DünyaHayvan Haklarıİklim KriziManşet

Vegan aktivistler Birleşik Krallık’taki süt ürünleri dağıtım merkezini ablukaya aldı

0
Fotoğraf: Animal Rebellion

Birleşik Krallık’taki vegan aktivistler, Buckinghamshire‘da yer alan ve ülkenin süt arzının yüzde 10’unu sağlayan bir süt ürünleri dağıtım merkezini ablukaya aldı.

Bir düzine kadar başka aktivist ise Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) binasını işgal etmeye çalıştı.

Kamyonların girişi engellendi

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) bünyesinde faaliyet gösteren Animal Rebellion isimli grup içerisinden 50 aktivist, Aylesbury yakınlarındaki Arla dağıtım merkezinin kapılarını bloke etti.

Aktivistler kamyonların merkeze girmesini engellemek için bambu yapılar ve beton barikatlar kurdu. Eylemciler kendilerini bu yapılara zincirledi.

Yıllık cirosu yaklaşık 10 milyar Euro olan Danimarka merkezli çok uluslu bir gıda şirketi olan Arla’nın 2025 yılına kadar tamamen bitki bazlı gıdalara geçmesini talep eden aktivistler “2025 yılına kadar bitki bazlı” yazılı bir pankart açtı.

İşçiler sahaya giremedi

Eylem hakkında bilgi veren James Özden, aktivistlerin Aylesbury bölgesine yürüyerek geldiğini ve sabah 05.00 civarında kilitli yapıları kurarak eyleme başladıklarını söyledi.

Sabah 09.00’a kadar yaklaşık 10 polis memurunun geldiği eylemde çalışmayı bekleyen işçiler ve şoförler dışarıda kaldı.

‘Metan emisyonları azaltılmalı’

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) yayınladığı son iklim raporuna atıfta bulunan Özden büyük ölçüde hayvan yetiştiriciliğinden kaynaklanan ve iklim değişikliğine neden olan güçlü bir seragazı metan emisyonlarının azaltımı konusunda acil eyleme ihtiyaç olduğunu söyledi.

Özden, “Arla gibi şirketler iklim kriziyle mücadelede öncü olduklarını iddia ediyorlar. Ancak bu büyük çokuluslu şirketler gıda sistemimizi bitki temelli bir sisteme geçirmenin kaçınılmaz ihtiyacı hakkında ciddi bir şekilde konuşmaya başlayana kadar, sözleri boş” ifadelerini kullandı.

Arla, süt ürünlerini mümkün olan en sürdürülebilir şekilde üretmeye kararlı bir çiftçi kooperatifi olduğunu ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı planladığını açıklamıştı.

Fotoğraf: Animal Rebellion

Londra Köprüsü’ndeki eylemcilere copla müdahale

Yokoluş İsyanı, iki hafta boyunca şehrin birçok bölümünde eş zamanlı sivil itaatsizlik eylemleri düzenleyeceğini duyurmuştu. Vegan aktivistlerin eyleminin ardından bir grup Londra Köprüsü’nün güney ucunda üstü açık bir araç ile yolu kapattı.

Polis eylemcilere coplarla müdahale etti. Daha öncelerde polis, Yokoluş İsyancılarının işgal eylemlerinde gözaltı yaparken daha dikkatli davranıyordu. Ancak son zamanlarda polis de eylemcilere yönelik tavrını sertleştirmiş durumda.

WWF binası işgal edildi

Yokoluş İsyanı’nın gençlik örgütü XR Youth’tan ve WTF WWF’den (What the Fuck WWF)  bir düzine aktivist ise WWF’nin Woking’teki binasını işgal etti. Eylemciler WWF’nin koruma faaliyetleri sırasında Tanzanya, Kamerun ve Kenya’daki yerli halkları yerinden etmesini protesto ettiklerini söyledi.

Grubun bir sözcüsü, üç aktivistin başlangıçta bir çevreci grubun üyeleri gibi davranarak ofislere erişim sağladığını söyledi. Daha sonra, diğerleri kilitli cihazlar ve gece teçhizatıyla içeri girerken kapıyı açık tuttular. Aktivistler binayı üç gün boyunca terk etmemeyi planlıyor.

Gruptan yapılan açıklamada, “WTF WWF, Tanzanya, Gbabandi, Kamerun Orman Yerli Halkları Platformu ve Kenya’nın Sengwer yerli halkı Masai toplulukları adına işgal ediyor” denilerek WWF’den yerli halkların haklarını korumasını talep etti.

Yokoluş İsyancılarının eylemleri bu hafta boyunca devam edecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.