İfade ÖzgürlüğüManşetTürkiye

AYM, Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı verdi

0

Avukatı Özen: Derhal serbest bırakılmalı

Atalay’ın avukatlarından Yalçın Deniz Özen, Artı TV’ye yaptığı açıklamada,  Atalay’ın derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirtti:

“AYM, Can Atalay’ın tahliye edilmemiş olmasının ve milletvekili seçildikten sonra yargılamanın durmamasının hak ihlali olduğunu söylemiş oldu. Şimdi AYM’nin karar örneğini 13. Ağır Ceza Mahkemesine göndermesi ve Atalay’ın bugün bırakılması gerekiyor.”

Özen, sadece Atalay için değil, tüm Gezi sanıkları açısından hak ihlali kararı verilmesine gerektiğini de kaydetti.

Adalet Bakanı Tunç: Gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılır

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da AYM’nin kararıyla ilgili, Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerek. Anayasa Mahkemesi’nin bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı bir okumamız lazım. Gerekçeli karar doğrultusunda elbette ki işlem yapılır” dedi.

Kılıçdaroğlu: Türkiye bu utançtan kurtulmalı

AYM’nin verdiği hak ihlali kararının ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ilk derece mahkemesinin derhal kararı yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Paylaşımında  #CanAtalayMeclis”e hashtag’ini kullanan CHP lideri şunları söyledi.

“Anayasa Mahkemesinin, Hatay Milletvekili Can Atalay için verdiği hak ihlali kararı, ülkemizde kırıntısı kalan demokrasi ve yargı bağımsızlığı için hayati öneme sahiptir. İlk derece mahkemesi kanunların da emrettiği üzere, bu kararı derhal yerine getirmeli, ülkemiz bu utançtan kurtulmalıdır.”

Ne olmuştu?

TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi Davası’nda Osman Kavala ile birlikte yargılanan sekiz  sanıktan biriydi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Nisan 2022 tarihinde Gezi Davasında Osman Kavala’yı “hükümeti devirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Can Atalay’ın arasında bulunduğu yedi sanığı ise darbeye teşebbüse yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Can Atalay, cezaevinde tutuklu bulunurken 14 Mayıs seçimlerinde TİP’ten Hatay milletvekili seçildi. Ancak Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Atalay’ın yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye edilmesi talebini reddetti. Daire, 28 Eylül 2023 tarihinde Osman Kavala, Can Atalay, Mine Özerden, Çiğdem Mader, Tayfun Kahraman’ın cezasını da onadı.

Atalay’ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de “kişi hürriyeti ve güvenliği” hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onadı.

AYM ise 12 Ekim’de Atalay’ın bireysel başvurusunu, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını beyan etmesi gerekçesiyle ertelemişti.

Gezi davasında Kavala ve Atalay dahil beş sanığın cezası onandı: TİP ‘özgürlük yürüyüşü’ne başlıyor
Adalet Bakanı: Can Atalay’ın davası dokunulmazlık kapsamı dışında
Adalet Bakanlığı’ndan AYM’ye Can Atalay ‘görüşü’: Ret kararı yerinde, AYM’nin geçmiş kararlarına katılmıyoruz
Can Atalay’ın AYM başvurusunun görüşülmesi ertelendi: TİP Almanya’dan eş zamanlı eylem
Can Atalay için uluslararası çağrı: Anayasa’ya ve halkın seçim iradesine saygı duyun

You may also like

Comments

Comments are closed.