İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşetTürkiye

Can Atalay’ı AYM kararına rağmen serbest bırakmayan mahkeme önündeki nöbete engelleme

0

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği “hak ihlali” ve “derhal tahliye” kararının üzerinden altı gün geçmesine rağmen hala kararı görüşmeyen ve Atalay’ı serbest bırakmayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi‘nin önünde, oturma eylemi sürüyor.

Avukat Can Atalay’ın meslektaşları ve arkadaşlarının altı gündür Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ndeki Themis Heykeli önündeki nöbete, bugün TİP Genel Başkanı Erkan Baş ile milletvekilleri Ahmet Şık ve Sera Kadıgil de katıldı.

Burada konuşan Erkan Baş, “Mahkemenin bu tutumu hukuk açısından zaten tanımlanamaz ama bizim açımızdan da anlaşılamaz bir durumla karşı karşıyayız. Avukat arkadaşlarımız günlerdir mahkemenin kararını vermesini bekliyorlar. Bu hukuksuzluğun bir an önce sona ermesi, Can Atalay hakkında derhal tahliye kararı verilmesi ve Can’ın yemin ederek görevine başlanmasının sağlanması gerekiyor. Karar verilene kadar burada beklemeye devam edeceğiz” dedi.

Karar alındı, açıklanmıyor, özel güvenlik duvar örüyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin Can Atalay dosyasını görüştüğü belirtiliyor. Ancak karar bir türlü açıklanmıyor. Heyet ise beş gün sürecek olan 17-25 Aralık operasyonlarını yapan polis şeflerinin davasını görmeye başladı.

TİP'li vekillere özel güvenlikten engelleme

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel.

Vekiller Erkan Baş, Ahmet Şık ve Sera Kadıgil, 13. Ağır Ceza Mahkemesi kaleminden bilgi almak için görüşme talebine ise özel güvenlikler, kapının önünde set oluşturarak engel oldu.

13’üncü Ağır Ceza Kalemi’nin odasının bulunduğu alanda özel güvenlik görevlilerinin sayısı arttırılırken çevik kuvvet ve özel tim polisleri getirildi.

Sera Kadıgil, “Acil çağrıdır” diyerek yaptığı paylaşımda, kararın bir an önce açıklanması ve Atalay’ın serbest bırakılması için destek vermek üzere İstanbul’da bulunan milletvekillerini ve avukatları adliyeye çağırdı.

Ne olmuştu?

Gezi Parkı davasından bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan avukat Can Atalay,  14 Mayıs seçimlerinde  Hatay’dan TİP milletvekili seçilmişti. Avukatları, Atalay’ın mazbatasını alarak tutukluluğun bitmesi için başvuruda bulunmuş ama Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi bu talebi reddetmişti.

AYM, Atalay’ın bireysel başvurusunu önceki gün değerlendirmiş, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ hakkı ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının’ ihlal edildiğine hükmetmişti. 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmeden AYM, ihlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti.

AYM, aynı gün İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği kararın yerine gelmemesi üzerine dün bir kez daha kararı yolladı. Ancak aradan altı gün geçmesine karşın henüz bir karar çıkmadı.

İzmir‘de bugün düzenlenen, “Adli Yargıda Bireysel Başvuru İhlal Kararları ve İhlalin Sonuçlarının Ortadan Kaldırılması Bölge Toplantısı”nın açılışında konuşan AYM BAşkanı Zühtü Arslan ise AYM’nin bireysel başvuru kararlarına uyulması konusunda mahkemelere ve kamu gücünü kullanan tüm organlara çağrı yaptı:

“Anayasa Mahkemesi’nden yeni bir ihlal kararı beklemeden kamu gücü kullanan organların burada belirlenen ilkeleri ve esasları dikkate alarak karar vermesi gereki.”

You may also like

Comments

Comments are closed.