Manşetİklim Krizi

Yokoluş İsyancıları yeni siyasi partinin açılışını süpermarketten yemek çalarak yaptı

0
Fotoğraf: Martin Godwin/The Guardian

Londra’daki Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri yeni kurdukları Politikanın Ötesinde (Beyond Politics) partisinin tanıtımını dikkat çekici bir eylem ile gerçekleştirdi.

Yeni kurulan partinin beş üyesi, küresel gıda dağıtımındaki eşitsizliğe dikkat çekmek için Camden’de yer alan Sainsbury marketinden yiyeceklerle dolu alışveriş arabalarını parasını ödemeden marketten çıkardı.

‘Çünkü yoksulluk berbat’

Marketten alınan gıdalar sokakta kurulan alternatif markette halka ücretsiz olarak sunuldu. Güvenlik görevlileri yiyeceklerin marketten çıkarılmasına tepki göstermedi.

Ancak eylemcilerin markette “Yeni indirim: Bedava. Çünkü yoksulluk berbat” yazılı broşürleri dağıtmaları sonrasında iki eylemciyle güvenlik arasında tartışma yaşandı.

Temel talep Yurttaş Meclisleri

Politikanın Ötesinde’nin kurucuları, mevcut siyasi sistemin yozlaşmış ve başarısız olduğunu söylüyor. Parti, vatandaşların iktidara gelmesinin Yurttaş Meclisleri aracılığıyla mümkün olacağını belirtiyor.

Yeni kurulan parti gelecekteki yerel, bölgesel ve ulusal seçimler için ülke çapında adaylar göstermeyi planlıyor. Londra Belediyesi Başkanı için gösterecekleri aday ise aktivist Valerie Brown olacak. Partinin kurumsal rengi ise pembe oldu.

Hallam: Siyasi sınıf insan ırkının yok olmasına tepkisiz

Partinin kurulmasının arka planında Yokoluş İsyanı hareketinin kurucularından Roger Hallam var. Hallam Guardian’a verdiği demeçte “Yönetim sınıfının tamamen yetersiz olduğunu görüyoruz. Covid-19 sebebiyle 20 bin gereksiz ölüm yaşandı. Siyasi sınıfın müthiş zaferi ise insan ırkının yok olmasına yanıt verememesi” dedi.

Hallam, yeni partinin birçok farklı mahalleden uzun ve tarihi protesto gelenekleri üzerine inşa edildiğini söyledi. Sivil itaatsizliğin tarihinin çok önceye dayandığını vurgulayan Hallam, katılımcı demokrasi ve doğrudan eylemin kaynaştığı bir model yaratmak istediklerini belirtti.

Fotoğraf: Beyond Politics (@Bespokepanic)

Eylemler 25 Temmuz’a kadar sürecek

Süpermarket eylemi partinin 25 Temmuz’a kadar sürecek eylem dizisinin ilk eylemi. Parti üyesi Benedict McGorty eylemle ilgili yaptığı açıklamada “Yemek çalmıyorum. Hediye ediyorum. Kuralları değiştiriyoruz çünkü kurallar yanlış” değerlendirmesinde bulundu.

McGorty “Bu eylem hepimizin yapması gerekeni sembolize ediyor. Politikacıların birazcık hataya düşmesi tamam ama bunu on yıllar boyunca sürdüremezler. Arkalarına yaslanıp dünyanın yok olmasını bekliyorlar. İnsanlar aç ve evsiz kalırken kimileri de tonlarca yiyeceği çöp kutusuna atıyor çünkü çok fazla paraları var. Süpermarketler plastik atık ve gıda ithalatıyla kirlenmeye ve yok olmaya devam ediyor” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.