COP25İklim KriziManşet

İsyancılar Madrid’i bloke etti

0

Fotoğraflar ve videolar: Ümit Şahin

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı-COP25’in altıncı gününde, Yokoluş İsyanı aktivistleri zirvenin gerçekleştiği Madrid’i bloke etti. İklim aktivistleri Madrid’in en büyük alışveriş caddesi olan Gran Via’yı öğleden sonra iki saat boyunca kapatarak, iklim krizine karşı acil eylem çağrısı yaptı.

Bayrakları, davulları, dansları ve sloganlarıyla büyük ilgi toplayan Yokoluş isyancılarına, eylem nedeniyle trafiğe kapanan caddede, aralarında turistlerin de olduğu büyük bir kalabalık eşlik etti.

 

200 kadar aktivistin gerçekleştirdiği eylem, ünlü grup Bee Gees’in Staying Alive şarkısı eşliğinde yapılan “Hayatta kalacağız” dansıyla devam etti. Emma Goldman‘ın “Dans edemezsem, bu benim devrimim değil” sözünü hatırlatan eylemciler iklim konferansındaki dünya liderlerine iklim ve ekolojik krize karşı harekete geçme çağrısında bulundu.

 

Eylem sonunda, aktivistlerin sözcüsü tarafından İngilizce ve İspanyolca okunan bildiride ise şu ifadeler kullanıldı:

‘Bilim açık. Şu anda altıncı yokoluşu yaşıyoruz. Hemen ve radikal biçimde hareket geçmeliyiz. İspanya üzerine düşeni yapmıyor. Çocuklarımız, toplumlarımız ve gezegenin geleceği için eyleme geçmenin görevimiz olduğunu duyuruyoruz. İsyan kutsal bir görevdir. Ölmekte olan bir gezegende hiçbir şey yapmadan durmayı reddediyoruz. Barış içinde eyleme geçiyoruz.”

Ne istiyorlar?

Birleşik Krallık’ta kurulan Yokoluş İsyanı, kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Türkiye’de de aktivistleri bulunan Yokoluş İsyanı’nın temel hedefi iklim yıkımının önüne geçmek. Bunun için de üç ana talepleri var:

  • Gerçeğin söylenmesi ve ik­lim acil durumu ilan edilerek ekolojik bir kri­zin içinde olduğumuzun kabul edilmesi.
  • Bir an önce karbon salımlarını azaltmak için harekete geçilmesi.
  • Son olarak da 2030’a kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak adına gerekli planlamaların yapılma­sı ve bu planlamalar doğrultusunda atılacak adımların denetlenmesi.

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.