İklim KriziManşet

Picasso’nun tablosu iklim protestosuna dönüştü

0
Fotoğraf: Matt Hrkac

İklim aktivistleri Avustralya, Melbourne‘de iklim krizine dikkat çekmek, fosil yakıtları ve ağaç kesimlerini durdurma çağrısı yapmak üzere Pablo Picasso‘nun tablosunu bir eylem aracı olarak kullandı. Küresel çevre hareketi Extinction Rebellion‘ndan (Yokoluş İsyanı) iki aktivist ellerini Picasso’nun Kore’de Katliam eserine yapıştırarak iklim için harekete geçme çağrısında bulundu. Eylemin ardından gözaltına alınan aktivistler herhangi bir ücret talep edilmeden serbest bırakıldı.

Aktivistler tablonun üzerinde koruyucu bir cam olduğunu bilincinde olunduğunu ve esere zarar vermek gibi bir niyet güdülmediğini belirtti. Eylemin ardından galeri tarafından sanat eserine herhangi bir zarar verilmediği bildirildi.

Aktivistler ülkenin en büyük galerilerinden biri olan National Gallery‘deki eylemlerinde “İklim Kaosu= Savaş ve Kıtlık” yazılı bir pankart açtı. Canlı yayından bu anları paylaşan iklim aktivistlerinin bağırdığı ve güvenlik görevlilerinin tablonun yakınında olduğu görülüyor. 

Eylemcilerden biri “kömürü durdurun, gazı durdurun, petrolü durdurun, ağaç kesimini durdurun” diye bağırıyor.

Eylemin yapılma nedeninin ise gelecek ay yapılacak eyalet seçimleri öncesinde çevresel yıkıma dikkat çekmek olduğu belirtildi.

Esere ellerini yapıştıran aktivistlerden emekli öğretmen Tony Gleeson, yaptığı açıklamada Picasso’nun çalışmasının savaşın acısını temsil ettiğini söylüyor ve ekliyor:

“Bu tür acıların nasıl artacağını ve bilim insanlarının işaret ettiği toplumsal çöküşün sonunda hepimizi nasıl bir ateş hattına sokacağını düşünmemiz gerekiyor. Şu anda bu sorunu çözmenin aciliyetine dikkat çekmek için çok aşırı bir eylem yok.”

İklim aktivisti grubu, tüm hükümetleri, şirketleri ve kurumları küresel çevre krizine karşı harekete geçmeye çağırmak için 1951 savaş karşıtı dışavurumcu tabloyu hedeflediğini söyledi.

Grup ayrıca seçimlerden önce iki haftalık “bahar isyanı” isimli bir protesto gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yokoluş İsyanı aktivistleri dünya çapında küresel ekolojik yıkımlara sebebiyet veren kurum ve kuruluşlara yönelik dikkat çeken eylemler yapıyor.

Grup yıllardır dünya çapında ses getiren protesto biçimleriyle birçok genç sanatçı ve aktivisti topluluğuna dahil etmiş durumda:

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.