DünyaDoğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Paris’in kalbini işgal eden Kaçınılmaz İsyan: Dünya ölüyor

0
Fotoğraf: Ludovic Marin

Extinction Rebellion‘un (Yokoluş İsyanı) Fransa ayağının başlattığı L’inévitable rébellion (Kaçınıılmaz İsyan) eylemi kapsamında aktivistler, 16 Nisan sabahı Paris‘in merkezindeki Saint Denis Bulvarı çevresine yerleşti.

Aktivistler, iklim krizi konusundaki eylemsizliklere ve Fransa’da ikinci tura kalan cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adaylardan memnuniyetsizliklerine karşı başlattıkları eylemde, Paskalya hafta sonu boyunca küresel ısınmaya karşı mücadelede “büyük bir agora” oluşturmayı hedefliyor.

Konumu son ana kadar gizli tutulan eylem için yüzlerce aktivist, cumartesi sabahı kamyonlardan inerek Saint Denis Bulvarı’nı ve kavşağı kapattılar.

Minderlerle yerlere oturan ve bazıları kendini beton bloklarla asfalta zincirleyen eylemciler, saman balyalarıyla barikatlar da kurdu. Paris’in önemli tarihi yapılarından biri olan Porte-Sainte-Denis‘e (Saint Denis geçidi) de hareketin bayrağı asıldı. Eylemin başından beri polis, alanı çevrelemiş durumda.

Fotoğraf: NnoMan Cadoret / Reporterre

Eylem aynı zamanda aşırı sağcı aday Marine Le Pen‘in Emmanuel Macron‘a karşı yarışacağı cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turundan bir hafta önce bir sivil itaatsizlik eylemi. Eylemciler, başkanlık kampanyasında yeterince yer verilmediğini belirttikleri iklim krizini gündeme almak için tartışma etkinlikleri ve konferanslar düzenleyerek bir müzakere ortamı, bir “alternatif” yaratıyor.

 

Kaçınılmaz İsyan eylemi, “kolektif işleyişi yeniden düşünmeyi”, “ekolojik ve sosyal adalet talep etmeyi” ve “iyi bir geleceği garanti altına alacak bir politika geliştirmeyi” amaçlıyor.

Eylemcilere göre güç dengesi, sandıktan başka bir yerde, sivil toplum tarafında belirlenmeli.

Eylemciler, hangi aday seçilirse seçilsin “faşizmin yakın” olduğunu söylüyor. Hareketin şiarlarından biri ise “gerçek bir alternatif inşa edilmesi” gerekliliği. Katılımcı gençlerden bazıları, seçimlerin ikinci turunu boykot edeceğini belirtiyor.

Fotoğraf: Benjamin Carrot / Le Monde

Eylemde, nüfusun yüzde 50’si kadar karbon salan 63 Fransız milyardere, 2030 yılına kadar iklim mültecisi olacak milyonlarca Afrikalıya dikkat çekiliyor.

Ayrıca insanlığın CO2 emisyonlarını azaltması için bir an önce hareket etmesi vurgusu yapan Hükümetlerarası İklim Panel’inin (IPCC) altıncı raporunun son bölümüne de atıf yapılarak acil eylem talep ediliyor.

Grup, bilimsel bilgilerle desteklediği manifestosunda şu ifadelere yer veriyor:

Kapitalizm, üretkenlik, teknikizm ve tüketimciliğe dayanan mevcut ekonomik ve politik sistemler, soluduğumuz havayı, içtiğimiz suyu ve bizi besleyen toprağı kirletiyor.

Hava kirleniyor ve ısınıyor. Su döngüsü bozuldu. Buzullar yok oluyor. Polenleşme tehdit altında, bitkiler ve hayvanlar yok oluyor. Okyanusların seviyesi yükseliyor, yaşam alanlarımız tehlikede… Bilimsel bilgimiz ne kadar ilerlerse, değişimlerin şiddeti ve oluşum hızı ne kadar artarsa, biyoiklimsel  durumun aciliyeti o kadar ortaya çıkıyor.

Pankart:”İklimsel acil durum: IPCC’ye göre 3 yılımız var”

2050 çok geç

2025’i hedeflemek bizi şimdi harekete geçmeye zorlarken, 2050 bizi daha da karanlık bir geleceğe mahkum ediyor. Ne kadar erken harekete geçersek o kadar iyi.

Yıkımı ve büyük kayıpları durdurmak için şimdi bile çok geç: Kuraklık, sel, orman yangınları, tayfunlar ve kasırgalar, daha sık ve daha şiddetli hale gelen iklim değişikliğinin sonuçları şu anda insanları öldürüyor ve toplulukları yok ediyor.

Eylemciler, endüstriyel hayvancılığı protesto etmek için Saint-Denis ve Sébastopol bulvarlarının köşesindeki McDonald’s’ın ve KFC’nin girişlerini de engelledi. Fotoğraf: Benjamin Carrot / Le Monde

Hasarı sınırlamak ve en kötü senaryonun dehşetinden kaçmak için zamanında harekete geçip geçemeyeceğimizi göreceğiz. Verilerin çoğu, hala, şu an tam zamanı olabileceğini gösteriyor.

Hala yapabilecekken harekete geçmeliyiz. Şimdi gördüklerimiz, olacaklara kıyasla hiçbir şey değil.

Pankart: “Bu dünya ölüyor, hadi yenisini inşa edelim”

İşgal süresince yuvarlak masa toplantıları, gösterimler ve konserlere paralel olarak, eğitimler, ekolojik konularda farkındalık yaratmaya yönelik konferanslar, gösteri sanatları atölye çalışmaları, stantlar düzenleniyor; küçük eylemler, meclisler yapılıyor.

Bu etkinlikler de dahil bu zamana kadar tahminen 2 bin 700 kişinin eyleme bizzat katıldığı tahmin ediliyor.

Hareket, gerekli demokratik yenilenmeyi, iklim ve enerji eşitsizliklerini tartıştığı bu toplantılara Marie Toussaint (Europe Écologie-Les Verts, Yeşiller), Fatima Ouassak (Front de Mères sözcüsü), Élodie Nace (Alternatiba sözcüsü) gibi sivil toplum ve politikadan isimleri ve sağlık, yönetişim ve demokrasi konularında uzmanlaşmış bilim insanlarını davet etti.

Etkinlikler, Paskalya tatilinin son günü olan bugün de devam edecek.

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) 2019’da da Place du Châtelet‘i işgal etmiş ve bir hafta boyunca çevreyi bloke etmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.