İklim KriziManşet

İklim aktivistlerinin elleri bu kez ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunda

0

İngiltere‘nin başkenti Londra’da bulunan Kraliyet Akademisi’ne gelen beş iklim aktivisti, Leonardo Da Vinci’nin öğrencisi Giampietrino tarafından 1520’lerde yapıldığına inanılan ‘Son Akşam Yemeği’ eserinin kopyası olan tablonun çerçevesine ellerini yapıştırdı.

Birleşik Krallık hükümetinin yeni fosil yakıt ruhsatlandırma ve üretimini durdurmayı taahhüt etmesini amaçlayan Just Stop Oil adlı aktivist grubu, tarihi sanat eserlerine ellerini yapıştırdıkları eylemlerine devam ediyor. Son bir hafta içinde beşinci kez büyük bir sanat kurumunu hedef alan aktivistler, sivil direniş eylemi yoluyla sanat kurumlarının fosil yakıtçı şirketlerle işbirliğini sonlandırmasını ve sanat yoluyla hükümetleri etkilemelerine destek vermelerini istiyor.

Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı

Bu kez, Son Akşam Yemeği eserinin reprodüksiyonuna ellerini yapıştıran aktivistlerden biri de tablonun altına spreyle ‘No New Oil’ (Daha Fazla Petrole Hayır) yazdı.

Galerideki bir protestocu, hükümeti İsa‘ya ihanet eden Yahuda‘ya benzetti ve örgütün bu muhteşem güzel tabloyu, gelecek her zamankinden daha karanlık görüldüğü için seçtiklerini söyledi.

Eylemcilerden 47 yaşındaki eski bir ilkokul öğretmeni olan Lucy Porter, “Öğretmenlik yaparken öğrencilerimi Kraliyet Akademisi gibi büyük kurumlara getirdim. Ancak hükümetleri yeni petrol ve gaz projelerine ruhsat vererek geleceklerini mahvetmeye kararlıyken, onların kültürümüze saygı duymalarını beklemek haksızlık olur” dedi.

21 yaşındaki bir sanat öğrencisi olan Jessica Agar ise şunları söyledi:  “Hiçbir resim 6 aylık yeğenimin hayatından daha değerli değildir. Hiçbir heykel, aşırı sıcak ekinleri öldürdüğü için açlıktan ölen bebekleri besleyemez. Hemşireler galerilerin değil, gıda bankalarının önünde sıraya giriyor. Eğer bu galerinin yöneticileri sanatın dünyayı değiştirme gücüne sahip olduğuna gerçekten inanıyorlarsa, o zaman bu gücü talep etmelerini, hükümet yeni bir petrol taahhüt etmeyene kadar galeriyi kapatmalarını ve açmayı reddetmelerini talep ediyorum”.

Just Stop Oil aktivistleri, bir ay içinde Londra’daki Courtauld Galerisi‘nde Vincent Van Gogh‘un bir tablosu ve Manchester Sanat Galerisi‘nde bir JMW Turner resmine ellerini yapıştırmıştı. Aktivistler, pazar günü Silverstone yarış pistinde oturarak Formula 1′in Britanya Grand Prix‘sini de protesto etmişti.

En son protesto, pazartesi günü Londra’daki Ulusal Galeri‘de gerçekleşti. Eylemcilerin ellerini çerçeveye yapıştırmadan önce John Constable‘ın ünlü manzara resmi “The Hay Wain”i, görüntünün değiştirilmiş bir versiyonuyla kapladı.  Kırsal bir Suffolk sahnesini betimleyen tablodaki bir nehir asfaltlanmış bir yolla değiştirdi ve resmen fabrika bacalarıyla uçaklar eklendi. Grup, seçtikleri manzaraların doğal güzelliğinin iklim değişikliği nedeniyle büyük risk altında olduğunu söylüyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.