Dünyaİklim KriziManşet

Yokoluş İsyanı iki hafta sürecek sivil itaatsizlik eylemlerini başlattı

0

Birleşik Krallık‘taki Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) aktivistleri, iklim krizine karşı acil ve etkili adım atılması talebiyle iki hafta boyunca sürecek sivil itaatsizlik eylemlerini başlattı.

Londra’nın merkezinde devasa bir pembe masa kuran aktivistler, Kriz Konuşmaları ismini verdikleri etkinliklerde insanları iklim ve ekolojik acil durumla nasıl başa çıkılacağını tartışmak için bir araya getirdi.

Pembe masaya el konuldu

Ancak polis, eylemlerin ikinci gününde pembe masaya ve çevresindeki pembe sandalyelere el koyarken,  masaya kendini bağlayan iklim aktivistlerini göz altına aldı.

Yokoluş İsyanı tarafından yapılan açıklamada “Dev pembe masamızın, bağlı tüm isyancıların tutuklanmasıyla ortadan kalktığını bildirmekten üzüntü duyuyoruz. Polisin, iklim ve ekolojik acil durumla nasıl başa çıkılacağını tartışmak üzere genel halkı masaya davet ettiğimiz Kriz Konuşmalarımıza erişimi ve yolları kapatması hayal kırıklığı yarattı” ifadeleri kullanıldı.

Yokoluş İsyanı medya ekibinden Alanna Byrne ise “Bu isyan, insanların eğlenceli ve yaratıcı yollarla konuşmak ve fikirlerini paylaşmak için bir araya gelmesiyle ilgili. Ama isyan büyümeye devam edecek. Soframızı ezebilirler ama ruhumuzu ezemezler. Şiddet içermeyen direnişle sokaklara çıkın ve sesinizi duyurun” ifadelerini kullandı.

Aralarında Cambridge Cricus’un da bulunduğu birçok meydanın trafiğe kapatıldığı eş zamanlı eylemlerde aktivistler müzik eşliğinde dans etti.

Petrol varilleriyle eylem

Birleşik Krallık Gelir ve Gümrük İdaresi’nin girişindeki yolu bir süreliğine trafiğe kapatan aktivistler sonrasında bina önüne giderek performatif bir eylem gerçekleştirdi.

Etraflarında çok sayıda polis memuru olan aktivistler kendilerini hazırladıkları sahte petrol varillerine zincirlediler. “Hükümet iklim suçluları ile aynı yatakta” yazılı pankartların taşındığı eylemde hükümetten fosil yakıt fonlamasından vazgeçilmesi talep edildi.

Moda sektörüne karşı eylem

İklim aktivistlerinin bir kısmı moda endüstrisinin gezegen üzerindeki  etkisine dikkat çekmek için Oxford Caddesi’ndeki Selfridges’in önünde bir araya geldi.

Moda sektörünün küresel emisyonların yüzde 10’undan sorumlu olduğunu belirten aktivistler üzerinde “Moda kirli petrole bağımlı” yazılı bir pankartla mağaza girişine siyah boya dökerek eylem gerçekleştirdi.

Yokoluş İsyanı Yaşlılar (XR Elders) grubu ise metronun London Bridge istasyonunda iklim değişikliğinin neden olduğu erken ölümlere dikkat çekmek için ölüme yatma eylemi düzenledi.

Üzerlerinde örtülerle yere yatan aktivistlerin baş ucunda ölüm sebeplerini açıklayan yazılar bulunuyordu.

McDonalds’a seslendiler: Uyumayın, bitki temelli sisteme geçin

Hayvan İsyanı grubu tarafından yapılan eylemde ise aktivistler kendilerini McDonalds’ın girişine uhuyla yapıştırdı.

Fast-food devlerinin en büyüklerinden biri olan McDonalds’a iş başında uyumayı bırakmalarını ve bitki temelli bir sisteme geçmeleri çağrısında bulunan yaklaşık 40 aktivist gözaltına alındı.

Eylemlerinin üçüncü gününe giren Yokoluş İsyanı üç gün içerisinde 100’ün üzerinde iklim aktivistinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şehrin farklı noktalarında düzenlenen sivil itaatsizlik eylemleri iki hafta boyunca devam edecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.