Shell’in eski CEO’su: “Petrol devlerinin alternatif enerjiye yatırım yapmalarının zamanı geldi”

2004 ile 2009 yılları arasında Shell’in başında görev alan Jeroen van der Veer, Dünya Enerji Konseyi’nin aylık dergisine verdiği özel röportajda alternatif enerjiye yatırım yapma konusunda “geçmişte bir ya da iki kez fazla erken davrandığımızı düşünüyorum. Ama artık zamanı gelmiş olabilir” dedi. Shell’in yayınladığı son yıllık raporu gelecekte güneş ve rüzgar enerjisi projelerine yatırım yapmak istediğini işaret etmişti.

Shell’in eski CEO’su Jeroen Van der Veer
Shell’in eski CEO’su Jeroen Van der Veer

Van der Veer global enerji karması içinde petrolün şu andaki %31’lik payının 2050 yılında %20’nin altına düşeceğini gösteren bir rapor üzerine çalışıyor. Van der Veer bunun Shell gibi petrol şirketlerini nasıl etkileyeceğine dair iki karşıt görüş olduğunu belirtiyor ve şöyle açıklıyor: “İlk görüş, yeni global iş ortamının değişmesiyle beraber büyük enerji şirketlerine yeni enerji kaynakları geliştirme fırsatları doğacağı. Gelecekte bir noktada, artık fosil yakıt üretmeyecekler. İkinci görüş ise, petrol ve gaz şirketlerinin misyonun petrol ve gaz üretmek olduğunu ve bu misyon sona erdiğinde, bu şirketlerin de sonu olacağını savunuyor. Ben birinci görüşü savunanlardanım.”

İklim değişikliğine bağlı olarak eriyen Kuzey Kutbu’ndan petrol çıkarmak isteyen Shell geçtiğimiz yıl Ağustos başında Alaska’nın Çukçi Denizi’nde petrol arama çalışmalarına başlamıştı.

Kuzey Kutbu’nu Kurtar kampanyasını yapan Greenpeace ve çok sayıda çevre örgütü, yerel halklar ve çevreciler “PeopleVsShell” sloganı altında birleşerek, sadece ABD’de değil, Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülkede Shell’i protesto eden eylemler gerçekleştirmişti.

27

28 Eylül 2015’te yaptığı açıklamada Shell, Ağustos 2015’te girdiği Çukçi Denizi’nde hayal kırıklığına uğradığını, Alaska’dan çekilme kararı aldığını ve “öngörünür bir gelecekte” sondaj çalışması yapmama kararı aldığını açıklamıştı. Alaska’da Kuzey Kutbu sondaj çalışmalarına 7 milyar ABD Doları yatırım yapan Shell’in Alaska’dan çekilmesinin 4.1 milyar ABD Doları kadar da bir maliyeti olmuştu. Alaska’da yaklaşık 11.1 milyar ABD Doları batıran Shell, bu hafta başında da Norveç’in Kuzey Kutbu bölgesi petrol lisansı başvurusunu geri çektiğini açıkladı.

Kaynaklar:
http://www.cityam.com/238181/ex-shell-boss-says-time-ripe-for-oil-majors-to-eye-alternative-energy
https://yesilgazete.org/blog/2015/09/28/shell-kuzey-kutbunda-petrol-arama-programindan-vazgecti/
https://yesilgazete.org/blog/2015/09/30/greenpeaceden-ayse-bereket-gule-gule-shell-nolur-geri-gelme/
http://www.independent.co.uk/news/business/news/shell-hit-by-a-41-billion-charge-after-it-ceases-arctic-drilling-a6670296.html
http://www.reuters.com/article/us-shell-norway-arctic-idUSKCN0X11JB

18-Ayşe Bereket

 

Ayşe Bereket
aysebereket.wordpress.com/
@aysebereket

Ayşe Bereket
Ayşe Berekethttp://aysebereket.wordpress.com
Diplomat ailesiyle, sonra da kendi başına birçok ülkede yaşadıktan sonra İstanbul’a yerleşti. New York New School for Social Research’ten mezun olduktan sonra, birçok farklı işin yanı sıra uzun yıllar teknik ve kitap çevirmenliği ve editörlük yaptı. Kafayı Monsanto ve GDO’ya takan Ayşe, bir uluslararası STK’nın Tarım ve Gıda Kampanya Sorumlusu, ardından da Kuzey Kutbu Kampanya Sorumlusu olarak çalıştı. Şu anda bir yandan harıl harıl akademik raporlar ve STK raporları çeviren Ayşe, Yeşil Gazete’ye ve çiçeğe böceğe daha fazla vakit ayırabilmenin de keyfini çıkarıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR