İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşetTürkiye

Mahkeme, AYM’nin hak ihlali kararına rağmen Atalay’ın dosyasını Yargıtay’a gönderdi

0

Anayasa Mahkemesi‘nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay‘ın haklarının ihlal edildiği ve tahliyesinin gerektiği yönündeki 25 Ekim tarihli kararına rağmen, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı uygulamayarak dosyayı Yargıtay‘a gönderdi. Atalay karara ilişkin açıklamada bulunarak “Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasına ilişkin bir ‘irade’ var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan Devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?” dedi.

Mahkeme, Atalay’ın durumunu hükme bağlamadı. 25 Ekim’den bu yana beklettiği AYM kararını mahkeme başkanı imzalı yazıyla Yargıtay’a gönderdi. AYM kararının Atalay’ın tahliyesiyle ilgili olduğu, tahliye talebini reddeden Yargıtay’ın konuyu karara bağlaması gerektiği belirtildi. Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Anayasa Mahkemesince verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesince verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesince yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından, dosya Cumhuriyet Başsavcılığınıza gönderilmiştir.”

‘Hukuka bağlı olmayan devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?’

Can Atalay, karara ilişkin olarak sosyal medya hesabından açıklamada bulundu:

“25 Ekim günlü Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmediği her bir dakikanın bu ülkede yaşayan herkesin hak ve özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin niteliklerine zarar verdiği açıktır. Ancak ‘ikili devlet’ anlayışını kabul etmiyoruz. Buna alışmayacağız.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine neredeyse bir kılavuz açıklığında yazılan Anayasa Mahkemesi kararını, başka bir merciye ‘gereği için‘ göndermesinin açık hukuka aykırılığının HSK tarafından soruşturulmasını talep ediyorum.

Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmamasına ilişkin bir ‘irade’ var ise bu iradenin 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına ait olamayacağı açık olduğundan hukuka bağlı olmayan Devlet hayalinin sahipleri kimlerdir?

Üyesi olduğum TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu‘nu yargı kararıyla oluşan hak ihlalinin giderilmesi için verilen karara uyulmayarak ihlalin devam ettirilmesinin araştırılması başlıklı gündemle toplantıya davet ediyorum.

TBMM’yi yargının yerine geçerek karar verenlerin kim olduğunu araştırmaya ve Anayasal düzeni askıya almaya teşebbüs edenleri tespit etmeye davet ediyorum.”

Ne olmuştu?

Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay,  14 Mayıs seçimlerinde  Hatay’dan TİP milletvekili seçilmişti. Avukatları, Atalay’ın mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ama Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bu talebi reddetmişti.

AYM, Atalay’ın bireysel başvurusunu önceki gün değerlendirmiş, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine hükmetmişti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti.

AYM, aynı gün İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği kararın yerine gelmemesi üzerine dün bir kez daha kararı yolladı. Ancak aradan altı gün geçmesine karşın henüz bir karar çıkmadı.

İzmir‘de bugün düzenlenen, “Adli Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması Bölge Toplantısı”nın açılışında konuşan AYM BAşkanı Zühtü Arslan ise AYM’nin bireysel başvuru kararlarına uyulması konusunda mahkemelere ve kamu gücünü kullanan tüm organlara çağrı yaptı:

“Anayasa Mahkemesi’nden yeni bir ihlal kararı beklemeden kamu gücü kullanan organların burada belirlenen ilkeleri ve esasları dikkate alarak karar vermesi gerek.”

25 Ekim’de AYM’nin Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” ve “derhal tahliye” kararının üzerinden bir hafta geçmesine rağmen kararı görüşmeyen ve Atalay’ı serbest bırakmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin önünde, oturma eylemi gerçekleştirilmişti.

Vekiller Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaleminden bilgi almak için görüşme talebine ise özel güvenlikler, kapının önünde set oluşturarak engel olmuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.