Nükleersiz Asya Forumu, nükleer enerji yatırımlarının artırılması için iklim değişikliğinin fırsata çevrilmesine karşı internet üzerinden bir webinar gerçekleştirecek.
Nükleer santrallerin güvenliği ve ekonomik fizibilitesinin mümkün olmadığını ve nükleer süreçlerde antidemokratik bir politikanın hakim olduğunu belirten Asyalı aktivistler, yarın (19 Aralık) online ortamda bir araya gelerek nükleer santral ihracat ve ithalat politikalarının mevcut durumunu ve buna karşı uluslararası alanda direnişi örgütlemenin yollarını tartışacak.
“No Nukes News”den Güney Koreli Kim Hyunwoo ve Filipinler‘den DJ Janier Kılusan‘ın moderatörlüğünü yapacağı webinardaki sunumlar da şöyle:
- “G.Kore’nin Nükleer Santral İhracat Stratejisi ve Sorunları” / LEE Heonseok (Enerji Adaleti Eylemleri)
- “Filipinler’deki Bataan Nükleer Enerji Santrali‘nde Enerji Üretiminin Yeniden Başlamasına İlişkin Sorunlar” / NFBM
- “Japonya’nın Başarısız Nükleer İhracat Projesine Genel Bakış” / Hajime Matsukubo (CNIC)
- “Türkiye’de Nükleer Santral Projeleri ve Sorunları ile Rusya’nın İhracat Stratejisi Üzerine” / Pınar Demircan (Nukleersiz.org)
Nükleer enerji üç katına çıkarılacak
Geçen sene Dubai‘de düzenlenen COP 28’de, karbonsuz teknolojiler arasına dahil edilmiş olan nükleer enerji santrallerinin küresel ölçekte mevcut kurulu nükleer kapasitesinin 3 katına çıkarılması kararı ABD’nin liderliğinde, Fransa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerce imzalanmıştı. Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu‘na bu yıl altı ülke daha imza attı. Türkiye de deklarasyonu Bakü‘deki COP29‘da imzaladı.
Küresel dayanışma ağlarından biri olan ve Japonya, G.Kore, Tayvan, Tayland, Hindistan, Filipinler, Vietnam, Avustralya ve Türkiye’den katılımla gerçekleşen Nükleersiz Asya Forumu (No Nukes Asia Forum), 1993 yılında kuruldu.
İki yılda bir bileşen ülkelerden birinin ev sahipliğinde gerçekleşen forum, en son 2023 yılında G.Kore’de toplandı.
Nükleersiz Asya Forumunun çağrısı şöyle:
“İklim değişikliği daha ciddi bir aşamaya gelirken dünya genelinde devletler fosil yakıtların azaltılması için nükleer enerjiyi araçsallaştırmakta. Bu doğrultuda bazı ülkeler nükleer enerjiyi enerji dönüşüm politikalarına dahil ederek nükleer enerji santrallerini genişletme stratejileri izliyor. Hatta nükleer endüstri, nükleer enerjiyi iklim krizine alternatif bir çözüm olarak vurgulamak suretiyle maliyetli olduğu gibi henüz kullanımda da olmayan küçük modüler reaktörlerle (SMR) uzun inşaat süreçlerini haiz geleneksel nükleer enerji santralleri üzerinden genişleme yolunda ilerliyor. Bu çerçevede Asya’da Güney Kore ve Japonya gibi nükleer teknolojiye sahip devletler Filipinler, Türkiye, Endonezya ve Tayland’a nükleer enerji santrali ihracatını teşvik etmekte.
Nükleer santrallerin güvenliği ve ekonomik fizibilitesi mümkün değildir ve nükleer süreçlerde antidemokratik bir politika hakimdir. Nükleersiz Asya Forumu olarak bu gidişata dur diyerek uluslararası alanda direnişi örme hedefimiz için nükleer santral ihracat ve ithalat politikalarının mevcut durumunu tartışmak üzere bir webinar düzenliyor, ilginizi ve katılımınızı bekliyoruz”.
Webinar, konuyla ilgili tüm katılımcılara açık. Zoom linki burada.
For English click here