İklim KriziManşetUncategorized

Maui Adası sekiz gündür yanıyor: Ölü sayısı 106’ya yükseldi, 1300 kişi kayıp

0
Fotoğraf: Marco Garcia / Reuters

ABD‘nin Hawaii eyaletine bağlı Maui Adası‘nda 8 Ağustos’ta başlayan yangınlar sekizinci gününde devam ederken yetkililer, ölü sayısının 106’ya ulaştığıını, ancak bu sayının artmasının beklendiğini belirtti. Yaklaşık 1,300 kişinin ise kayıp olduğu açıklandı.

Eyalet Valisi Josh Green, 12 bin kişinin yaşadığı Lahaina‘da halkın ya kaçtığını ya da yangında öldüğünü söyledi.

Vali Green, günde 10 ila 20 arasında ceset bulmayı beklediklerini söyledi. 

Düzenlediği basın toplantısında henüz yüzde 25’lik bir alanın arandığını bildiren Green, bilançonun tam olarak anlaşılabilmesi için 10 gün geçmesinin gerekebileceğini kaydetti.

Afet bölgesinde metal yığınları ve kül yığınları arasında kalan cesetleri bulabilmek için kente 20 kadavra tespit köpeği getirildi.

BBC’nin aktardığına göre Maui Polis Müdürü Jeff Pelletier, 13 kilometrekarelik bir alanda ceset araması yapılacağını söyledi. Ölenler arasında ilk isimler açıklanırken, kömürleşen cesetlerin kimlik tespitinin de uzun sürebileceği kaydedildi.

Fotoğraf: Marco Garcia / Reuters

‣ Hawaii’de ‘kıyamet’ manzaraları: Maui yangınının altıncı gününde ölü sayısı 93’e yükseldi

Hawaii’deki en ölümcül felaket

Yaklaşık 35 bin nüfusu olan Maui Adası’nda yangın nedeniyle binlerce insan evsiz kaldı. Yeniden inşanın milyarlarca dolara mal olacağı belirtiliyor.

Maui yetkilileri de Lahaina’da ölü sayısının 1960 yılında 61 kişinin ölümüne neden olan tsunami felaketini gölgede bırakarak Hawaii’nin en ölümcül afeti oldu.

Yangının nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte, kasırga rüzgarları ve kuru havanın alevleri körüklediği bildiriliyor. Lahaina’ya inen tepelik alandaki kuru otların yangının bir anda kente sıçramasına yol açtığı aktarılıyor.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin Maui Adası’ndaki yangınları yoğunlaştırıcı ve yayılmasını kolaylaştırıcı etkide bulunduğunun altını çiziyor.

Fotoğraf: Marco Garcia / Reuters

‣ Hawaii’nin Maui Adası’ndaki yangınlarda can kaybı 53’e yükseldi

‘Yangını tetikleyen tüm faktörlerde iklim değişikliğinin etkisi var’

Adadaki yangınların çıkış nedeni henüz belirlenemese de soruşturmalar devam ediyor. Bilim insanları, yangınları tetikleyen kurak arazi yapısına uzak olmasına rağmen Hawaii’deki orman yangınlarının temel sebebinin iklim değişikliği olduğuna işaret etti.

ABD‘deki Teksas Teknoloji Üniversitesi‘nden İklim Bilimci Prof. Dr. Katharine Hayhoe, sosyal medya platformu Twitter‘da yaşanan yangınların iklim krizi ile bağlantısını ele alarak şunları kaydetti:

“İklim değişikliği genellikle yangınları başlatmaz; ama onları yoğunlaştırır, yaktıkları alanı arttırır ve onları çok daha tehlikeli hale getirir. Birinin nispeten yeşil, ıslak bir odun yığınına bir kibrit attığını hayal edin. Ne olur? Pek de bir şey olmaz. Ardından, aynı kibritin kupkuru bir çıra yığınına atıldığını hayal edin. Bu kez yangın çıkar. Ormanlık alanların [kuruluk] durumunu ne belirliyor? Giderek artan bir şekilde, iklim değişikliği.”

Fotoğraf: Vince Carter / Reuters

ABD Kuraklık Gözlemevi verileri de, yangınların devam ettiği Maui Adası’nın neredeyse yüzde 16’sının şiddetli kuraklık yaşarken, bölgenin yüzde 20’sinde ise orta derecede kuraklık görüldüğünü ortaya koydu.

Ayrıca Hawaii’nin kuraklaşmayla sık görülmeye başlanan orman yangınları nedeniyle bazı yerel bitki örtüsünün yok olduğu, bu bitki örtüsünün yerini, çabuk tutuşabilen istilacı otların aldığı kaydedildi.

Araştırmalarda Hawaii’deki yıllık ortalama yağış miktarında uzun vadede bir düşüş yaşandığı ifade edilirken, 1990’lardan itibaren yağmur mevsiminde alınan yağış miktarının yüzde 31 düştüğü, kurak mevsimde alınan yağışlarda ise yüzde 6’lık düşüş gözlemlendiği aktarıldı.

Fotoğraf: Alan Devall / Reuters

Clark Üniversitesi‘nden İklim Bilimci Abby Frazier yağış miktarındaki bu değişimde pek çok faktörün etkili olduğunu, bu faktörlerin hepsinde iklim değişikliğinin rolü olduğunu belirtti.

Frazier, La Niña etkisi olarak adlandırılan, yüksek yağış bırakan hava fenomeninin 1980’lerden itibaren daha az yağışa sebep olduğunu ifade ederek, diğer faktörlerin ise sıcaklıkların artmasıyla Hawaii üstündeki bulutların incelmesi ve büyük fırtınaların zamanla kuzeye doğru ilerlemesiyle adalara getirdikleri yağış miktarının azalması olduğunu vurguladı.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.