Extinction Rebellion aktivistleri yol, köprü ve meydanlardan sonra bu sefer de Londra Şehir Havalimanı’nı trafiğe kapattı.
İklim krizine karşı gerçekleştirilen uluslararası isyanın dördüncü gününde Londra’daki Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) aktivistleri sivil itaatsizlik eylemlerini bir ileri seviyeye taşıdı, Londra Şehir Havalimanı’nı (London City Airport) trafiğe kapattı.
Havalimanının birçok noktasında eylem yapan aktivistler kalkış salonunu ve giriş yolunu kapattı, terminal çatısına tırmandı. Özel jetlerin kalktığı pist bisikletli eylemciler tarafından kapatıldı.
Uçak üstünde eylem
Londra’daki 2012 yılı Paralimpik Olimpiyat Oyunları kazananı James Brown British Airways uçağı üstüne çıkarak kendisini uçağa yapıştırıcıyla sabitledi. Uçak üstünde çektiği videoda konuşan Brown “İklim acil durumu ilan ettiler ama bu konuda herhangi bir şey yapmadılar. Hatta tam tersi yönde ilerliyorlar. Heathrow, Bristol ve diğer havalimanlarını genişletiyorlar. Hem iklim acil durumunu kabul edip hem de fosil yakıtların teşvikini sürdüremezsiniz” dedi.
Gün sonunda eylemler göstericilerin polis müdahalesiyle gözaltına alınmasıyla sonlandı.
Extinction Rebellion’ın sözcülerinden Rupert Read eylemle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Londra Şehir Havalimanı, uçuş sayısını neredeyse iki katına çıkartmaya çalışıyor. İnşa edildiği bölge sebebiyle çok fazla gürültü kirliliğine ve iklim açısından ölümcül bir etkiye sebep oluyor. Havalimanı özel jetler, finansçılar, iş insanları ve diğer kirletici elit gruplar tarafından sahip oldukları dijital telekomünikasyon ağı sayesinde istedikleri gibi Londra’ya giriş ve çıkışlarda kullanılıyor. Bunun sonlanması gerek ve Yokoluş İsyanı da sonlandırmak için burada.”
Yokoluş İsyanı ne talep ediyor?
Birleşik Krallık‘da ortaya çıkan Yokoluş İsyanı küresel bir ekoloji hareketi şu anda 72 ülkede faaliyet gösteriyor. Talepleri arasında iklim ve ekoloji krizi hakkında gerçeklerin söylenmesi, iklim acil durumu ilan edilmesi, karbon emisyonlarının sıfırlanması ve denetlemek için yurttaş meclisinin kurulması yer alıyor.
Yokoluş İsyanı aktivistleri 15 Nisan’da küresel ölçekte eylemler düzenlemişti. Londra’daki eylemde 11 gün boyunca merkezi yollar kapatılmış, eylemler sonucunda bini aşkın kişi gözaltına alınmıştı. 7 Ekim tarihinde başlayan ikinci uluslararası isyanda eylemciler 60 farklı şehirde sokağa çıkacaklarını duyurdu.