DünyaKültür-SanatManşet

İklim aktivistlerinden Van Gogh’un tablosuna çorbalı protesto

0

Fosil yakıtlara karşı kampanya yürüten Just Stop Oil‘den aktivistler, Londra’daki Ulusal Galeri‘de Vincent van Gogh’un Ayçiçekleri tablosu üzerine domates çorbası attı. İki genç protestocu bugün saat 11.00’da, camla korunan tabloya çorba fırlattıktan sonra kendilerini galerinin duvarına yapıştırdı. Aktivistlerden 21 yaşındaki Phoeve Plummer eyleme ilişkin şunları söyledi:

“Hangisi daha önemli, sanat mı hayat mı? Yemekten daha mı önemli? Adaletten daha mı önemli? Bu tablonun güvenliğinden mi endişe ediyorsunuz? Peki gezegenimizin ve insanların güvenliği ne olacak?

Yaşam krizinin maliyeti, petrol krizinin maliyetinin bir parçası, akaryakıt, milyonlarca soğukta kalan, aç aile için pahalı. Bir teneke çorbayı bile ısıtmaya güçleri yetmez.”

Eser zarar görmedi

Ulusal Galeri yetkileri tablonun zarar görmediğini bildirdi. Galeri tarafından yapılan açıklamada eylem sırasında sanat eserinin sergilendiği odadan ziyaretçilerin çıkarıldığı ve güvenlik güçlerinin çağırıldığı belirtildi. Aktivistler eylemin ardından gözaltına alındı.

Aktivist grup, son iki haftadır Londra’nın merkezindeki yollarda oturma protestoları düzenliyor.

Guardian’ın aktardığına göre; eyleme tanık olan ve ismini vermek istemeyen bir ziyaretçi eylemin nedenini anlayabildiğini fakat bir sanat eserinin hedef alınmasından endişe duyduğunu ifade etti:

“İnsanları sorunlar hakkında düşünmeye sevk etmeye çalışıyor olabilirler, ancak tek yaptıkları insanları gerçekten sinirlendirmek.”

Resim, Van Gogh’un Fransa‘nın güneyinde yaşarken yaptığı, dünyanın en ünlü resimlerinden biri.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.