EnerjiManşet

Shell, Kuzey Kutbu’nda petrol arama programından vazgeçti

0

Shell bugün (28 Eylül) Kuzey Kutbu petrol sondaj programından vazgeçtiğini açıkladı ve gerekçe olarak uygulamanın yüksek maliyeti, keşif çalışmalarının başarısız sonuçlanması ve Amerika Birleşik Devletleri hükümet düzenlemelerinin değişkenliğini gösterdi.

Arctic Offshore Drilling

İngiliz-Hollanda ortaklığındaki Shell, Alaska kıyılarındaki keşif faaliyetlerine son verdi. Shell, yüksek maliyet ve istenen başarının yakalanamamasını kararına gerekçe olarak gösterdi. Çuçki Denizi’nin kuzeyinde test amaçlı yapılan sondajın hayal kırıklığı yarattığı belirtildi. Şirket açıklamasında, “öngörünür bir gelecekte” sondaj çalışmalarına devam edilmesinin planlanmadığını vurguladı.

Shell’in açıklamasının ardından “Save The Arctic”(Kutupları Kurtar) kampanyasını yürüten Greenpeace, Shell’in Kuzey Kutbu’ndan çekilmesini geçtiğimiz dört yıl boyunca devam eden Kuzey Kutbu’nu koruma alanı ilan etmek için yürüttüğü küresel kampanya adına önemli bir adım olduğunu açıkladı.

Kuzey Kutbu kampanyasının bu başarıyla beraber daha güçlü ve tutkulu devam edeceğini vurgulayan Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo, “Bugün, Shell’e karşı duran milyonlarca insan için zafer ve Kuzey Kutbu’nda petrol arayan şirketler için büyük bir felaket günüdür. Shell, Kuzey Kutbu’nda sondaj yaparak büyük bir kumar oynadı ve sadece finansal olarak değil, kamusal itibar olarak çok yüksek bir kayıba uğradı. Bu, dünyanın en skandal petrol projesiydi ve inatçılığına rağmen Kuzey Kutbu’ndan eli boş olarak ayrıldı. ABD Başkanı Barrack Obama bunu bir fırsat olarak değerlendirmeli ve Kuzey Kutbu’nu petrol şirketlerinden korumak için adımlar atmalı” dedi.

Shell’in vaz geçmesinin petrol lobisi adına kesin bir yenilgi teşkil ettiğini açıklayan Greenpeace Akdeniz Kuzey Kutbu Kampanyası Sorumlusu Ayşe Bereket, “Shell’in milyar dolarlık bütçesi, Kuzey Kutbu’nu korumak için harekete geçen milyonlarca insana karşı gelemedi. Üç yıldır, milyonlarca insan Shell’e karşı durdu ve sonunda halkın iradesi kazandı. Yakında dünyanın gözü Paris’te iklim değişimini durdurmak için buluşan ülkelerde olacak. Kuzey Kutbu kampanyasında milyonlar bir araya geldiğinde neler başarabileceğimizi gördük, şimdi küresel çapta milyarlarca insanın iklim değişikliğine karşı birleşme zamanıdır” dedi.

Greenpeace, son dört yıldır, Kuzey Kutbu’nu koruma alanı ilan etmek için küresel bir kampanya yürütüyor. Bu çağrı, Kuzey Kutbu’nun narin tabiatını ve orada bulunan endemik hayatın petrol sondajından ve endüstriyel balıkçılıktan korunmasını talep ediyor. Bu küresel harekete bügüne kadar 7 milyondan fazla kişi katıldı ve Desmond Tutu, Emma Thompson ve Paul McCartney gibi 1000’den fazla isim Kuzey Kutbu Deklarasyonu’nu imzaladı.

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.