Bilim-Teknolojiİklim KriziManşet

Kentsel soğutma için çatıları ‘soğuk boyayla’ boyamak 1.5C daha serin hissettiriyor

0

Yeni bir çalışma, soğuk çatıların şehirlerin kentsel ısı adası etkisiyle mücadele etmesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Buna göre, beyaza boyanan ya da güneş ışığını yansıtan malzemeyle kaplanan binaların üst yüzeyleri, kentlerin 1,5 dereceye kadar daha serin hissetmesine yardımcı oluyor. 

‘Kentsel ısı adası’ etkisine karşı boya kullanmak yeni bir yöntem olmasa da söz konusu “gerçek dünya deneyi” bunun ne kadar etkili olabileceğini gösteriyor.

Euronews‘in aktardığına göre, Nanyang Teknoloji Üniversitesi’ndeki (NTU) araştırmacılar, Singapur‘daki bir sanayi bölgesinin çatılarını, duvarlarını ve yol kaplamalarını güneşin ısısını yansıtan katkı maddeleri içeren boyayla kapladılar.

Sürdürülebilir Şehirler ve Toplum dergisinde yayımlanan çalışmanın sonuçları, boyanın ısınan bir dünyada kentsel alanları  daha konforlu ve yaşanabilir hale getirmede önemli bir araç olabileceğini ortaya çıkardı.

‘Soğuk boya’ şehirlerdeki sıcaklığın azaltılmasına nasıl yardımcı oluyor?

Şimdiye kadar, soğuk boya kaplamalarına ilişkin çalışmaların çoğu ya simülasyona dayalıydı ya da küçültülmüş modellerde test edilmişti. NTU araştırmacıları bunun gerçek dünyadaki etkisini incelemedi.

Şehrin bir bölgesini soğuk boyayla kaplayarak kaplayarak, sıcaklıkları ve konfor seviyelerini bitişikteki boyasız alanla karşılaştırdılar ve iki ay boyunca hava hareketini, yüzey ve hava sıcaklığını, nemi ve radyasyonu ölçtüler. Sonuçta kaplanmış alanın, yerleşik yüzeylerden salınan ısıda yüzde 30’a kadar bir azalma gördüğünü buldular.

Güneşin ısısını yansıtan katkı maddeleri içeren boya, yüzey ısı emilimini ve emisyonunu başarıyla azaltmayı başardı. Bu, günün en sıcak saatinde havanın 2 derece daha soğumasına neden oldu.

Soğuk boya kaplamalı çatılar, geleneksel çatılarla karşılaştırıldığında güneşli bir günün en sıcak saatlerinde yüzde 50 daha fazla güneş ışığını yansıtıyor ve yüzde 40’a kadar daha az ısı emiyor.

Termal konfor seviyeleri, sıcaklığı, bağıl nemi, termal radyasyonu ve rüzgar hızını hesaba katan, insanın dış mekan sıcaklık hissini ölçen bir gösterge olan Evrensel Termal İklim İndeksi kullanılarak ölçüldü.Çalışmada, uygulanan yöntemin bölgeyi yayalar için de daha konforlu hale getirdiğini gösterdi.

Araştırmanın baş yazarı Dr EVS Kiran Kumar Donthu, “Çalışmamız , soğuk boya kaplamalarının ısı birikimini azalttığına ve kentsel ortamın soğumasına katkıda bulunduğuna dair kanıtlar sağlıyor” dedi.

‘Minimal düzeyde müdahaleci bir çözüm’

Bulgular, sıcak dalgalarının yıkıcı etkileriyle mücadele etmenin hızlı ve ucuz bir yolunu arayan şehirler için çok değerli olabilir .

Donthu, bunun, genellikle büyük kentsel yeniden geliştirme gerektiren diğer seçeneklerle karşılaştırıldığında, anında etkisi olan, kentsel soğutma için minimal düzeyde müdahaleci bir çözüm olduğunu belirtiyor.

Kentsel yapılarda emilen ısı miktarını azaltarak , aynı zamanda binaları daha serin hale getirebileceğini ve iç mekan iklimlendirme ihtiyacını da azaltabileceğini ekliyor.

Yöntemin sadece Singapur gibi yıl boyunca sıcak olan şehirlerde değil, diğer kentsel alanlarda da faydalı olduğuna dikkat çekiliyor.

Baş araştırmacı Doç. Wan Man Pun, “Küresel ısınmayla birlikte insanlar serin kalmanın yollarını giderek daha fazla arayacak. Çalışmamız, soğuk boya kaplamalarının gelecekte kentsel ısı adalarının etkisini azaltmak için uygun stratejilerden biri olabileceğini doğruluyor” diye konuşuyor.

Ekip bundan sonra soğuk boya kaplamasının aynı deney yerinde zaman içindeki dayanıklılığına odaklanacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.