EkolojiManşet

Lağım suyu karıştığı belirtilen Eğirdir Gölü’nde numune sonuçları açıklandı: Kriterlere uygun

0

Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Eğirdir Gölü’ne kanalizasyon atık suyu karıştığı iddialarının ardından gölden alınan numune sonuçlarının yönetmeliğe uygun olduğunu bildirdi.

Eğirdir Gölü’nde Altınkum Plajı‘ndaki kanalizasyon borusunun patlaması sonucu atık suyun göle karıştığı iddia edilmişti. Bu iddianın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yaptığı teknik incelemede göle doğrudan herhangi bir atık su deşarjı olmadığını ve kirlilik yaşanmadığını bildirmişti.

İl Sağlık Müdürlüğü de 14 Eylül’de gölden program dışı su numunesi almıştı. Alınan su numunesinin sonuçlarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü açıkladı.

Fotoğraf: DHA

‘Analiz sonuçları yönetmelik kriterlerini sağlıyor’

12-13-14 Eylül tarihlerinde İl Müdürlüğünün teknik personelleri tarafından Altınkum Plajı ile Atıksu Arıtma Tesisi’nde inceleme ve denetimler gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada “Eğirdir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünce, terfi istasyonunda bulunan pompadaki arızaya 15-20 dk içerisinde müdahale edildiği belirtilmiştir. İnceleme ve denetimlerimizde Altınkum Plajı bölgesinde doğrudan atık su deşarjının olmadığı ve göl yüzeyini kaplayan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

Açıklamada “Basında çıkan haberlere istinaden, Eğirdir İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 14 Eylül 2021 tarihinde program dışı olmak üzere Altınkum Plajı büfeler karşısından alınan numuneye ait analiz sonucunun ‘Yüzme Suyu Kalitesinin Yönetimine Dair Yönetmelik’teki kriterleri sağladığı görülmüş olup, konu, İl Müdürlüğümüzce titizlikle takip edilmektedir” ifadeleri yer aldı.

Fotoğraf: DHA

‘Göl ekosistemi çökmüş durumda’

Öte yandan gölün rengi yeşile dönmüş durumda. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici gölün son yıllarda alg patlamasıyla karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, göl ekosisteminin çökmüş olduğunu söylemişti:

“Gölün ekolojik dengesi yanlış balıklandırma ve aşırı avcılık sonucunda daha çok bitkilerin hakim olduğu ortama dönüşerek, neredeyse tamamen su otlarıyla kaplanmış durumda. Gölde son 10 yıldır süregelen su seviyesinin azalması, güneş ışınlarının gölün dip kısmına etkisini artırması ve bitki büyümesi için gerekli azot ve fosforun göl suyunda ve taban çamurunda aşırı oranda olması, gölün doğal su bitkilerinin aşırı artmasına neden olmuştur. Göl ekosistemi çökmüş durumda.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.