Akbelen DirenişiEkolojiManşet

‘Rehabilite edilecek’ demişti: Muğla Valiliği şirketin maden çukurunu ‘yeşile boyamış’

0

Muğla-Milas‘taki Akbelen Ormanı‘nda kömür maden sahasının genişletilmesi için günlerdir yapılan ağaç kesiminin, Muğla Valiliği’nin dün (30 Temmuz) yaptığı açıklamayla sona erdiği duyuruldu. Vatandaşların ormandaki nöbeti ise sekizinci gününde de devam ediyor.

Valilik dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, “24 Temmuz 2023’te Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalar bugün itibariyle sona ermiştir. Bu işlemden sonra, maden çıkacak sahalar tıpkı diğer maden sahalarında olduğu gibi izin sahibi tarafından rehabilitasyon projesine uygun olarak rehabilite edilecek ve mevcut alanda benzer özelliklerde 130 bin fidan dikimi gerçekleştirecektir” demişti.

Açıklamada, yedi gün boyunca ormanda copla, biber gazıyla, tazyikli suyla yapılan tüm saldırılara rağmen direnenlere yönelik “…. çeşitli provokasyonlar sonucu, tarihi şan ve şerefle dolu jandarmamız ve polisimize yapılan tahrik edici, çirkin ve maksatlı saldırılara karşı gerekli adli ve idari çalışmalar başlatılmıştır” ifadesi de kullanılmıştı.

Akbelen Ormanı’ndaki kesim nedeniyle Vali görevi kötüye kullanmaktan şikayet edildi

Akbelen’de bulunan muhabirimiz, belgeselci Hakan Tosun, valiliğin açıklaması sonrası şirketin Yeniköy-Kemer Termik Santrali için açılan eski maden sahasının son durumunu görüntüledi.

“İşte Muğla Valisinin ağaçlandırma şekli!” diyen Tosun, “Burası Yeniköy-Kemer Termik Santraline ait eski maden sahası. Kömür çıkarılmış ama maden sahası olduğu gibi bırakılmış. Yolun kenarına plastik yeşilden duvar örülmüş. Şaka gibi diyeceğim ama bir Vali için çok dramatik” dedi.

‘Bilimsel olarak mümkün değil’

İkizköylülerin avukatı İsmail Hakkı Atal da Yeşil Gazete’ye Valiliğin açıklamasının tamamen yanlış bilgilendirme olduğunu belirterek dezenformasyon yasası kapsamında soruşturma başlatılması için savcılığa başvuracaklarını söylemişti:

“Dezenformasyon yasasına aykırılıktan valilik hakkında soruşturma başlatılması için İçişleri Bakanlığına şikayette bulunacağız. Çünkü maden çıkartıldıktan sonra şirketin burayı rehabilite etmesi bilimsel olarak mümkün değildir. Şimdiye kadar da 20 bine yakın dönüm alanı Mars yüzeyi gibi toprağını sıyırmış, ölü bir bölge haline getirmişler, herhangi bir şekilde rehabilite edememişlerdir. Fidan diktik diye gösterdikleri yerler de şirketin kendi diktikleri yerler değil, bir buçuk ya da iki buçuk dönümlük bir yere ağaç dikmişlerdir. O da şirketin diktiği yer değil, özelleştirmeden önce Türkiye Kömür İşletmeleri’nin uhdesinde çalıştırılırken, devletteyken, kamudayken yapılan ağaçlandırma çalışmasıdır. Bunun dışında şirket hiçbir yerde rehabilite ve ağaç dikim çalışması yapmamıştır. Bilimsel olarak da bu işin yapılabilmesi mümkün değildir.”

Ağaç dikerek orman olur mu?

Öte yandan uzmanlar ve bilim insanları, kesilen ormanın yerine fidan dikilse bile bunun o alanı orman haline getirmek anlamına gelmeyeceğini, bunun için çok uzun yıllar gerektiğini söylüyor.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Doğanay Tolunay bu durumu şöyle açıklıyor:

Orman ekosistemi ağaçların hâkim olduğu, ağaçların yanında diğer bitki türlerinin ve hayvanların yaşadığı kendine özgü iklimi, toprağı topoğrafyası olan ve ekosistem hizmetleri üreten bir yerdir. Ekosistem,aslında ekolojik bir sistemdir. Sistem birçok öğenin bir araya gelerek oluşturduğu bir bütündür ve öğeler birbirleri ile sürekli etkileşim halindedir. Öğelerin birbiriyle uyumlu çalışması ve etkileşimler sonucunda bütün(sistem) parçaların toplamından daha büyük olmaktadır.  

Ekosistemlerin bütünlüğü, ekolojik süreçlerin sağlıklı olarak devamı için önemlidir. Ortasından bir yol geçen ya da taş ocağı açılan orman ekosisteminde ise ekolojik süreçler sağlıklı olarak gerçekleşmez. Cep telefonunuzun ekranının kırıldığını düşünün. Bazı uygulamalar çalışmayacaktır

Özetle bir orman ES’inin en önemli öğesi ağaçlardır. Ama ağaçlar sistemdeki tek öğe değildir. Yüzlerce,binlerce canlı cansız öğe bir araya gelerek sistemin çalışmasını sağlamaktadır. Bir yere ağaç diktiğinizde diğer ekosistem öğeleri alanda oluşana kadar orası orman olmayacaktır

Peki kesilen ormanın yerine 5 katı fidan dikilmesi ile orman ekosistemi oluşturulabilir mi? Ya da şöyle sorayım; telefonunuzu bana verirseniz yerine 5 sim kart vereceğim dediğimde kabul eder misiniz?”

You may also like

Comments

Comments are closed.