Manşetİklim Krizi

Fosil yakıt üretimini artırma kararı alan Birleşik Krallık hükümetine işgalli protesto

0

Birleşik Krallık hükümetinin fosil yakıt üretimini “iki katına” çıkarması iklim aktivistlerinin protestosuna neden oldu. Geçen cuma, Londra, Birmingham ve Southampton yakınlarındaki 10 İngiliz petrol terminalini bloke eden protestocular petrol tankerlerine de tırmanarak hareketini engelledi.

Üç yıl önce Londra’yı günlerce kilitleyen iklim eylemlerini düzenleyen Extinction Rebellion ve Just Stop Oil adlı grup, fosil yakıtların keşfi, bunların geliştirilmesi ve üretimine son vermek için birlikte çalışan bir koalisyon olduklarını söyledi.

Euronews‘e konuşan protestoculardan Louis McKecknie, “Bunu yapmak istemiyorum ama soykırımcı hükümetimiz bana başka seçenek bırakmıyor” dedi.

Hükümetin petrolün “Putin’in savaşını” finanse ettiğini ve enerji şirketleri “milyarlarca kar elde ederken” milyonlarca insanı yakıt yoksulluğuna ittiğini bildiğini söyleyen McKecknie, AB’nin Rus gazına olan bağımlılığı azaltmak için Avrupa’da daha fazla güneş paneli yapılması gerektiğini kaydetti:  

“Birleşik Krallık’ta daha fazla petrol ve gaz çıkarılmasına izin vermenin intihar olduğunu ve küresel ısınmayı hızlandıracağını biliyorlar. Bu, milyonlarca insanın ısı stresinden ölmesi, evlerini kaybetmesi veya yiyecek için savaşmak zorunda kalması anlamına geliyor.”

Polis, Londra’nın hemen doğusundaki Essex ilçesinde yapılan eylemlerde altı kişinin tutuklandığını açıkladı.

Boris Johnson hükümetinin, önümüzdeki hafta enerji fiyatlarındaki artıştan korunabilmek için yerel fosil yakıt arzını artıracağını açıklaması bekleniyor. Birleşik Krallık, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdünde bulunsa Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle meydana gelen aşırı fiyat artışlarını regüle etmekte zorlanıyor. Hükümet, Rus petrol ve gaz ithalatının 2022 yılı sonuna kadar aşamalı olarak durdurulacağını bildirmişti.

Just Stop Oil, eylemin Ukrayna’daki savaş, hayat pahalılığı artışları ve iklim çöküşünün beklenenden çok daha hızlı gerçekleştiğine dair haberler de dahil olmak üzere “bir dizi ardı ardına gelen krizin ortasında” geldiğini söylüyor.

Grup yaptığı açıklamada, “Ancak, bu olaylar İngiltere’nin petrol ve gaz bağımlılığını azaltmak için acil bir müdahaleye yol açsa da, hükümet yeni petrol ve gaz için sondajı ikiye katlıyor” dedi.

Nükleer enerji kapasitesi de artırılıyor

Başbakan Johnson geçtiğimiz günlerde nükleer enerjinin 2050 yılına kadar ülkenin elektriğinin yüzde 25’ini sağlamasını istediğini de açıklamıştı.

Nükleer enerji, Birleşik Krallık’ın, özellikle Rus doğal gazından enerji bağımsızlığını sağlama planlarında önemli bir yer tutuyor. Şu anda, İngiltere’nin elektriğinin yüzde 16’sı altı nükleer güç reaktöründen üretiliyor, ancak bu on yılın sonunda sadece bir tanesi hala elektrik üretiyor olacak. Bu nedenle de yeni reaktörlerin inşası ve var olanların kapasitesinin geliştirilmesi hükümetin gündeminde.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.