İklim KriziDünyaManşet

Yokoluş İsyanı, dokuz günlük iklim eylemi için yeniden Londra sokaklarında

0
Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) aktivistleri, Birleşik Krallık’ta 2019’da gerçekleştirdikleri geniş çaplı eylemlerden sonra, bir kez daha  iklim krizine dikkat çekmek için bir araya geldi.

Grup, 9 Nisan’da başlayan ve dokuz gün sürmesi planlanan yeni eylemleri kapsamında Londra’nın merkezinde kalabalık yolları kapattı, şehrin en işlek köprülerini işgal etti.

‘Normal hayatın düzenini bozacağız’

BBC‘nin aktardığına göre, fosil yakıtlara yapılan yatırımların durdurulmasını talep eden iklim aktivistleri, düzenledikleri eylemlerin Londra’da normal hayat düzenini bozmayı ve olabildiğince çok sayıda insana ulaşmayı hedeflediğini söyledi.

Cumartesi günü başlayan gösteriler kapsamında şehir merkezinde yollar kapatıldı ve oturma eylemleri düzenlendi. Eylemciler, “Gezegenimizi kurtaracağız” ve “Kimin sokakları? Bizim sokaklarımız” şeklinde sloganlar attı.

İkim protestosu

2018 yılında Birleşik Krallık’ta kurulduktan sonra dünya çapında örgütlenen Yokoluş İsyanı, 2019’da dünyanın birçok bölgesinde iki hafta boyunca devam eden ve yüzlerce kişinin gözaltına alınmasıyla sonlanan iklim eylemleri düzenlemişti.

Grubun, “Varlığımızı tehdit eden iklim felaketine ve ekolojik çöküşe karşı” üç aşamalı bir eylem planı bulunuyor.

  • Tüm hükümetler ve kurumlar dünyanın karşı karşıya kaldığı iklim krizi tehlikesi konusunda doğruları söylemeli.
  • Toplumun her bir bölümü sera gazı emisyonlarını 2025 yılına kadar azaltmak ve doğayı onarmak ve korumak için harekete geçmeli.
  • Hükümetler “Yurttaşlar Meclisleri” kurmalı, insanlara iklim ve ekolojik adalet konularında söz hakkı vermeli.

Cumartesi günü başlayan ve binlerce kişinin katıldığı eylemlerde aktivistler, sera gazı emisyonlarının durdurulması ve fosil yakıt yatırımlarının acilen sonlandırılmasını talep ediyor.

Sağlık çalışanları da gözaltına alındı

Eylemciler Pazar günü Londra merkezinde iki önemli köprüde trafiği durdurdu ve oturma eylemi gerçekleştirdi. Özel araçların ve otobüslerin geçişi engellenirken ambülanslar için göstericiler kaldırımlara çekildi.

Vauxhall köprüsünde oturma eylemi
Londra Emniyet Teşkilatı, Pazar günkü gösterilerde 38 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Polis müdahalesiyle karşılaşanlar arasında sağlık görevlileri de vardı.Doktorlar ve hemşirelerden oluşan bu grup, “Sağlık aşkına: Fosil yakıtlara yatırım yapmayı durdurun” pankartı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi.

‘Tek çaremiz barışçıl işgal’

BBC’ye konuşan 21 Kiri Ley, eylemlerin barışçıl bir şekilde başkenti işgal etmeyi ve böylece hükümeti politika değişikliğine zorlamayı hedeflediğini söylüyor: .

“Bir sürü farklı yol denedik. Mektup yazdık, protesto ettik, milletvekillerimizle konuştuk. Elimizden gelen her şeyi yaptık ve buna rağmen hükümetin bilim insanlarının tavsiye ettiği her şeyin tersini yaptığına şahit olduk. Artık tek çaremiz bu olduğu için buradayız.”

Gösteriler sırasında çeşitli enerji şirketlerinin ofislerinde de eylem yapan aktivistler, Fransa merkezli Schlumberger petrol şirketinin binasını kırmızıya boyadıkları elleriyle damgaladı.

Protestocular, Londra merkezini mümkün olduğunca uzun bir süre boyunca kapatmak konusunda kararlı olduklarını belirtiyor, bundan başka bir seçenekleri kalmadığını söylüyor.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ise  yolları kapatmanın “ters etki yaratacağını”, göstericilerin hükümete baskı uygulamanın yanı sıra kamuoyu desteğine de ihtiyacı olduğunu belirtti.

İngiltere’de Yeşiller Partisi’nin eski eş başkanı, milletvekili Caroline Lucas ise “İnsanlar, seslerini duyurmanın tek yolunun bu olduğunu düşünüyor. Bu noktaya geldiğimiz için üzgünüm” dedi ve ekledi:

“Bence metroyu kapatmak protesto amaçlarına aykırı bir hareket. Öte yandan Londra sokaklarında yapılan gösteriler insanların hayal gücünü yakaladı ve daha önce hiç protesto etmemiş insanlar eylemlere katıldı. İnsanlar fosil yakıtların artık kullanılmaması gerektiğini bildikleri için katılıyorlar.”

Protesto

Boris Johnson hükümeti, geçen hafta yeni enerji stratejisini açıklamış; stratejinin ülkenin enerji bağımsızlığını artırmayı hedeflediğini ve düşük karbon enerji üretimi yöntemlerine yoğunlaşacağını söylemişti.

Ancak çok sayıda bilim insanı ve iklim aktivisti, hükümetin Kuzey Denizi’nde petrol ve gaz aramayı taahhüt etmesini öfkeyle karşılamış, geniş çaplı  eylemlerle protesto edilmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.