Yokoluş İsyancıları Bienal önünden seslendi: Sanata petrol bulaştı

16. İstanbul Bienali’nde eylem yapan Yokoluş İsyancıları “davulların gümbürtüsünün ardından gelen ölüm sessizliğin kuvvetiyle” sanatın fosil yakıt sponsorluğundan çekilmesini talep etti.

16. İstanbul Bienali’nde eylem yapan Yokoluş İsyancıları “davulların gümbürtüsünün ardından gelen ölüm sessizliğinin kuvvetiyle” sanatın fosil yakıt sponsorluğundan çekilmesini talep etti.

Fotoğraflar: Erhan Demirtaş

Yokoluş İsyanı aktivistleri “sanata bulaşan petrolü” protesto etmek için İKSV tarafından düzenlenen ve sponsorları arasında fosil yakıt şirketlerinin yer aldığı 16. İstanbul Bienali’ndeydi.

Bu yıl “Yedinci Kıta” adıyla gerçekleşen Bienal, iklim krizi ve ekolojik tahribat konularını merkeze alıyor. 16. Bienal’in gerçekleştiği MSGU İstanbul Resim, Heykel ve Müzik Müzesi önünde bir araya gelen aktivistler, performatif bir eylem gerçekleştirdi.

Performans, vuvuzelalar eşliğinde büyük bir gürültüyle başladı. Devamında, “geleceğimizi korumak için buradayız. İklim krizi her birimizi ve her canlı türünü etkiliyor. Yeşil badanayı protesto etmek için buradayız” açıklamasını okuyan eylemciler “sanata petrol bulaştı” diye  bağırdı. Gıda boyasıyla yapılmış “petrol”ün bina girişine döküldüğü performans temsili bir ölüm gerçekleştirilerek sonlandı.

Açıklamalarında “eylemlerinde sanatı ve müziği kullanmayı seçen bizler, sanatın özgürce ve doğru amaçlar için kullanılması gerektiğini savunuyoruz” diyen Yokoluş İsyancıları, İKSV dahil Türkiye’deki sanat ve kültür kurumlarından fosil yakıt şirketlerine ve destekçilerine sırtlarını dönmelerini talep etti ve ekledi: “Fosil yakıtlardan bağımsız bir sanat alanı isteğimizi davulların gümbürtüsünün ardından gelen ölüm sessizliğinin kuvvetiyle bir kez daha haykırıyoruz: Gerçeği söyleyin! Fosil yakıtlardan vazgeçin!”

Dünya’daki gelişmeler

Daha önce Birleşik Krallık’daki Royal Shakespeare Company ve Tate Modern BP ile, İngiltere Ulusal Galerisi ise Shell ile sponsorluk anlaşmasını sonlandırdığını duyurmuştu. Amsterdam’da,Von Gogh Müzesi ve Chicago’da Doğal Tarih Müzesi de fosil yakıt şirketlerinin sponsorluklarından çıkmıştı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR