Bilim-TeknolojiEkolojiManşet

Süper solucanların plastiği sindirebildiği keşfedildi: Biyobozunma plastik kirliliğine çözüm olabilir mi?

0

Queensland Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar, polistiren maddesini yiyen ve sindirebilen olan bir solucan türünün toplu ölçekte plastik geri dönüşümün anahtarı olabileceğini keşfetti.

Bilim insanları,  Zophobas morio türünün, yani ‘süper solucanının’ bağırsaklarındaki bakteriyel bir enzim sayesinde polistireni yiyebileceğini ortaya koydu.

Queensland Kimya ve Moleküler Biyolojik Bilimler Okulu‘ndan Dr. Chris Rinke ve ekibi, araştırma kapsamında üç haftalık bir süre boyunca, bir gruba polistiren köpüğü, bir gruba kepek ve diğerlerine açlık diyeti uygulayarak süper solucanları farklı diyetlerle besledi.

Rinke şu açıklamayı yaptı:

“Polistirenden oluşan bir diyetle beslenen süper kurtların sadece hayatta kalmadığını, hatta marjinal kilo artışları olduğunu bulduk. Bu, solucanların, büyük olasılıkla bağırsak mikroplarının yardımıyla polistirenden enerji elde edebileceğini gösteriyor.”

Süper solucanlar, ağızlarıyla polistireni parçalayan ve ardından bağırsaklarındaki bakterilere besleyen mini geri dönüşüm tesisleri gibidir.

Bu reaksiyonun ürünleri daha sonra diğer mikroplar tarafından biyoplastikler gibi yüksek değerli bileşikler oluşturmak için kullanılabilir.

Bu biyolojik geri dönüşümün plastik atık geri dönüşümünü teşvik edeceği ve çöplükleri azaltacağı umuluyor.

Araştırmacılar, polistiren ve stireni parçalama kabiliyetine sahip birkaç kodlanmış enzimi bulmak için metagenomik adı verilen bir teknik kullandılar.

Uzun vadeli hedef, mekanik parçalama ve ardından enzimatik biyobozunma yoluyla geri dönüşüm tesislerinde plastik atıkları parçalayacak enzimler üretmektir.

Araştırmanın ortak yazarı Jiarui Sun, laboratuvarda bağırsak bakterilerini büyütmeyi ve polistireni parçalama yeteneğini daha fazla test etmeyi hedeflediklerini söyledi: “Ardından, bu süreci bir geri dönüşüm tesisi için gerekli bir düzeye nasıl çıkarabileceğimizi inceleyebiliriz.”

Dr. Rinke, keşfin, plastik atıkların biyolojik olarak parçalanması için birçok fırsat olduğunu belirtti:

“Bilimi bunun gerçekleşmesi için zorlamak için çok heyecanlı.”

You may also like

Comments

Comments are closed.