay’ın TBMM’ye Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik ‘talimatına’ da tepki gösterdi:

“Halkın iradesinin üstünde irade yoktur. Dün itibariyle açık ve net bir yargı darbe girişimiyle karşı karşıyayız. Buna karşı tepki gösterecek miyiz? Tüm milletvekillerinin şu an karşı karşıya olduğu soru budur.”

“Bu yargı kararını kabul edersek taş devrine döneceğiz” diyen TİP Genel Başkanı, şunları aktardı:

“İktidarın istediği de bu olabilir ama bunu kabul etmeyeceğimizi de herkesin bilmesi lazım. Türkiye bugünlere, iktidarın hedef seçtiklerini haksız ve hukuksuz şekilde hedef haline getirmesiyle geldi. Buna karşı hep birlikte direnme çağrısı yaptık.”

TBMM’de bulunan bütün muhalefet partilerle görüştüklerini belirten Erkan Baş, bu partilere verdikleri destek sebebiyle teşekkür ederek muhalif bütün siyasi partilerin net bir duruşa sahip olduklarını gözlemlediklerini dile getirdi ve ekledi:

“Umarım yargı darbesi girişimini hep birlikte püskürteceğiz.”

Erkan Baş, TBMM’ye düşenin, AYM kararının uygulanması konusunda ısrarcı olmak olduğunu belirterek tüm demokratik kitle ve meslek örgütleriyle siyasi partilerin ortak bir tavır içinde olmaları gerektiğini ifade etti.

‘İlk kez anayasaya uymadıklarına kılıf uydurmaya gerek duymuyorlar’

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil ise hukuki açıdan tartışılacak bir durum olmadığını belirtti.

Kadıgil, kararı savunan AKP ve MHP’lilere cevap vermek istediğini dile getirip şunları söyledi:

“Bu karar aslında bir darbe girişimi belgesi. İlk kez 20 yıllık iktidarında artık AKP-MHP iktidarı anayasaya uymadıklarına kılıf uydurmaya gerek duymuyorlar.”

Yargıtay üyelerine “Siz kim oluyorsunuz” diye seslenen Kadıgil, “Kendisini devletin sahibi zanneden herkes bilmelidir ki ortada bir anayasa yoksa bir devlet de yoktur, cumhurbaşkanı da bakan da yoktur” şeklinde konuştu.

AYM, Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı verdi
Can Atalay için uluslararası çağrı: Anayasa’ya ve halkın seçim iradesine saygı duyun
Halk vekiline sahip çıkıyor: Can Atalay için Hatay’dan Ankara’ya ‘Özgürlük Yürüşü’

Ne olmuştu?

Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi‘ndeki yargılama sonucu ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs‘ suçuna ‘yardım eden‘ sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

TİP Hatay Milletvekili Atalay’ın, hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle avukatları tarafından yapılan başvuru, Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi‘nce reddedilmişti.

Atalay’ın avukatları, Atalay’ın milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı halde durma kararı verilmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle AYM’ye bireysel başvuruda bulunmuştu.

AYM hak ihlali olduğu yönünde karar vermişti. AYM kararının ardından dosya, Yargıtay 3’üncü Dairesi’ne gönderilmişti.

Yargıtay 3’üncü Dairesi ise tutuklu Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.