Dünyaİklim KriziManşet

La Scala sezonu iklim aktivistleri ve Ukraynalıların protestolarıyla açtı

0

İklim aktivistlerinin dünya çapında ünlü sanat eserlerine ve binalara yönelik iklim protestolarının son hedefi,  İtalya‘nın Milano kentindeki ünlü La Scala Operası oldu.

Açılış gününde binanın girişine boya döken Ultima Generazione (Son Nesil) grubuna mensup aktivistler,  sabah erken saatlerde opera binasının önüne farklı renklerde boyalar fırlattı; duvarlara “Son Nesil: Gaza hayır, kömüre hayır” yazdı.

Ultima Generazione, geçen ay da Roma‘da bir Van Gogh eserinin üzerine çorba, Viyana‘da bir Gustav Klimt tablosunun üzerine siyah bir sıvı ve Milano’da sergilenmekte olan ABD’li pop sanatçısı Andy Warhol tarafından boyanmış bir spor arabanın üzerine un serpmişti.

Aktivistler La Scala’da yaptıkları eylemle ilgili yaptıkları açıklamada, “İtalya’nın geleceğini kuraklık ve iklim felaketlerinden korumak için gerekli önlemleri almak yerine siyaset, birkaç kişiye şov yapmak için kendini kilitliyor” dedi. 

‣ Fosil yakıt üretimini artırma kararı alan Birleşik Krallık hükümetine işgalli protesto
‣ Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı
‣ İklim aktivistlerinin elleri bu kez ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunda
‣ İklim aktivistlerinden Van Gogh’un tablosuna çorbalı protesto
‣ İklim aktivistleri Londra merkezindeki araba galerisini turuncuya boyadı
‣ Almanya’da iklim aktivistleri Monet tablosuna patates püresi fırlattı
‣ Yemekli eylemlerde sıra Kral Charles’ta: Balmumu heykelinin yüzüne pasta yapıştırıldı
‣ Aktivistler, fosil yakıt lobicilerinin merkezi olan binaya boya püskürttü
‣ İklim aktivisti, ‘münasip eylem yöntemlerinin’ tartışıldığı programda kendini masaya yapıştırdı
‣ İklim aktivistlerinin protestolarının yeni hedefi ‘İnci Küpeli Kız’ oldu
İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem

Geçen ay İtalya’nın güneyindeki tatil adası Ischia‘da şiddetli yağmurun neden olduğu toprak kaymasının küçük bir kasabayı harap etmesinden sonra on iki kişi hayatını kaybetmiş; yaz aylarında, 70 yılın en kötü kuraklığı, ülkenin tarımsal üretiminin kabaca üçte birini oluşturan Po nehri çevresindeki kuzey bölgelerini felç etmişti. 

Polis, La Scala’daki olayın ardından beş kişiyi gözaltına alırken, temizlik görevlileri tiyatronun girişindeki boyayı hızla kaldırdı.

Milano kentinin bağlı olduğu Lombardiya Bölgesel Yönetiminin başkanı Attilio Fontana ise eylemi “ahmakça ve mantıksız” olarak niteledi.

Rus eseriyle açılışa Ukraynalılardan tepki

Öte yandan açılışın, Rus besteci Modest Mussorgsky‘nin bestelediği  “Boris Godunov” ile yapılması Ukraynalıların da tepkisine neden oldu. Etkinliğin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Kremlin için bir propaganda zaferi olduğunu belirten bir Ukraynalı grup, tiyatro binasının önüne toplanarak seçimi protesto etti. 

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni,  İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen‘in de katıldığı galada Rus sanatçılar uzun süre alkışlandı. Ukraynalıların itirazı sorulan von der Leyen, Ukraynalıları “fantastik, cesur ve cesur insanlar” olarak övdü, ancak Rus kültürünün Putin ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi. İtalya’nın Ukrayna’ya verdiği desteği sürdüren Başbakan Meloni de kültür ve siyaset arasına bir çizgi çekmek gerektiğini söyledi: “Rus halkına, Rus tarihine, Rus kültürüne karşı hiçbir olumsuz duygumuz yok.”

Ukrayna diasporası da galadan önce bir dilekçeyle tiyatroyu Boris Godunov’u sergilemekten vazgeçmeye çağırmıştı. Açılış gecesini Rus devlet televizyonu da naklen yayınladı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.