Manşetİklim Krizi

Birleşik Krallık’ta eylül isyanı başladı

0
Fotoğraf: Natasa Leoni

İklim krizine karşı hükümetlerden harekete geçmesini talep eden Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri 10 gün boyunca sürecek isyanı başlattı.

Cardiff, Londra ve Manchester’da yolları kapatan iklim aktivistleri müzikler, konuşmalar ve danslar eşliğinde barışçıl sivil itaatsizlik eylemlerini gerçekleştiriyor. Eylül isyanının şu ana kadar yalnızca Londra’da en az 250 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında 92 yaşındaki John Lynes da yer aldı. Eylemciler, gösterilerini sürdürürken polis de müdahale etmeye devam ediyor. Dün akşam saatlarinde hareketin sözcüsü Rupert Read de gözaltına alınanlar arasında yerini aldı.

Meydanlar kapatıldı, müzik başladı

Londra’daki eylemciler Trafalgar Meydanı, Buckingham Sarayı, Westminster Katedrali ve Tate Britanya müzesinin önündeki yolları araç trafiğine kapattı.

Binlerce insanın katıldığı eylemlerde bir grup aktivist kendilerini ağaç kütüklerine zincirleyerek, veya oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapatıyor. Polis burada oturan kişileri gözaltına aldığında ise hemen başka eylemciler gözaltına alınanların yerine geçiyor.

Fotoğraf: Marina Illiara

Metropolitan polisi, Kamu Düzeni Yasası’nın 14’üncü bölümüne atıfta bulunarak gösterilerin yalnızca Parlamento Meydanı’nda ve belirli saatler içerisinde yapılabileceğini söylüyor.

Eylemciler ise gösterilerinin barışçıl olduğunu ve demokratik haklar çerçevesinde olduğunu belirterek bu kısıtlamaya karşı çıkıyor.

Animal Rebellion da eylemde

Yokoluş İsyanı içerisinde yer alan Animal Rebellion (Hayvan İsyanı) isimli grupta ilk gün birçok eylem düzenledi. Hayvanların öldürülerek satıldığı Smithfield Marketini işgal eden eylemciler sonrasında Waterloo Köprüsü‘nden 30 metrelik bir afiş astılar.

Hareket bitki-tabanlı beslenme yönteminin etik bir duruş olmasının yanında iklim krizine karşı da etkili olduğunu savunuyor.

Fotoğraf: Animal Rebellion

Doktorlar: Krizi önleyemezsek sonumuz bu olacak

Yokoluş İsyanı altında örgütlenen doktorlar ise Parlamento Meydanı önünde dikkat çekici bir eylem gerçekleştirdi. Yüzlerce üzeri örtülü kişinin yattığı meydanda doktorlar bir açıklama yaparak iklim krizinin bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti.

Cardiff: Dışişleri Bakanlığı ofisine pankart

Benzer protestolar, Cardiff ve Manchester’da da gerçekleşti. Galler’in başkenti Cardiff’te iklim aktivistleri Dışişleri Bakanlığı ofisinden büyük bir pankart astı. Binaya tırmanan eylemciler iklim ve ekolojik yıkıma karşı atılan adımların desteklenmesi çağrısında bulundu.

 

Eylemciler bugün ise BBC binası önünde bir eylem gerçekleştirmeyi düşünüyor. Yokoluş İsyancıları BBC’yi taraflı haber vermekle ve iklim krizinin aciliyetini görmezden gelmekle suçluyor.

Manchester: Dev kuklalar eşliğinde yürüyüş

Manchester’da ise göstericiler St. Peter Meydanı’nı trafiğe kapattı. Müzikler, davul ritimleri ve rengarenk dev kuklalarla yüzlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Ayrıca, hızlı modanın iklim krizi üzerindeki etkisine dikkat çekmek isteyen eylemciler, çeşitli giyim mağazalarının önünde eylemlerini sürdürdü. Mağazaların girişlerini boyayan aktivistler moda sektörünün iklim acil durumu ilan etmesini talep etti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.