Günün Manşetiİklim Krizi

Uluslararası isyanda birinci gün: Müzik, dans, atölyeler ve 702 gözaltı

0

Haber: Elif Ural

İklim krizine karşı hükümetleri harekete geçirmek üzere 7 Ekim’de başlayan ve 60 şehirde eş zamanlı gerçekleşen uluslararası isyanın ilk günü geride kaldı. Şehir merkezlerinde yolların kapatıldığı eylemlerde toplam 702 kişi gözaltına alındı.

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı ekolojik hareketin çağrısıyla gerçekleşen uluslararası isyanın ilk günü geride kaldı. 60 farklı şehirde sokağa çıkan aktivistler, iklim krizine karşı hükümetlerin harekete geçmesi talebiyle sokakları doldurdu.

Extinction Rebellion Uluslararası Gözaltı Destek Ekibi’nin paylaştığı rakamlara göre 7 Ekim’de Londra, Amsterdam, Viyana, Madrid, Melbourne, Sydney, Brisbane, New Yok, Toronto, Halifax ve Wellington’da toplam 702 gözaltı gerçekleşti.

Ekoloji alanındaki en büyük sivil itaatsizlik eylemi

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) İngiltere’de ortaya çıkan ve şu anda 72 ülkede faaliyet gösteren bir ekoloji hareketi.  Talepleri arasında iklim ve ekoloji krizi hakkında gerçeğin söylenerek iklim acil durum ilan edilmesi, karbon emisyonlarının sıfırlanması ve denetlemek için yurttaş meclisinin kurulması yer alıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki Yokoluş İsyanı aktivistleri 15 Nisan’da küresel ölçekte eylemler düzenlemişti. Londra’daki eylemde 11 gün boyunca merkezi yollar kapatılmış, eylemler sonucunda bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. 7 Ekim tarihinde başlayan ikinci uluslararası isyanın ekoloji hareketleri arasında bugüne kadar gerçekleşmiş en büyük sivil itaatsizlik eylemi olması planlanıyor.

Londra’da 11 nokta trafiğe kapatıldı: 280 gözaltı

Westminister Bölgesi’ndeki 11 noktayı trafiğe kapatan eylemciler gün boyunca atölyeler, dans gösterileri ve forumlar düzenledi. Eylem sırasında 280 göstericinin gözaltına alındığı açıklandı. Gece boyunca çadırlarda kalan eylemcilerin bugünkü hedefi eylemi çevredeki hükümet binalarında sürdürmek.

Eylemler, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın da dikkatini çekti. Johnson “İşbirliği yapamayan aksiler” olarak nitelendirdiği eylemcilerin “Kenevir kokulu çadır alanlarını” terk etmeleri gerektiğini belirtti.

Amsterdam’da binler iklim krizine karşı sokakta

Amsterdam Museumbrug’da binlerce kişi 6 Ekim gecesinden başlayarak yolları kapattı. Polisin müdahale ettiği eylemde 90 kişi gözaltına alındı. Eylemlerine devam eden aktivistler bugün Vondelpark’ta olacak.

Viyana’da toplam 70 gözaltı

Avusturya’nın Viyana şehir merkezini trafiğe kapatan ve mini konserler düzenleyen bine yakın kişiye polis müdahale etti. Toplam 70 gözaltı gerçekleşti.

Madrid’de toplam 43 gözaltı

İspanya’da Madrid merkezinde yüzlerce kişi bir araya geldi ve Nuevos Ministerios köprüsünü trafiğe kapattı. Polis müdahalesi sonucu alanı terk etmek zorunda kalan aktivistleri, eylemlerine Ekolojik Geçiş Bakanlığı önünde gerçekleştirdikleri açık forum ile devam etti. Madrid’de toplam gözaltı sayısı 43 olarak bildirildi.

New York’ta 93 gözaltı

New York’ta uluslararası isyana katılan eylemciler Wall Street Boğa heykelinde, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda ve Broadway ile Pine’ın kesişim noktalarında temsili ölüm eylemleri gerçekleştirdi. İklim krizine karşı harekete geçmeye çağrıda bulundu. Eylemler sonucunda 93 gözaltı yaşandı.

Gün boyunca Melbourne’da 11, Sydney’de 30, Halifax’da 15, Wellington’da 42 kişinin  gözaltına alındığı bildirildi. Eylemler dünya çapında bugün de devam edecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.