Dış Köşe

Obama, Monsanto’yu koruyacak mı? – Ayşe Bereket

0
Ayşe Bereket'in bakanın açıklamalarından sonra yürüttüğü titiz çalışma sonucunda Yeşil Gazete'de yayınlanan yazısı üzerine soru önergesi verildi

“Monsanto’yu Koruma Yasa Maddesi” Obama’nın Önünde


Food Democracy Now tarafından Monsanto’yu Koruma Yasa Maddesi olarak adlandırılan ve tüm GDO karşıtlarının bu isimle andıkları madde, H.R. 5973: Tarım Tahsisat Yasa Tasarısı’nın 733. Madde’sinin içinde yer almakta. Biyoteknoloji taraftarlarının “çiftçi güvence tedbiri” dedikleri bu ek madde, 90 sayfalık yasa tasarısının içine cumhuriyetçi temsilci Kingston tarafından bir paragraf olarak eklendi. Temsilci Kingston, Monsanto ve Dupont gibi devlerin de üyesi olduğu Biyoteknoloji Endüstrisi Örgütü (BIO) tarafından “2011-2012 yılının yasa koyucusu” seçilmişti. Monsanto’nun politik bağlantıları ve oyunları, lobicilik faaliyetlerine ayırdığı milyon dolarlarla ne kadar etkili olduğu artık herkes tarafından bilinen bir gerçek

20 Mart 2013 gecesi ABD Senatosu’nda büyük bir çoğunlukla (73’e karşı 26) kabul edilen yasa tasarısı eklentisi, ertesi sabah Temsilciler Meclisi’nden de onay alarak Kongre’den geçti. Sıra Obama’nın yasa tasarısını imzalamasında


Hatırlayacağınız üzere, ilk seçim kampanyasında GDO’lu ürünlerin hemen etiketleneceği sözünü veren Barack Obama yasa tasarını, içinde yer alan bu ek maddeyle, imzalar ve tasarı kanuna dönüşürse ne olacak?

·         Federal mahkemeler yasadışı ve tehlikeli GDO ürünlerinin bile satış ve hatta üretimini hakkında düzenleme yapamayacak duruma gelecek. Monsanto’nun federal mahkemeler karşısında bir nevi dokunmazlığı olacak.

·         Yasa eklentisi, mahkeme kararı söz konusu GDO’lu ürünlerin usulüne göre onaylanmadığı kararını verse bile, çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri araştırıldığı süreçte ABD Tarım Bakanlığı’na (USDA) “geçici” ekim izni verme yetkisi sağlayacak. “Monsanto’yu Koruma Yasası” ABD Tarım Bakanlığı istemese bile bu geçici izni vermek zorunda bırakacak.

·         Tarım Bakanlığı’nın onayına yasal itirazlar devam ederken, ve hatta bir federal mahkeme GDO’lu tohumların ekilmemesi kararını aldığı takdirde bile, çiftçiler bu tohumları istedikleri gibi ekebilecekler. Yani, bir mahkeme Tarım Bakanlığı’nın bir GDO’lu ürüne verdiği onay kararını bozsa ya da ihtiyati tedbir kararı alsa bile, herhangi bir çiftçi o ürünü ekmek için Tarım Bakanlığı’na izin belgesi için başvurabilecek ve Tarım Bakanlığı bu belgeyi vermek zorunda kalacak.

Monsanto’nun Roundup-Ready Alfalfa ve Roundup-Ready Şeker Pancarı’nın onaylanması ve ekilmesi geçtiğimiz yıllarda mahkeme kararları ve tedbirleriyle geciktirilmişti. Belli ki, Monsanto bir daha benzer problemlerle hiç uğraşmak niyetinde değil.

Monsanto’nun esasında bir kimya şirketi olduğunu unutmamak gerek. Geçmişinde DDT, Agent Orange gibi son derece toksik kimyasal maddeler üreten şirket, şu anda yeni kimyasallar arayışında zira yabani otlar Monsanto tohumlarıyla kullanılması zorunlu olan Roundup (glisofat) herbisitine dayanıklılık kazanıyorlar. Hem tohuma eklenen genlerdeki, hem de tarlalarda kullanılan kimyasalları arttıracakları, değiştirecekleri ve daha güçlülerini üreteceklerine şüphe yok.

Obama’nın bir imzasıyla, Monsanto artık Federal Mahkemelerce dokunulmaz olabilir.

Aşağıdaki Anti-Monsanto House Remix müzik videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Başarılı ve yaratıcı bir bilinçlendirme videosu.

Kaynaklar:

Bu yazı ilk olarak yesilist.com/ da yayınlanmıştır.


 
 

Ayşe Bereket

twitter.com/aysebereket

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.